Επτά άδειες, έξι μνηστήρες και o «μεγάλος απών» Mega - Free Sunday
Επτά άδειες, έξι μνηστήρες και o «μεγάλος απών» Mega

Επτά άδειες, έξι μνηστήρες και o «μεγάλος απών» Mega

  • TV

 

Με τη διαδικασία της αποσφράγισης των φακέλων των «μνηστήρων» για τις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών μπαίνει στην τελική της ευθεία. Ωστόσο, «πρωταγωνιστής» στην όλη διαδικασία είναι ένας… απών. Το Mega Channel δεν κατέθεσε φάκελο για συμμετοχή στον διαγωνισμό, με αποτέλεσμα το μέλλον του, όπως και αυτό των 420 εργαζομένων του οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, να είναι θολό.

Επτά άδειες, έξι ενδιαφερόμενοι

Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι μόνο έξι ήταν οι ενδιαφερόμενοι για τις επτά τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δίνει το ΕΣΡ. Συγκεκριμένα, φάκελο κατέθεσαν οι ΑΝΤ1 TV, ΣΚΑΪ, Star Channel, Alpha, Epsilon TV και η Τηλεοπτική Ελληνική, της οποίας ως εκπρόσωπος εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος Μάκης Γιομπαζολιάς. Ήδη στο ΕΣΡ αποσφραγίστηκαν και οι έξι φάκελοι, η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς ενστάσεις, και πλέον το Συμβούλιο μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στον έλεγχο για τα προαπαιτούμενα συμμετοχής στον διαγωνισμό αδειοδότησης.
Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει από ενάμιση έως και τρεις μήνες, θα αφορά τον ουσιαστικό έλεγχο των οικονομικών και λοιπών στοιχείων των αιτήσεων (μάλιστα ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι, αν κριθεί αναγκαίο, το Συμβούλιο ενδέχεται να ζητήσει τη συνδρομή οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών στο έργο του) και, όπως προβλέπεται από τον νόμο, αν κάποιος από τους αιτούντες διαπιστωθεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μία τηλεοπτική άδεια γενικού ενδιαφέροντος θα «κοπεί» από τη διαδικασία.

Αναμένοντας το ΣτΕ

Μία από τις παραμέτρους που αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία είναι η εκδίκαση από το ΣτΕ των δύο υποθέσεων που αφορούν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Ήδη από τις 10 Ιανουαρίου το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή του διαγωνισμού και πλέον η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει επί των δύο προσφυγών της ΕΙΤΗΣΕΕ, του Alpha, του ΣΚΑΪ, του Star Channel και του ΑΝΤ1 TV εναντίον των αποφάσεων των υπουργείων Ψηφιακής Πολιτική και Οικονομικών και του ΕΣΡ.
Η πρώτη προσφυγή αφορά τον αριθμό των αδειών, με τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών να υποστηρίζουν ότι οι επτά άδειες είναι λίγες (επιχείρημα που πάντως ανατράπηκε de facto με την κατάθεση των φακέλων), ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στο τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, με το οποίο κοστολογείται η κάθε άδεια (διάρκειας ισχύος δέκα ετών), με το επιχείρημα ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα λάβει την απόφασή της έως τις 2 Μαρτίου, οπότε εκτιμάται ότι εντός του ίδιου μήνα θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της αδειοδότησης.

Το ερωτηματικό του Mega

Ωστόσο, η διαδικασία της αδειοδότησης κυριολεκτικά μπήκε σε «δεύτερο πλάνο» όταν έγινε γνωστό ότι το Mega Channel δεν θα κατέθετε φάκελο για να διεκδικήσει μία από τις άδειες γενικού περιεχομένου. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στα μιντιακά πράγματα της χώρας και δημιούργησε μεγάλες εντάσεις, δεδομένου ότι έθετε το Mega σε κίνδυνο εξαφάνισης από το τηλεοπτικό γίγνεσθαι, καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, αν δεν κατατεθεί αίτηση για άδεια μέσα στην καθορισμένη από το ΕΣΡ προθεσμία, τότε ο σταθμός θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει εντός τριμήνου.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι μέτοχοι του Mega ενημέρωσαν τις πιστώτριες τράπεζες του σταθμού ότι δεν προτίθεντο να καταθέσουν αίτηση για άδεια, καθώς το τίμημα ξεπερνούσε τις οικονομικές δυνατότητές τους, ιδίως αν οι ενδιαφερόμενοι ήταν περισσότεροι από τις άδειες, οπότε και θα γινόταν πλειστηριασμός. Η είδηση προκάλεσε σοβαρή αναταραχή στους 420 εργαζόμενους στον σταθμό, οι οποίοι αμέσως διέκοψαν τη ροή του προγράμματος και προχώρησαν στη μετάδοση έκτακτου δελτίου ειδήσεων για τις εξελίξεις.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι μέτοχοι του Mega συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τελικά το κανάλι δεν κατέθεσε φάκελο για συμμετοχή στον διαγωνισμό. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξαν «βολές» κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι το ΕΣΡ δεν απάντησε ποτέ σε επιστολή που είχαν στείλει σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής της εταιρείας στον διαγωνισμό, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δηλώνει στους εργαζόμενους ότι «το ματς δεν έχει τελειώσει ακόμη, υπάρχει χρόνος».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες των τελευταίων ημερών, μια εκδοχή που εξετάζεται από τους μετόχους του σταθμού είναι το Mega, για να αποφύγει το «μαύρο», να ζητήσει θεματική άδεια και ως εκ τούτου την προστασία του ΕΣΡ, με τη λογική ότι εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο εκπέμπει αμιγώς ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Βέβαια, η συγκεκριμένη κίνηση εμπεριέχει αρκετά ζητήματα, καθώς μπορεί να γίνει άπαξ, δηλαδή δεν μπορεί να ανατραπεί/αλλάξει στη συνέχεια, ενώ και ο αριθμός των εργαζομένων που προβλέπονται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς με θεματική άδεια είναι πολύ μικρότερος από αυτόν σε κανάλια με άδεια γενικού περιεχομένου.
Από την άλλη, η κυβέρνηση και το ΕΣΡ δεν έχουν προκηρύξει ακόμη τις θεματικές άδειες, καθώς για την ώρα ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.