«Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού» - Νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2 - Free Sunday
«Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού» - Νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

«Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού» - Νέα μίνι σειρά ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ2

  • TV

ΝΕΑ ΞΕΝΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

A΄ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ

«Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού»

(Morocco to Timbuktu: An Arabian Adventure)

Όλα τα επεισόδια της νέας μίνι σειράς ντοκιμαντέρ «Από το Μαρόκο στο Τιμπουκτού» (Morocco to Timbuktu: An Arabian Adventure), παραγωγής BBC 2017, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Τρίτη 14 και την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 στις 16:15.

Μίνι σειρά ντοκιμαντέρ δύο ωριαίων επεισοδίων, παραγωγής BBC 2017.

Σ’ αυτή τη συναρπαστική μίνι σειρά ντοκιμαντέρ, η Άλις Μόρισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές επιχειρεί να ακολουθήσει τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο, νότια της Ταγγέρης μέχρι το θρυλικό Τιμπουκτού.

Το Τιμπουκτού είναι ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό, που πολλοί δεν είναι σίγουροι ότι υπήρξε.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ της Βόρειας και της υποσαχάριας Αφρικής, και στην απέραντη έρημο της Σαχάρας και τον μεγάλο ποταμό Νίγηρα, αυτή η θρυλική εμπορική θέση ιδρύθηκε από μια γυναίκα Τουαρέγκ, την Μπουκτού (αυτή με τη μεγάλη κοιλιά), πριν από χίλια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, καραβάνια με χιλιάδες καμήλες περνούσαν τακτικά μεταξύ Τιμπουκτού και Μαρόκου, μεταφέροντας χρυσό, ελεφαντόδοντο, φτερά στρουθοκαμήλου, σκλάβους, αρώματα, ξύλα και πολύ αλάτι μέσα από τους θανατηφόρους «Δρόμους του αλατιού» της Σαχάρας που συνδέουν το Μαρόκο με την υποσαχάρια Αφρική με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που εξακολουθούν να περιπολούν την έρημο έως σήμερα.

Το ταξίδι της  Άλις Μόρισον θα την πάει βαθιά στην Ιστορία και στον πολιτισμό, τόσο της αρχαίας όσο και της σύγχρονης Βόρειας Αφρικής -μέσω της Φεζ, του Μαρακές, της οροσειράς του Άτλαντα με τα Βερβέρικα χωριά, το Τζεμπέλ Σαγκρό και το Σιτζιλμασά προς το Τιμπουκτού, την Πόλη του Χρυσού και θα διαπιστώσει ότι η διαδρομή εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη και δύσκολη.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, στις 16:15

Eπεισόδιο 1ο. Το Τιμπουκτού είναι ένα μέρος τόσο μυστηριώδες, μυθικό και πολύ μακρινό.

Η Άλις Μόρισον, αραβολόγος, εξερευνήτρια και κάτοικος του Μαρακές ακολουθεί τους αρχαίους «Δρόμους του αλατιού», ένα από τα πλουσιότερα εμπορικά δίκτυα στον κόσμο σε μια διαδρομή 3.200 χλμ. μέσα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου.

Στο σταυροδρόμι μεταξύ βόρειας και υποσαχάριας Αφρικής, το Τιμπουκτού χτίστηκε πριν 1.000 χρόνια στην έρημο Σαχάρα, κοντά στον ποταμό Νίγηρα και ο πλούτος του προήλθε από τον χρυσό και το αλάτι που ανά τους αιώνες μετέφεραν τα καραβάνια με οδηγούς τους Τουαρέγκ, που κυριαρχούν έως σήμερα εκεί.

Ξεκινώντας από την Ταγγέρη, θα ανακαλύψει ότι ο χρυσός προερχόταν από τα χρυσωρυχεία της υποσαχάριας Αφρικής και γι’ αυτό άνοιξαν οι δρόμοι μέσα στη Σαχάρα. Θα περάσει από τη Φεζ, θα διανυκτερεύσει σε καραβάν-σεράι, θα μαγειρέψει κρέας καμήλας και θα συνεχίσει στο Μαρακές, όπου θα μάθει τα μυστικά της επεξεργασίας του δέρματος.

Θα διασχίσει την οροσειρά του Άτλαντα όπου κατοικούν οι Βέρβεροι, οι γηγενείς του Μαρόκου και θα ανακαλύψει τα αλατωρυχεία που έδωσαν το όνομά τους στους «Δρόμους του αλατιού».

Θα συναντήσει Κάσμπα (αραβικά φρούρια-πόλεις) και θα διασχίσει το Τζεμπέλ Σαγκρό παρέα με νομάδες και θα φτάσει στο Σιτζιλμασά, στις παρυφές της Σαχάρας, το καταφύγιο όσων έφταναν από το Τιμπουκτού μέσα από την έρημο.

Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020, στις 16:15

Eπεισόδιο 2ο (τελευταίο). H Άλις Μόρισον διασχίζει με καμήλα τη Σαχάρα και μαθαίνει σοκαριστικές ιστορίες σύγχρονου δουλεμπορίου. Το ταξίδι της διακόπτεται από τα κλειστά σύνορα Μαρόκου-Αλγερίας και αναγκάζεται να κινηθεί δυτικά, προς το Γκελμίμ. Σταματά στο Ταμεγκρούτ, σε μια αρχαία Βιβλιοθήκη με σπάνια χειρόγραφα, που αποδεικνύουν ότι οι εμπορικές οδοί μετέφεραν γνώσεις από την άλλη πλευρά της ερήμου.

Τα αμφιλεγόμενα σύνορα της Δυτικής Αφρικής σταματούν ξανά το ταξίδι της και την αναγκάζουν να πετάξει μέχρι το Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι, όπου επισκέπτεται ένα χρυσωρυχείο και επιχειρεί να εξορύξει και η ίδια χρυσό.

Καταφέρνει να φτάσει τελικά στο Τιμπουκτού με πτήση του ΟΗΕ. Η πόλη έχει γίνει ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στον κόσμο μετά την κατοχή της από ισλαμιστές εξτρεμιστές το 2012 που κράτησε έναν χρόνο. Πλέον, την εύθραυστη ειρήνη διατηρούν τα στρατεύματα του ΟΗΕ, που «έσπρωξαν» τους εξτρεμιστές βαθύτερα στην έρημο.

Στην Πόλη του Χρυσού, η Άλις ζει το ένδοξο παρελθόν με μια επίσκεψη στα διάσημα τεμένη της και μαθαίνει την ιστορία του Μάνσα Μούσα, του μεγαλύτερου βασιλιά και πλουσιότερου ανθρώπου στην Ιστορί