Ξεκινά το Φεστιβάλ Καννών - Free Sunday
Ξεκινά το Φεστιβάλ Καννών

Ξεκινά το Φεστιβάλ Καννών

Με 20.000.000Ε προϋπολογισμό, 21 ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα και 40.000 διαπιστευμένους επαγγελματίες, διανομείς, κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί κολοσσοί, ανάμεσά τους περίπου 4.500 δημοσιογράφοι ξεκινάει και φέτος το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στις Κάννες. Ιδιαίτερη χρονιά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βέλγιο. Οι «μικρές» Κάννες έχουν 74.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια του έτους και περισσότερους από 200.000 κατά τη διάρκεια του. Για αυτό και τα μέτρα ασφαλείας φέτος είναι αυξημένα, με  500 κάμερες ασφαλείας να παρακολουθούν την πόλη 24 ώρες το 24ωρο, επιπλέον μέτρα κοντά στο Παλέ ντε Φεστιβάλ και στο Παλέ ντε Κονγκρέ όπως και στην Κρουαζέτ. Με μια κάμερα ανά 147 κατοίκους τις εθνικές και δημοτικές δυνάμεις ασφαλείας σε συναγερμό, οι Κάννες είναι αυτή τη στιγμή η πιο καλά οχυρωμένη πόλη της Γαλλίας, ίσως και της Ευρώπης. 
Από το κόκκινο χαλί θα παρελάσουν διάσημοι σταρ και σκηνοθέτες, ενώ εταιρείες παραγωγής και κινηματογραφιστές θα κλείσουν συμφωνίες. Εντυπωσιακό το line up με σκηνοθέτες σταρ, φέτος. (από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους και τον Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν), τους συνήθεις καλεσμένους (από τους αδελφούς Νταρντέν μέχρι τον Μπριγιάντε Μεντόζα ) την έντονη παρουσία της Ρουμανίας (με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό) και εντυπωσιακές απουσίες: η «Σιωπή» η ταινία του Σκορσέζε δεν είναι έτοιμη, αραβικές ταινίες δεν υπάρχουν, όπως έξω έμειναν για αδιευκρίνιστους λόγους και οι νέες ταινίες των Μάρκο Μπελόκιο, Κιγιόσι Κουροσάουα, Ασγκάρ Φαρχαντί, Ντέρεκ Σιανφράνς, Ντενίς Βιλνέβ, Ντάμιεν Σαζέλ.

Ο «έλληνας» Προέδρος

1.869 ταινίες παρακολούθησαν ο Τιερί Φρεμό, ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, και η ομάδα του φέτος πριν επιλέξουν ποιες θα συμπεριληφθούν στο επίσημο διαγωνιστικό μέρος. Οι ταινίες είναι από 28 διαφορετικές χώρες. Πρόεδρος ο ελληνοαυστραλός Τζορτζ Μίλερ, ο οποίος, πέρσι, πατώντας πάνω στον δικό του κινηματογραφικό θρύλο που δημιούργησε πριν 35 χρόνια, επνευφύηρε τον εαυτό του με μια θεαματική υπερπαραγωγή, «Mad Max: Fury Road», διατηρώντας ωστόσο το πνεύμα του σινεφίλ καλλιτέχνη και να βρεθεί διεκδικητής δυο Οσκαρ, Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Τώρα, αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, να απονείμει τον Χρυσό Φοίνικα, που είναι πράγματι χρυσός, 18 καρατίων κι η αξία του εκτιμάται στα 20.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα

84 ταινίες μεγάλου μήκους που προβλήθηκαν φέτος, από τις οποίες 55 μετέχουν στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα (21 διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα), 18 ταινίες μετέχουν στο Δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών και 11 στην Εβδομάδα των Κριτικών, χωρίς να υπολογιστούν οι προβολές που φιλοξενεί το τμήμα “Cannes Classics”, το οποίο είναι αφιερωμένο σε παλιές ταινίες που αποκαταστάθηκαν ή σε πρόσφατα ντοκιμαντέρ για ταινίες ή προσωπικότητες του κινηματογράφου, αναδεικνύοντας την κληρονομιά της έβδομης τέχνης. 
Εκείνες που αναμένεται να συζητηθούν: Το Café Society, του Γούντι Άλεν, είναι εκτός διαγωνισμού και ανατρέχει στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1930. Ο «ΜΦΓ, Ο Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας», σηματοδοτεί την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ επιστρέφει στα όνειρα και τους εφιάλτες της παιδικής μας ηλικίας, μεταφέροντας στο σινεμά ένα βιβλίο του βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας). Ένα θρίλερ γύρω από τον κόσμο της ομορφιάς είναι η νέα δημιουργία του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν (Drive). Η Ελ Φάνινγκ πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Κιάνου Ριβς στο The Neon Demon. Η Βρετανίδα Άντρεα Άρνολντ είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες δημιουργούς και αυτό μάλλον θα επιβεβαιώσει με το «American Honey» είναι η πρώτη της ταινία γυρισμένη στις ΗΠΑ και αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης που κάνει ένα road trip. Στην ταινία πρωταγωνιστεί και ο Σάια Λα Μπεφ και περιμένουμε να δούμε εάν ο εκκεντρικός ηθοποιός θα βρίσκεται φέτος στις Κάννες και εάν θα απασχολήσει τα βλέμματα. Μετά το ντοκιμαντέρ της για τον Έντουαρντ Σνόουντεν, η βραβευμένη σκηνοθέτις Λόρα Πόιτρας έχει ετοιμάσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Άσανζ. Δεδομένου ότι η προηγούμενη δουλειά της απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το «Risk» αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον.
Η Τζόντι Φόστερ σκηνοθετεί, ο Τζορτζ Κλούνι, η Τζούλια Ρόμπερτς και ο Τζακ Ο' Κόνελ πρωταγωνιστούν στο «Money Monster». Η «Julieta» είναι η νέα ταινία για τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και ασχολείται με το αγαπημένο θέμα του ισπανού, τις γυναίκες. Η νέα ταινία του Ντέιβιντ ΜακΚένζι «Hell or High Water» («Γροθιές στους Τοίχους», «Νεαρός Αδάμ») αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών που σχεδιάζουν τη ληστεία μιας τράπεζας.

Η ελληνική συμμετοχή

Ελληνο-γαλλικής συμπαραγωγής, το Voir du Pays (Γυρίζοντας τον Κόσμο) γυρίστηκε στη Ρόδο και θα προβληθεί στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ. Η ταινία των αδελφών Μυριέλ και Ντελφίν Κουλέν -με πρωταγωνιστές τους Αριάν Λαμπέντ, Σόκο, Μάκη Παπαδημητρίου- βασίζεται σε βιβλίο της Ντελφίν Κουλέν και παρακολουθεί δύο Γαλλίδες που υπηρετούν στο στρατό και επιστρέφουν από τη θητεία τους στο Αφγανιστάν. Σε μία προσπάθεια «αποσυμπίεσης», μεταφέρονται σε ένα ξενοδοχείο στην Κύπρο, όπου προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τη βία του πολέμου...
Επίσης, η νέα ταινία του Θάνου Αναστόπουλου (ντοκιμαντέρ σε συσκηνοθεσία με τον Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν) «L’Ultima Spiaggia» (Η Τελευταία Παραλία) επιλέχθηκε στις Ειδικές Προβολές.  

Το παζάρι

12.000 επαγγελματίες μετέχουν στην “αγορά της ταινίας”. Στις Κάννες οργανώνεται παράλληλα με το φεστιβάλ, το σημαντικότερο φεστιβάλ επαγγελματιών του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο όπου παραγωγοί, διανομείς και αιθουσάρχες αγοράζουν και πωλούν δικαιώματα των ταινιών, συνεργάζονται με εταίρους για μελλοντικές συμπαραγωγές και συγκροτούν το επαγγελματικό τους δίκτυο. Οι Κάννες πέρα από ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός είναι ένα παγκόσμιο παζάρι πολλών εκατομμυριών, ίσως, για αυτό στο Penthouse Majestic, η ακριβότερη σουίτα του ξενοδοχείου Majestic κοστίζει 39.000Ε για ένα βράδυ.