Πάμε σινεμά; - Free Sunday
Πάμε σινεμά;

Πάμε σινεμά;

Trumbo

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέι Ρόουτς ΣΕΝΑΡΙΟ: Τζον Μακναμάρα (βασισμένο σε βιβλίο του Μπρους Κουκ) ΠΑΙΖΟΥΝ: Μπράιαν Κράνστον, Έλεν Μίρεν, Τζον Γκούντμαν, Νταϊάν Λέιν ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 124΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood


Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πόλεμου, όσο οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας χειροτερεύουν και ο φόβος της κόκκινης απειλής εκτροχιάζεται, η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών ανακρίνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που θεωρούνται ύποπτοι ως θετικώς προσκείμενοι στον κομμουνισμό. Η συγκεκριμένη επιτροπή στρέφει το βλέμμα της στο Χόλιγουντ και τον Οκτώβριο του 1947 οργανώνει ανακρίσεις με σκοπό να εντοπίσει τους κομμουνιστές της βιομηχανίας του θεάματος. Πλήθος γνωστών ηθοποιών, σκηνοθετών, παραγωγών και σεναριογράφων ανακρίνονται, για να εξακριβωθεί αν έχουν σχέση με μια σειρά οργανώσεων που θεωρούνται εχθροί των ΗΠΑ. Υπό την απειλή να χάσουν τις δουλειές τους, πολλοί μάρτυρες καταθέτουν εναντίον φίλων και συναδέλφων. Δέκα από αυτούς που καλούνται για ανάκριση αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, καθώς δεν αποδέχονται το δικαίωμα της επιτροπής να τους ανακρίνει για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, και καταγγέλλουν τις ακροάσεις ως παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων τους. Και οι δέκα τιμωρούνται με φυλάκιση. Ο πιο γνωστός ανάμεσά τους ήταν ο Ντάλτον Τράμπο. Μέχρι το 1940 ο Τράμπο ήταν ένας από τους πιο καλοπληρωμένους σεναριογράφους του κόσμου. O Μπράιαν Κράνστον (Χρυσή Σφαίρα για την τηλεοπτική σειρά «Breaking Bad») ενσαρκώνει τον Τράμπο και είναι υποψήφιος για Όσκαρ α΄ ανδρικού ρόλου.

Η ταινία «ακολουθεί» τον Τράμπο από τις ημέρες της δόξας του, όταν ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής του Χόλιγουντ, αλλά και ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα. Όταν καλείται στο δικαστήριο μαζί με άλλους συναδέλφους του για να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ εξασφαλίζει την αιώνια έχθρα της ισχυρής αντικομμουνίστριας κοσμικογράφου Χέντα Χόπερ (Έλεν Μίρεν). Για τα επόμενα 13 χρόνια όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να τον προσλάβουν από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές αντιλήψεις του. Ο Τράμπο αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες τον αποφεύγουν. Ωστόσο, αυτός δεν πτοείται και συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων. Καταφέρνει να κερδίσει δύο Όσκαρ, για το «The Brave One» και το «Roman Holiday» (το οποίο του απονεμήθηκε μετά θάνατον).


Η ΤΖΕΪΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ

JANE GOT A GUN

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάβιν Ο’Κόνορ ΣΕΝΑΡΙΟ: Μπράιαν Ντάφιλντ ΠΑΙΖΟΥΝ: Νάταλι Πόρτμαν, Τζόελ Έτζερτον, Νόα Έμεριχ, Γιούαν Μακγκρέγκορ ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 98΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon


Η Τζέιν Χάμον ζει σε μια φάρμα σε μια άγρια πεδιάδα της Δύσης με τον σύζυγό της, Μπιλ, και τη μικρή τους κόρη. Όταν ο Μπιλ φτάνει βαριά τραυματισμένος στο σπίτι τους μετά από μια συνάντηση με τον αμείλικτο Τζον Μπίσοπ και τη συμμορία του, η Τζέιν ξέρει ότι ο Μπίσοπ δεν θα σταματήσει μέχρι όλη η οικογένεια να πέσει νεκρή. Στην απελπισία της, στρέφεται για βοήθεια στον Νταν, έναν άντρα από το παρελθόν της. Όσο οι δυο τους οχυρώνουν το σπίτι με θανάσιμες παγίδες, τα παλιά τους συναισθήματα ξαναφουντώνουν εν μέσω της καταιγιστικής δράσης και η Τζέιν θα αναγκαστεί να διαλέξει ανάμεσα στον άντρα της και τον παλιό της έρωτα, σε μια μάχη για επιβίωση.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις καταπληκτικές τοποθεσίες της Σάντα Φε, που ήταν ιδανικές για να προσδώσουν την κατάλληλη ομορφιά αλλά και δόσεις σκοτεινού ρεαλισμού στις εικόνες του μετεμφυλιακού Νέου Μεξικού της ιστορίας. Η παραγωγή πέρασε από πολλές περιπέτειες: αμμοθύελλες, χιονοθύελλες και ανεμοθύελλες, νύχτες με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω του μηδενός και μέρες με θερμοκρασία πάνω από 45 βαθμούς Κελσίου, με την ίδια τη ΝάταλιΠόρτμαν να βρίσκεται, για πρώτη φορά στην καριέρα της, στη θέση της παραγωγού.


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ SINGLES

HOW TO BE SINGLE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κρίστιαν Ντίτερ ΣΕΝΑΡΙΟ: Ντέινα Φοξ, Άμπι Κον, Μαρκ Σίλβερσταϊν ΠΑΙΖΟΥΝ: Ντακότα Τζόνσον, Ρέμπελ Γουίλσον, Λέσλι Μαν, Άλισον Μπρι, Νίκολας Μπράουν, Ντέιμον Γουέιανς Τζ., Τζέισον Μαντζούκας, Άντερς Χολμ, Τζέικ Λέισι ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 109΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Tanweer


Υπάρχει ο σωστός τρόπος να είσαι single, ο λάθος τρόπος, και έπειτα υπάρχει… η Άλις. Όπως και η Ρόμπιν. Η Λούσι. Η Μεγκ. Ο Τομ. Ο Ντέιβιντ. Η Νέα Υόρκη είναι γεμάτη μοναχικές καρδιές που ψάχνουν το σωστό ταίρι, είτε πρόκειται για έρωτα, είτε για ραντεβού είτε για κάτι ενδιάμεσα. Και κάπου ανάμεσα στα ερωτικά μηνύματα και τα one-night stands, κοινό σημείο όλων των ανύπαντρων αντρών και γυναικών είναι η ανάγκη τους να μάθουν να είναι μόνοι σε έναν κόσμο όπου η έννοια της αγάπης αλλάζει διαρκώς. Τα νυχτοπερπατήματα σε μια πόλη που δεν κοιμάται ποτέ δεν ήταν ποτέ τόσο διασκεδαστικά. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Λιζ Τουτσίλο, σεναριογράφου της ταινίας «Hes just not that into you», αλλά και επεισοδίων των «Sex and the City» και «Smash».


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ

JOURNEY TO THE SHORE

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κιγιόσι Κουροσάβα ΣΕΝΑΡΙΟ: Κιγιόσι Κουροσάβα, Τακάσι Ουχίτα (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καζούμι Γιουμότο) ΠΑΙΖΟΥΝ: Έρι Φουκάτσου, Ταντανόμπου Ασάνο, Μασάο Κομάτσου, Γιου Αόι ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 127΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: ΑΜΑ Films


Στα ιαπωνικά υπάρχει ένα ρήμα που συμπυκνώνει τη συνοδεία του ανθρώπου προς το θάνατο, δηλαδή τις στιγμές εκείνες που παρακολουθούμε αυτή τη μετάβαση. Λέγεται «mitoru». Το ταξίδι της Μιζούκι και του συζύγου της, Γιουσούκε, δεν σταματά, παρόλο που εκείνος πνίγηκε στη θάλασσα πριν από τρία χρόνια. Όταν ξαφνικά επιστρέφει στο σπίτι, εκείνη δεν εκπλήσσεται. Αντ’ αυτού, η Μιζούκι αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ. Συμφωνεί με τον άντρα της να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι. Η Μιζούκι θέλει να της τα μέρη και τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστράφηκε κατά την περίοδο της απουσίας του Το ταξίδι τους μας οδηγεί στην ιαπωνική ενδοχώρα, στα χωριά και στην εξοχή. Ένα ταξίδι στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας, ανάμεσα σε πνεύματα και φαντάσματα. Πρόκειται γιε ένα road movie, μια ιδιαίτερη ταινία για τη ζωή και τον θάνατο.

Ο Κουροσάβα, ένας τεχνίτης της κινηματογραφικής εικόνας, βυθίζεται στη γιαπωνέζικη παράδοση και παραδίδει μια ταινία που μιλάει για την αγάπη, την απουσία και το πένθος που δεν μπορούμε να βιώσουμε. Με την αριστοτεχνική του σκηνοθεσία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών 2015. Η ταινία προβάλλεται από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους Άστυ και Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη).