Υποψηφιότητες Όσκαρ 2020: 10+1 πράγματα που πρέπει να προσέξετε - Free Sunday
Υποψηφιότητες Όσκαρ 2020: 10+1 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Υποψηφιότητες Όσκαρ 2020: 10+1 πράγματα που πρέπει να προσέξετε

Με την ανακοίνωση των πρώτων υποψηφίων στην κατηγορία Β΄ Γυναικείου Ρόλου και τον αποκλεισμό της Τζένιφερ Λόπεζ από τη λίστα ένας έμπειρος «οσκαρολόγος» θα καταλάβαινε πως αυτή θα ήταν άλλη μια χρονιά «λευκών» βραβείων. Τα Oscar So White & Masculine, δηλαδή τα Λευκά και Αρρενωπά Όσκαρ, (ο όρος πρώτη φορά συλλαβίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια και έκτοτε λίγα έχουν αλλάξει) επέστρεψαν γεμάτα αδικίες και ερωτηματικά.

Στην πραγματικότητα, από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, τα μηνύματα είναι πολλά. Είμαστε αντιμέτωποι με μια βιομηχανία που βρίσκεται σε μετάβαση. Τα Όσκαρ συναντούν την εποχή του streaming –και την πλημμύρα των επιλογών που προέρχονται από αυτό– χωρίς να γνωρίζουν πώς να απορροφήσουν όλο αυτό το περιεχόμενο.

Ωστόσο, οι –Αμερικανοί κυρίως– αρθρογράφοι δεν στάθηκαν σε αυτή την αλλαγή της κινηματογραφικής βιομηχανίας και χωρίς να φοβηθούν τις λέξεις –ποτέ δεν το έκαναν άλλωστε– σχεδόν ομόφωνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο μόνος λόγος που η JLo απουσιάζει από την κατηγορία είναι απλώς και μόνο επειδή δεν είναι αρκετά λευκή. Η Λατίνα σταρ έδωσε μια σαρωτική ερμηνεία στο «Hustlers», η οποία όμως δεν θεωρείται… οσκαρική ταινία, και ενώ σε λοιπές βραβεύσεις (βλ. Χρυσές Σφαίρες) ήταν υποψήφια, στις χρυσές λίστες των Όσκαρ δεν είχε θέση.

Δεν ήταν η μόνη αδικία. Ωστόσο, παρ’ όλες τις εκκωφαντικές απουσίες, δεν ήταν όλα λάθος. Αν θέλουμε να σταχυολογήσουμε τα των φετινών Όσκαρ, μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτά τα 10+1 πράγματα που μας έκαναν εντύπωση στις υποψηφιότητες της 92ης διοργάνωσης.

  1. Τις περισσότερες (11) υποψηφιότητες συγκέντρωσε το «Joker» και ακολουθούν με 10 υποψηφιότητες τα «The Irishman», «Once upon a time in Hollywood» και «1917». Από 6 υποψηφιότητες συγκεντρώνουν τα «Little Women», «Marriage Story» και «Jojo Rabbit». Ωστόσο, τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο, παρ’ ότι ξενόγλωσση, ή «διεθνής ταινία», όπως ονομάζεται η κατηγορία από φέτος, είναι επίσης υποψήφια σε 6 κατηγορίες, μεταξύ αυτών και Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας. Είναι η πρώτη ταινία από τη Νότια Κορέα που συμμετέχει στα Όσκαρ. Τον «θρίαμβο» μια ξενόγλωσση ταινία να συμμετέχει και στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας είχε επιτύχει το 1999 το «La Vita e Bella» του Ρομπέρτο Μπενίνι και πέρυσι το «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν. Αμφότεροι κέρδισαν και στις δύο κατηγορίες, Καλύτερης και Ξενόγλωσσης Ταινίας.
  1. Και όμως, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο δεν είναι υποψήφιος για την ερμηνεία του στο «Irishman», παρά τις 10 υποψηφιότητες της ταινίας. Κανονικά ο κινηματογραφικός κόσμος θα έπρεπε να κάνει μήνυση στην Ακαδημία για την παράλειψη και ο ίδιος ο Ντε Νίρο, όταν μια μέρα θα κληθεί να παραλάβει το τιμητικό Όσκαρ που με βεβαιότητα του ανήκει, να αρνηθεί εξαιτίας αυτής της αδικίας. Στην κατηγορία αγνοήθηκε επίσης ο νικητής Χρυσής Σφαίρας Τάρον Έτζερτον («Rocketman»), αλλά και ο Κρίστιαν Μπέιλ («Ford v. Ferrari»). Στα στοιχήματα γερά έπαιζε και το όνομα του Άνταμ Σάντλερ χάρη στην ερμηνεία του στο «Uncut Gems» των αδελφών Σάφντι. Δεν βρίσκεται, όμως, στην πεντάδα. Εκεί θα βρούμε τους Αντόνιο Μπαντέρας («Pain and Glory»), Λεονάρντο ντι Κάπριο («Once upon a time in Hollywood»), Άνταμ Ντράιβερ («Marriage Story»), Χοακίν Φίνιξ («Joker») και Τζόναθαν Πράις («The two Popes»).
  1. Γιατί Oscar So White; Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: 19 στους 20 υποψήφιους ηθοποιούς είναι λευκοί φέτος. Μοναδική εξαίρεση η Σίνθια Ερίβο («Harriet») στην κατηγορία Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Στις υποψηφιότητες θέση δεν είχε ο Έντι Μέρφι για το «Dolemite is my name» ή ο Τζέιμι Φοξ για το «Just Mercy». Ούτε η νικήτρια Χρυσής Σφαίρας Awkwafina («The Farewell»), αλλά ούτε και η βραβευμένη με Όσκαρ Λουπίτα Νιόνγκο για το «Εμείς». Το Χόλιγουντ συνεχίζει να ψηφίζει 68% άντρες και 84% λευκούς.
  1. Η Σκάρλετ Γιοχάνσον είναι υποψήφια σε δύο κατηγορίες, τόσο για Α΄ όσο και για Β΄ Γυναικείο Ρόλο, για τα «Marriage Story» και «Jojo Rabbit» αντίστοιχα. Κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 2007 και την Κέιτ Μπλάνσετ, όταν βρέθηκε υποψήφια με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Elizabeth» και «Ι am not there». Δεν κέρδισε σε καμία. Συνολικά (μαζί με τη Γιοχάνσον) 12 ηθοποιοί έχουν πετύχει κάτι τέτοιο. Από την άλλη αν ο Χοακίν Φοίνιξ κερδίσει το Όσκαρ ερμηνείας για το Τζόκερ θα είναι ο δεύτερος ηθοποιός που θα έχει βραβευτεί με Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο. Ο πρώτος ήταν ο αείμνηστος Χιθ Λέτζερ.
  1. To «Honeyland», το ντοκιμαντέρ από τη Βόρεια Μακεδονία που συνάρπασε κριτικούς και κοινό, είναι υποψήφιο σε δύο κατηγορίες: Διεθνούς Ταινίας και Ντοκιμαντέρ. Αν αναρωτιέστε πώς αποκαλούν τη χώρα προέλευσης τα ξένα μίντια, να σας βοηθήσουμε: Μακεδονία. Σκέτο.
  1. Η μεγάλη μάχη, όμως, θα δοθεί στο Όσκαρ Β΄ Αντρικού Ρόλου, εκεί όπου βρίσκονται αντιμέτωπα τα μεγαλύτερα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, χωρίς κανένα αουτσάιντερ. Θα είναι ο Μπραντ Πιτ αυτός στον οποίο θα πάει το βραβείο ή η βιομηχανία θα αποφασίσει να τιμήσει ένα από τα ιερά της τέρατα, τον Άντονι Χόπκινς, τον Τζο Πέσι και τον Αλ Πατσίνο; Από την άλλη, ο Τομ Χανκς έχει 18 χρόνια να πάρει Όσκαρ.
  1. H Queen Bee, Beyoncé, δεν είναι υποψήφια στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού με το «Spirit» από το «Lion King».
  1. Η Γκρέτα Γκέργουιγκ, που τo 2018 ήταν στα φαβορί με το «Lady Bird», βλέπει αυτή τη φορά την ταινία της, «Little Women», υποψήφια και ως Καλύτερη Ταινία και σε πέντε ακόμη κατηγορίες, η ίδια όμως δεν είναι υποψήφια ως σκηνοθέτρια στην κατηγορία – άλλωστε δεν υπάρχει καμία γυναίκα υποψήφια.
  1. Σοκαριστική θεωρήθηκε η απουσία του «Frozen 2» από την κατηγορία Καλύτερου Animation.
  2. Εννέα και όχι δέκα είναι οι υποψήφιες καλύτερες ταινίες. Από αυτές, μόνο το «Joker» θεωρείται blockbuster, έχοντας κερδίσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια παγκοσμίως – αν και η ταινία έχει χαρακτηριστεί R-rated.
  1. Όπως στην περσινή τελετή απονομής, έτσι και φέτος δεν θα υπάρχει παρουσιαστής. Μπορεί πέρυσι να ήταν λύση ανάγκης, αφού τελευταία στιγμή ο Κέβιν Χαρτ, που είχε οριστεί ως παρουσιαστής, έπρεπε να αποχωρήσει λόγω κάποιων tweets που προκάλεσαν αντιδράσεις, φέτος, όμως, είναι επιλογή. Πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριξαν ότι η τελετή ήταν μια χαρά και μάλιστα μικρότερης διάρκειας, με γρήγορες εναλλαγές. Μάλλον τα θετικά που άκουσε η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου την έκαναν να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να συνεχίσει και φέτος χωρίς κάποιον παρουσιαστή. Ωστόσο, υπόσχεται ότι θα έχει πολλούς σταρ, εκπλήξεις, αλλά και μουσικά acts. Όλα αυτά γνωστοποιήθηκαν από τον επίσημο λογαριασμό της Ακαδημίας στο Twitter.

Η τελετή απονομής των 92ων βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου στο Kodak Theatre στο Λος Άντζελες.