Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο - Free Sunday
Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο

Αφιέρωμα στον Ελληνικό κινηματογράφο

Πρόγραμμα προβολών

“Νοτιάς” του Τάσου Μπουλμέτη

26 Αυγούστου 21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Από τη μέρα που εμφανίζονται στον Σταύρο οι πρώτες ερωτικές ανησυχίες, φουντώνει και η επιθυμία του να λέει ιστορίες με δικό του, ανατρεπτικό τρόπο. Από την εφηβεία προς την ενηλικίωση, η Ελλάδα του ’60 και του ’70 θα τον τροφοδοτήσει με αρχαίους και σύγχρονους μύθους, φανταστικά ταξίδια και όμορφες γυναίκες.
“Exotica, Erotica, Etc” της Ευαγγελίας Κρανιώτη
27 Αυγούστου  21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Ένα βαθιά ποιητικό essay film ορίζει την θάλασσα ως έναν τόπο νοσταλγίας κι επιθυμίας και κοιτάζει τις ζωές των ναυτικών αλλά και των γυναικών που τους περιμένουν στα λιμάνια, με την αφαίρεση και την διορατικότητα ενός σημαντικού έργου τέχνης.
Γεννημένη στην Αθήνα, αλλά δουλεύοντας πλέον κατά κύριο λόγο στη Γαλλία, η Ευαγγελία Κρανιώτη είχε προλάβει να αναγνωριστεί ως μια εξαιρετική φωτογράφος πριν καν ξεκινήσει τα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας «Exotica, Erotica, Etc.» που γεννήθηκε ως φυσική συνέχεια της φωτογραφικής της ενασχόλησης με τους ανθρώπους της Μεσογείου και της οργανικής τους σχέσης με τη θάλασσα.
Το ντοκιμαντέρ της, ένα βαθιά ποιητικό essay film ορίζει την θάλασσα ως έναν τόπο νοσταλγίας κι επιθυμίας και κοιτάζει τις ζωές των ναυτικών αλλά και των γυναικών που τους περιμένουν στα λιμάνια, με την αφαίρεση και την διορατικότητα ενός σημαντικού έργου τέχνης.
Ενα φιλμ γεμάτο εικόνες εξαιρετικής αισθητικής και συναισθηματικής γοητείας που υπήρξε για την δημιουργό του ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό ταξίδι. Τους σταθμούς και τις αναμνήσεις του οποίου της ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας.
“Αστακός” του Γιώργου Λάνθιμου
 6 Σεπτεμβρίου  21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Μια μη συμβατική ερωτική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο. Εκεί είναι υποχρεωμένοι – σε διάστημα 45 ημερών- να βρούν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι. Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ενας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

“Σύμπτωμα” του Άγγελου Φραντζή

13 Σεπτεμβρίου  21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί κάνει την εμφάνιση του ένα πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.
Παίζουν οι: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαίδης
“Interruption” του Γιώργου Ζώη
11 Σεπτεμβρίου  21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. . Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.
«Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη
19 Σεπτεμβρίου  21:00 | Θερινός κινηματογράφος Ελευσίνας | Κόστος: 5€
Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στην κινηματογραφική οθόνη με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ουζερί Τσιτσάνης», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Με επίκεντρο έναν απαγορευμένο έρωτα και φόντο την υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη, ο έμπειρος σκηνοθέτης ξετυλίγει μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης  με την  μουσική του Βασίλη Τσιτσάνη να υπογραμμίζει την εξέλιξη. Τον  εμβληματικό δημιουργό υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου (Μικρά Αγγλία), ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ενσαρκώνουν ο Χάρης Φραγκούλης (Γιώργος), η Βασιλική Τρουφάκου (Λέλα) και η πρωτοεμφανιζόμενη Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Εστρέα). Το εντυπωσιακό μωσαϊκό χαρακτήρων συμπληρώνουν οι Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Ξανθή Γεωργίου, Γιάννης Αϊβάζης,  Θοδωρής Αντωνιάδης και ο Λάκης Κομνηνός  με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη. Το «Ουζερί Τσιτσάνης» είναι ένα ταξίδι στην ιστορία με προορισμό έναν μεγάλο έρωτα και αφετηρία τις δημιουργίες του Βασίλη Τσιτσάνη υπό τα νέα ηχητικά σχήματα του Θέμη Καραμουρατίδη, που ντύνει την ταινία με καινούριες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών, αλλά και με νέα πρωτότυπα μουσικά ακούσματα.