Absentia: Η καλύτερη σειρά μυστηρίου για φέτος - Free Sunday
Absentia: Η καλύτερη σειρά μυστηρίου για φέτος

Absentia: Η καλύτερη σειρά μυστηρίου για φέτος

  • TV

Την αστυνομική σειρά μυστηρίου Absentia, την είδα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε σε επανάληψη στη Nova. Στην αρχή δεν μου γέμιζε το μάτι αλλά από το πρώτο λεπτό προβολής της έμεινα καθηλωμένη. Προβάλλεται κάθε Τετάρτη στο Novacinema 4 και είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό.

Πρωταγωνίστρια είναι μια αγαπημένη τηλεοπτική ηθοποιός η Στάνα Κάτιτς γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αστυνομική σειρά Castle όπου υποδυόταν την ντετέκτιβ Κέιτ Μπέκετ. Στο Absentia λοιπόν η Κάτιτς ενσαρκώνει με μαεστρία την Έμιλι, μία πράκτορα του FBI η οποία ενώ ζούσε μια ειδυλλιακή ζωή με τον σύζυγό της, επίσης πράκτορα του FBI και το μικρό αγοράκι τους, πέφτει θύμα απαγωγής και εξαφανίζεται. 6 χρόνια μετά και ενώ η ζωή όλων έχει προχωρήσει η Έμιλι παραμένει εξαφανισμένη και θεωρείται νεκρή από τους δικούς της. Ο σύζυγός της έχει ξαναφτιάξει τη ζωή του και έχει παντρευτεί ενώ ο γιος της θεωρεί για μητέρα τη μητριά του. 

Ξαφνικά ο σύζυγος δέχεται ένα παράξενο τηλεφώνημα και αντιλαμβάνεται ότι η Έμιλι είναι ζωντανή. Το FBI βρίσκει την Έμιλι σε μια καλύβα στη μέση του πουθενά σε πολλή άσχημη κατάσταση. Η ίδια δεν θυμάται τίποτα, πως βρέθηκε εδώ, ποιος την απήγαγε, τι συνέβη και πόσα χρόνια έχουν περάσει; Όλα είναι μπερδεμένα και ενδέχεται να σχετίζονται με την τελευταία υπόθεση της Έμιλι που αφορούσε έναν εξαιρετικά επικίνδυνο κατά συρροήν δολοφόνο. 

Η Κάτιτς είναι απίστευτη στο ρόλο της, αινιγματική, πονεμένη, κατεστραμένη υποδύεται μία γυναίκα φοβισμένη, θυμωμένη που θεωρητικά θα έπρεπε να έχει κλειστεί σε ίδρυμα αλλά υπομένει τον πόνο και την κατάστασή της με απίστευτη στωικότητα. Ακόμα κι όταν την ανακαλύπτουν μετά από όλα όσα έχει περάσει δεν μπορεί να γυρίσει στο ίδιο της το σπίτι διότι ο σύζυγος έχει παντρευτεί μια άλλη και ο γιος δεν την αναγνωρίζει ούτε τη θέλει. Και κάπου εδώ ξεκινά ο αγώνας της να αποδείξει τι συνέβη στον εαυτό της, να εκδικηθεί αυτόν που της έκλεψε 6 χρόνια από τη ζωή της και να μάθει την αλήθεια. 

Στα πρόσωπα πάντως των συνεργατών της, ακόμα και τους συζύγου ο τηλεθεατής βλέπει απορία και διστακτικότητα σαν να υποψιάζονται την Έμιλι ότι ενορχήστρωσε την απαγωγή της; Ό,τι ίσως είχε σχέση με τον δολοφόνο; 

Το σίριαλ αποπνέει μυστήριο και αγωνία ενώ προχωρά αρκετά γρήγορα χωρίς να βαριέσαι καθόλου. Με το που τελειώνει το ένα επεισόδιο εύχεσαι να είχες και το άλλο να δεις. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη αστυνομική σειρά που προβάλλεται φέτος, ενώ έχει αρκετά στοιχεία θρίλερ που παραπέμπουν σε κινηματογραφική αφήγηση. Μέχρι στιγμής εκτός από την ίδια την ενδιαφέρουσα υπόθεση στην οποία εστιάζει, η σειρά δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στους χαρακτήρες, η σύζυγος-μάνα θύμα που επιστρέφει για να βρει ρημαγμένη τη ζωή της, ο σύζυγος που αντιλαμβάνεται το τεράστιο λάθος του, η νέα σύζυγος που έχει τρομοκρατηθεί φοβούμενη ότι θα χάσει τη θέση της και το παιδί που δεν γνωρίζει πλέον ποια είναι τα σημεία αναφοράς του. Ο τηλεθεατής τάσσεται πάντως από την αρχή με το μέρος της Στάνα Κάτιτς, θες κάτι η απίστευτη ερμηνεία της και τα βάσανα που βλέπουμε ότι πέρασε, θες η τεράστια δύναμη που έχει που μακάρι να την είχαμε όλες, το σενάριο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της. 

Το συστήνω ανεπιφύλακτα λοιπόν ως ένα από τα καλύτερα ξένα σίριαλ της σεζόν. Δείτε το.