Πάμε σινεμά; - Free Sunday
Πάμε σινεμά;

Πάμε σινεμά;

Ταξί στην Τεχεράνη

Taxi Tehran

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΣΕΝΑΡΙΟ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Τζαφάρ Παναχί ΠΑΙΖΟΥΝ: Τζαφάρ Παναχί ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 82΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Feelgood

Η ταινία που θριάμβευσε στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου, κερδίζοντας επάξια τη Χρυσή Άρκτο και το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), ανήκει στον αντιφρονούντα Ιρανό σκηνοθέτη Τζαφάρ Παναχί, στον οποίο έχει απαγορευτεί να εργάζεται στη χώρα του, καθώς και να ταξιδεύει στο εξωτερικό (το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η μικρή του ανιψιά). Το «Ταξί στην Τεχεράνη» γυρίστηκε με κρυφές κάμερες που κατέγραφαν τις διαδρομές που διέσχιζε ο σκηνοθέτης οδηγώντας διάφορους ανθρώπους σε διαφορετικούς προορισμούς. Ο σκηνοθέτης οδηγεί ένα κίτρινο ταξί στους γεμάτους δρόμους της Τεχεράνης, εξυπηρετώντας ένα σύνθετο και αντιπροσωπευτικό δείγμα επιβατών κάθε μέρα. Κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί εκφράζουν τη δική τους άποψη για τον κόσμο, ενώ ο περίεργος και ευγενικός οδηγός/σκηνοθέτης τούς παίρνει μια άτυπη συνέντευξη. Η δομή της ταινίας, με τις διαδρομές που αποκαλύπτουν τους χαρακτήρες των συνεπιβατών, ξετυλίγει ένα ολόκληρο μωσαϊκό χαρακτήρων που τελικά είναι ο παλμός και η φωνή της χώρας. Το σκηνοθετικό και σεναριακό εύρημα έχει επιστρατεύσει μια σειρά από προσωπικότητες που συμπυκνώνουν μέσα στην καμπίνα του ταξί την κουλτούρα του σημερινού Ιράν. Οι πρώτοι δύο επιβάτες είναι ένας άντρας που γκρινιάζει για τους μικροαπατεώνες και προτείνει να τους κρεμάσουν όλους και μια γυναίκα που έχει αντίθετη άποψη, καθώς δεν βλέπει τον λόγο το Ιράν να επιτρέπει κι άλλες εκτελέσεις. Οι δύο χαρακτήρες διαφωνούν και ο άντρας γίνεται απαξιωτικός. Ένας μικροκαμωμένος και εύσωμος επιβάτης εμφανίζεται και ενημερώνει ότι διακινεί παράνομα DVD. Είναι ο άνθρωπος, αλαζόνας και ηρωικός μαζί, που προμηθεύει την Τεχεράνη με τις ταινίες του Γούντι Άλεν, αλλά και το έργο του Παναχί. Ανάμεσα στους επιβάτες ξεχωρίζει η μικρή ανιψιά του σκηνοθέτη, η Χάνα, που υποδύεται τον εαυτό της, ως σκηνοθέτρια που θέλει να πει τη δική της ιστορία, παρά τους περιορισμούς του καθεστώτος. Τέλος, στο ταξί επιβιβάζεται μια δικηγόρος που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατευθύνεται στη φυλακή όπου πρόκειται να επισκεφθεί έναν απεργό πείνας. Είναι υπαρκτή, αγωνίστρια η ίδια, και ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Η κάμερα του σκηνοθέτη, που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό του κινούμενου κινηματογραφικού στούντιο, αιχμαλωτίζει αυτή την εμπνευσμένη όψη της ιρανικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα επαναπροσδιορίζει τα όρια ανάμεσα στην κωμωδία, το δράμα και το σινεμά. Τα ονόματα των επιβατών δεν θα γίνουν ποτέ γνωστά, οι τίτλοι τέλους δεν είναι μέρος της ταινίας. Έχει να κάνει με την ασφάλειά τους, αλλά και με το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού του Ιράν δεν αναγνωρίζει τους συντελεστές ταινιών που δεν μπορούν να έχουν κανονική διανομή. Συγκινητικό και αστείο, κατατοπιστικό για την κατάσταση στο Ιράν και ευρηματικό από τη φύση του, είναι μια απολαυστική κινηματογραφική εμπειρία ή, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 65ου Φεστιβάλ Βερολίνου, Ντάρεν Αρανόφσκι, «μια ερωτική επιστολή στο σινεμά, γεμάτη με αγάπη για την τέχνη του, την κοινότητα, τη χώρα του και το κοινό του».

Η Τριλογία της Απόκλισης: Αφοσίωση

The Divergent Series: Allegiant

AP1_D26_11368_R

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρόμπερτ Σβέντκε ΣΕΝΑΡΙΟ: Νόα Όπενχαϊμ, Άνταμ Κούπερ, Μπιλ Κόλατζ (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βερόνικα Ροθ, εκδόσεις Ψυχογιός) ΠΑΙΖΟΥΝ: Σεϊλίν Γούντλι, Τέο Τζέιμς, Τζεφ Ντάνιελς, Ναόμι Γουότς ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 121΄ ΔΙΑΝΟΜΗ: Odeon

Βασισμένη στο τρίτο βιβλίο της best-seller λογοτεχνικής σειράς «Η τριλογία της απόκλισης», η «Αφοσίωση» βρίσκει το Σικάγο στα όρια του εμφυλίου και την Τρις με τους συντρόφους της να ξεγλιστρούν από τα τείχη της πόλης, κυνηγημένοι από τους στρατιώτες της Έβελιν. Έξω από το Σικάγο για πρώτη φορά στη ζωή τους οι πέντε ήρωες συναντούν τον Ντέιβιντ, επικεφαλής του Γραφείου για τη Γενετική Υγεία, ο οποίος ξεχωρίζει την Τρις ως «γενετικά αγνή» και της ζητά να τον βοηθήσει στα μυστηριώδη πλάνα του. Ενώ η Τρις δέχεται ειδική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης μιας ειδικής τεχνολογίας που της επιτρέπει να ξαναζήσει την ιστορία της οικογένειάς της, ανακαλύπτει ότι ο Ντέιβιντ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την εξελιγμένη τεχνολογία που έχει στη διάθεσή του για απάνθρωπες πράξεις. Για να επιβιώσει, η Τρις θα έρθει αντιμέτωπη με απίστευτες αποφάσεις θάρρους, αφοσίωσης, θυσίας και αγάπης.

Με πάνω από 40 εκατομμύρια πωλήσεις και πολλούς μήνες στην κορυφή της best-seller λίστας των «New York Times», η «Τριλογία της απόκλισης» της Βερόνικα Ροθ θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες λογοτεχνικές σειρές της τελευταίας δεκαετίας – και πλέον και μια πολυαγαπημένη σειρά ταινιών, με συνολικές εισπράξεις πάνω από 580 εκατ. δολάρια σε όλο τον κόσμο. Για να ικανοποιήσουν τους φανατικούς θαυμαστές των βιβλίων, οι παραγωγοί αποφάσισαν να μεταφέρουν το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς σε δύο ταινίες, με τη δεύτερη να κυκλοφορεί τον Ιούνιο του 2017.