Πέντε ελληνικά ντοκιμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις στο COSMOTE HISTORY HD - Free Sunday
Πέντε ελληνικά ντοκιμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις στο COSMOTE HISTORY HD

Πέντε ελληνικά ντοκιμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις στο COSMOTE HISTORY HD

  • TV

Πέντε νέα ελληνικά ντοκιμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις, όπου η COSMOTE TV συμμετείχε ως συμπαραγωγός, θα προβάλει τον Δεκέμβριο -σε πρώτη τηλεοπτική προβολή- το COSMOTE HISTORY HD. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που αποτελεί την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα OSCAR 2020, στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, το βραβευμένο στη Νέα Υόρκη «Ρωμανιώτες» για την εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων και τα «Λάφυρα: Άδεια και άρνηση» των πολυβραβευμένων Markell Brothers, για το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη χώρα μας.

Τα πέντε ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο COSMOTE HISTORY HD από την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και κάθε Κυριακή του Δεκεμβρίου στις 21.00, ενώ μετά τη προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Το αφιέρωμα του Δεκεμβρίου στο COSMOTE HISTORY HD ξεκινά με το βραβευμένο «Ρωμανιώτες» (Κυριακή 1/12, 21.00), που έλαβε το Βραβείο Κοινού για το Καλύτερο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους στο Νew York City Greek Film Festival (NYCGFF). Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία των Ρωμανιωτών, της ελληνόφωνης κοινότητας των Εβραίων που από την εποχή του Βυζαντίου αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμικού μωσαϊκού των Ιωαννίνων. Μέσα από το ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται η αλληλεπίδρασή των Ρωμανιωτών με τις άλλες κοινότητες της περιοχής, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου κινδύνεψαν με αφανισμό.

Την Κυριακή 8/12 στις 21.00, κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ «Λάφυρα: Άδεια και άρνηση» σε παραγωγή και σκηνοθεσία των πολυβραβευμένων Markell Brothers. Το ντοκιμαντέρ «ανοίγει» τη συζήτηση γύρω από το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα και της επιστροφής τους, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα πολιτιστικών αρχαιοτήτων που έχουν κλαπεί από τη χώρα καταγωγής τους.

Η πραγματική ιστορία του υπεραθλητή Σπύρου Χρυσικόπουλου, ο οποίος τον Οκτώβριο του 2018 κατάφερε να  διανύσει μία απόσταση 140 συνεχόμενων χιλιομέτρων κολύμβησης, από την Ρόδο στην Ακριτική Μεγίστη (Καστελλόριζο), βρίσκεται στο επίκεντρο του ντοκιμαντέρ «Άκρα», που θα προβληθεί την Κυριακή 15/12 (21.00) στο COSMOTE HISTORY HD. Η ταινία έχει προβληθεί σε διαφορετικά ελληνικά και ξένα φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ Κίνας, ενώ η σκηνοθέτης Δήμητρα Μπαμπαδήμα απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Νew York City Greek Film Festival.

Το «Crete Arising», το οποίο έκανε παγκόσμια κινηματογραφική πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την προσπάθεια μίας ομάδας ορειβατών να οργανώσει τον πρώτο αγώνα ορειβατικού σκι στον εμβληματικό για την ιστορία του νησιού Ψηλορείτη, προκειμένου να αποδείξει ότι η Κρήτη δεν αποτελεί μόνο καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό (Κυριακή 22/12, 21.00).

Το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD ολοκληρώνεται την Κυριακή 29/12 (21.00) με την Α’ τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», που διεκδικεί μία υποψηφιότητα στα βραβεία OSCAR του 2020. Η ταινία μας μεταφέρει σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου, όπου δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, με τη βοήθεια της μουσικής του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια τους, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (Φεβρουάριος 2019) και απέσπασε το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.