Πάμε σινεμά; - Free Sunday
Πάμε σινεμά;

Πάμε σινεμά;

635853878061491616_XXX_DF_01693_R_78205714

Έντι ο Αετός

Eddie the Eagle

Σκηνοθεσία: Ντέξτερ Φλέτσερ 
Σενάριο: Σον Μακόλεϊ, Σάιμον Κέλτον 
Παίζουν: Χιου Τζάκμαν, Τάρον Έτζερτον 
Διάρκεια: 105΄ 
Διανομή: Odeon

Ο Μάικλ Έντουαρντς ήταν ο πρώτος αθλητής που εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στο άλμα με σκι, στους Ολυμπιακούς του Κάλγκαρι το 1988. Πεντηκοστός πέμπτος στην κατάταξη και εντελώς αυτοχρηματοδοτούμενος (εργαζόταν ως σοβατζής για να ζήσει), ο Έντουαρντς είχε ως εμπόδια το βάρος του, την έλλειψη εξοπλισμού και εκπαίδευσης, την κακή του όραση και την υψοφοβία του, με αποτέλεσμα να κάνει καταστροφικές προσπάθειες και να τερματίσει τελευταίος. Όμως η μόνιμη καλή του διάθεση και η αισιόδοξη προσέγγισή του κέρδισαν τους φαν του αθλήματος σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Έντουαρντς έγινε διάσημος γι’ αυτό που δεν θα περίμενε ποτέ κανείς: γι’ αυτό που πραγματικά ήταν.
Η πορεία του ήταν σε μεγάλο βαθμό μοναχική –προπονούνταν μόνος ή με κάποιους λίγους προπονητές, οι οποίοι σύντομα εγκατέλειπαν τη θέση–, μέχρι που ο Μπρόνσον Πίρι, ένας Αμερικανός πρώην αθλητής του άλματος με σκι, που έπινε πολύ, κάπνιζε πολύ και δεν νοιαζόταν για τίποτε άλλο, πόσο μάλλον για τον ατζαμή Έντουαρντς, ανέλαβε να τον προετοιμάσει.

Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ζωή του Μάικλ Έντουαρντς, που έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Έντι ο Αετός». Ο Έντουαρντς μπορεί να μην προκρίθηκε ξανά για τους Ολυμπιακούς, ωστόσο επελέγη ως λαμπαδηδρόμος στους Ολυμπιακούς του Βανκούβερ το 2010, ενώ έγινε σύμβολο της θέλησης και της επιμονής.

Δείτε εδώ το trailer

THE_LESSON_PHOTO_NEW_9

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ

 UROK


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κριστίνα Γκρόζεβα, Πέταρ Βαλτσάνοφ 
Παίζουν: Μαργκίτα Γκόσεβα, Ιβάν Μπάρνεφ, Ιβάν Σάβοφ 
Διάρκεια: 111΄ 
Διανομή: Seven Films



Σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας, η Ναντέζντα, μια νεαρή καθηγήτρια, ψάχνει τον κλέφτη στην τάξη της, για να του δώσει ένα μάθημα για το σωστό και το λάθος. Η Ναντέζντα προειδοποιεί τους μαθητές της ότι ο κλέφτης ανάμεσά τους θα αποκαλυφθεί σύντομα. Μόλις τον πιάσει, θα του δώσει ένα «καλό μάθημα». Όταν γυρίζει στο σπίτι της, συναντά ένα ακόμη πρόβλημα: δικαστικός αντιπρόσωπος απειλεί την οικογένειά της με κατάσχεση περιουσίας, αφού ο σύζυγός της έχει αγοράσει ένα φορτηγό και έχει μείνει πολύ πίσω στις πληρωμές. Το δάνειο πρέπει να πληρωθεί άμεσα και η Ναντέζντα καταφεύγει σε τοκογλύφους, με την ελπίδα ότι θα τους αποπληρώσει σύντομα, όταν πουλήσει το φορτηγό. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και η πίεση αυξάνεται συνεχώς, με απειλές κατά της ζωής του παιδιού της. Τρομοκρατημένη και απελπισμένη, ληστεύει μια τράπεζα και ξεπληρώνει τον τοκογλύφο. Και μαθαίνει ποιος είναι ο κλέφτης στο σχολείο της. Τώρα όμως δεν έχει ιδέα τι μάθημα να του διδάξει.

Η σκηνοθέτις Κριστίνα Γκρόζεβα έχει πάρει πολλά βραβεία για τις μικρού μήκους ταινίες της, ανάμεσα στα οποία και το Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, για το «Birds of Heaven», το 2008. Ο έτερος στη σκηνοθετική καρέκλα, ο Πέταρ Βαλτσάνοφ, αποφοίτησε από τη NATFA το 2002. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία του, «Shock», συμμετείχε στο μαθητικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι το 2001.

Δείτε εδώ το trailer