73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας - Free Sunday
73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

«Η Μπιενάλε της Βενετίας ανακοινώνει πως έχει ήδη ακυρώσει το επίσημο δείπνο και το πάρτι στην παραλία που παραδοσιακά θα ακολουθούσαν την επίσημη έναρξη του 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, προγραμματισμένης για την 31η Αυγούστου. Η Μπιενάλε της Βενετίας πενθεί και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της για τα θύματα και την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στις κοινότητες που επλήγησαν από τον σεισμό».

Με αυτή την επίσημη ανακοίνωση ορίζεται ο τόνος του φετινού 73ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που ξεκίνησε σε τελείως διαφορετικό κλίμα εξαιτίας του φονικού σεισμού που σημάδεψε τη γείτονα χώρα. Γι’ αυτό και ως ταινία έναρξης ορίστηκε το «La La Land» του Ντάμιεν Σαζέλ, ένα μιούζικαλ «όπως τα έφτιαχναν παλιά». Η ταινία αναφέρεται στη χρυσή εποχή του Χόλιγουντ και στον έρωτα ενός μουσικού με μια νέα ηθοποιό. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι κριτικοί που εκτιμούν πως η ταινία θα φτάσει μέχρι τα Όσκαρ. Πρωταγωνιστούν οι Έμα Στόουν και Ράιαν Γκόσλιν, στη δεύτερη κινηματογραφική τους συνάντηση. O Γκόσλιν δεν πήγε στην Βενετία, αφήνοντας μόνη στο κόκκινο χαλί την λαμπερή Στόουν.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ανοίγει τη φεστιβαλική σεζόν παγκοσμίως και σχεδόν πάντα μας αποκαλύπτει κάποια από τα μεγάλα στοιχήματα των Όσκαρ.

Η αυλαία σηκώθηκε στις 31 Αυγούστου στο Lido της Βενετίας και η γιορτή θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Οι πιο ισχυρές συμμετοχές είναι το δράμα «The Light Between the Oceans» του Ντέρεκ Σιάνφρανς με την Αλίσια Βικάντερ και τον Μάικλ Φασμπέντερ, το επιστημονικής φαντασίας «Arrival» του Ντενί Βιλνέβ με την Έιμι Άνταμς και τον Φόρεστ Γουίτακερ και το ριμέικ του «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» σε σκηνοθεσία Αντουάν Φουκουά με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ίθαν Χοκ και Κρις Πρατ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η Αν Λίλι Αμινπούρ του «Ένα κορίτσι γυρίζει σπίτι μόνο του τη νύχτα» επιστρέφει με το «The Bad Βatch», μια ερωτική ιστορία σε μια κοινότητα κανίβαλων στο Τέξας, ενώ ο Βιμ Βέντερς συνεχίζει με το 3D στο «The Beautiful Days of Aranjuez», ένα ρομαντικό δράμα βασισμένο σε θεατρικό του Πέτερ Χάντκε για ένα ζευγάρι που μιλά για τη ζωή και τον έρωτα στη διάρκεια μιας καλοκαιρινής νύχτας. Ο Ολλανδός Μάρτιν Κουλχόβεν κάνει στο «Brimstone» ένα αγγλόφωνο γουέστερν, με την Ντακότα Φάνινγκ στον ρόλο μιας γυναίκας που κατηγορείται άδικα για έναν φόνο που δεν διέπραξε. Στο μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η επιστροφή του Μελ Γκίμπσον στη σκηνοθεσία με την ταινία «Hacksaw Ridge». Η ταινία του αφηγείται την πραγματική ιστορία του ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ντέσμοντ Τ. Ντος, ο οποίος είχε καταταγεί στον στρατό, δεν ήθελε να σκοτώσει ή να φέρει όπλα, αλλά κατάφερε να σώσει δεκάδες ανθρώπους στη μάχη της Οκινάουα.

Τους περισσότερους ψιθύρους σίγουρα θα προκαλέσει το μεγάλου μήκους, αμερικανικής κυρίως παραγωγής, «Jesus VR – The Story of Christ», μια ταινία για τη ζωή του Χριστού. Θα προβληθούν μονάχα 40 λεπτά πριν από την κυκλοφορία της ταινίας τα προσεχή Χριστούγεννα. Γυρισμένο σε 360 μοίρες, το φιλμ φιλοδοξεί να τοποθετήσει τον θεατή κυριολεκτικά μέσα στη δράση, μεταφέροντάς τον στο σκηνικό της γνωστής βιβλικής ιστορίας, από τη γέννηση μέχρι και την ανάσταση του Χριστού, για να ξεκινήσει έτσι μια μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο είναι θεμιτή η χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας στο σινεμά. Στις επικριτικές φωνές ανήκουν αυτές του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος χαρακτήρισε δυνητικά «επικίνδυνο» το ανερχόμενο φορμά, γιατί αφήνει τον θεατή να «ξεχάσει την ιστορία», και του συνιδρυτή της Pixar Εντ Κάτμουλ: «Δεν αποτελεί αφήγηση. Οι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αφηγηθούν μέσω της εικονικής πραγματικότητας για 40 χρόνια. Δεν τα έχουν καταφέρει».

Έχουμε κι άλλα βέβαια να περιμένουμε από τις 56 ταινίες που έχει επιλέξει φέτος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, 20 εκ των οποίων θα προβληθούν στο διαγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης. Πρόεδρος του φεστιβάλ φέτος είναι ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες, που μαζί με τα μέλη της κριτικής επιτροπής θα αποφασίσουν για τις ταινίες που θα αποσπάσουν τον Χρυσό Λέοντα και τα υπόλοιπα βραβεία. Τα μέλη είναι η Αμερικανίδα avant-garde μουσικός και σκηνοθέτρια Λόρι Άντερσον, η οποία βρέθηκε υποψήφια πέρυσι για τον Χρυσό Λέοντα με το ντοκιμαντέρ της «Heart of a Dog», η Βρετανίδα ηθοποιός Τζέμα Άρτερτον («Byzantium»), ο Ιταλός συγγραφέας και σεναριογράφος Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο («Romanzo Criminale»), ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Αμερικανός ντοκιμαντερίστας Τζόσουα Οπενχάιμερ («The Act of Killing»), η ηθοποιός Κιάρα Μαστρογιάνι (κόρη του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Κατρίν Ντενέβ), η Γερμανίδα ηθοποιός Νίνα Χος («Το τραγούδι του φοίνικα»), ο Βενεζουελανός σκηνοθέτης και νικητής του περσινού Χρυσού Λέοντα Λορέντζο Βίγας («From Afar») και η Κινέζα ηθοποιός Ζάο Γουέι.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η επίσημη αφίσα του φεστιβάλ έχει φιλοτεχνηθεί από τον Ιταλό σχεδιαστή Σιμόν Μάσι, έναν από τους τελευταίους πρωτοπόρους δημιουργούς του stop-motion animation, πολυβραβευμένο διεθνώς για τις μικρού μήκους ταινίες κινουμένων σχεδίων του, εξολοκλήρου σχεδιασμένες στο χέρι.

Η επίσημη ανακοίνωση της Μόστρας περιγράφει την εικόνα του πόστερ ως «τη στιγμή της προσδοκίας» που γεννά το σινεμά. Ένας ανώνυμος θεατής κοσμεί την αφίσα, προσκαλώντας το κοινό να νιώσει τη στιγμή ακριβώς πριν από την αποκάλυψη μιας ταινίας στην προβολή της στο φεστιβάλ.