Ο κορονοϊός αλλάζει το τηλεοπτικό σκηνικό - Free Sunday
Ο κορονοϊός αλλάζει το τηλεοπτικό σκηνικό

Ο κορονοϊός αλλάζει το τηλεοπτικό σκηνικό

  • TV

Ο καναπές και το τηλεκοντρόλ θα είναι (ή είναι ήδη) η νέα καθημερινή πραγματικότητα για πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ο υποχρεωτικός ή μη εγκλεισμός ανάγει την τηλεόραση στο Νο1 ψυχαγωγικό μέσο και οι σταθμοί το γνωρίζουν, δημιουργώντας προγράμματα που τα έχουν όλα: ριάλιτι, talent shows, πρωινές εκπομπές, ενημέρωση, μυθοπλασία, ξένες σειρές, τηλεπαιχνίδια.

Νέα πρόσωπα, όπως η Δανάη Μπάρκα και η Ιωάννα Μαλέσκου, παλιά πρόσωπα, όπως ο Αντρέας Μικρούτσικος, καθημερινά παιχνίδια, ηθοποιοί που αναλαμβάνουν παρουσιάσεις εκπομπών (Καρύδη, Κουρής, Κοντογεώργη, Καπουτζίδης), δυναμική επιστροφή του Mega, η αναγεννημένη ΕΡΤ και φυσικά μια σειρά από ριάλιτι ανεβάζουν τον ανταγωνισμό για τα νούμερα τηλεθέασης.

Πρωινή ζώνη

Πάντα ήταν σκληρός ο αγώνας μεταξύ των πρωινών ψυχαγωγικών εκπομπών. Φέτος, με την είσοδο του Mega στην αρένα, αναμένεται και ενδιαφέρων. Το Μεγάλο Κανάλι αναθέτει το πρωινό του ψυχαγωγικό πρόγραμμα στην ηθοποιό Δανάη Μπάρκα, με πολύπειρη ομάδα δίπλα της και τον ρούκι σεφ Απόστολο Ρουβά (τον ολόιδιο αδερφό του Σάκη Ρουβά). Η εκπομπή στην πρώτη της μετάδοση συγκέντρωσε ποσοστό τηλεθέασης 12,1% στο δυναμικό κοινό και 8,5% στο σύνολο.

Ωστόσο, αυτοί που φαίνεται να ταιριάζουν στη ζώνη είναι οι «Αταίριαστοι», Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας, που από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ αποσπούν υψηλά ποσοστά, τα οποία στο γενικό σύνολο φτάνουν ακόμα και το 30%, κάνοντας καθαρά ενημερωτική εκπομπή κάθε μέρα στις 10:00. Η Σταματίνα Τσιμτσιλή στον Alpha είναι εκείνη που ξεκινά τη μάχη της ψυχαγωγίας στις 8:00. Σταθερή αξία, το «Happy Day» διατηρεί ποσοστά 15%-19%, για να παραδώσει ισχυρή σκυτάλη στις 11:00 και μέχρι τις 13:00 στην Ελεονώρα Μελέτη. Απέναντί της έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμά τους η Κατερίνα Καινούργιου με το «Ευτυχείτε» (Open TV, 10:00), που δείχνει να κατοχυρώνει αργά αλλά σταθερά την πρώτη θέση, η Μπάρκα στο Mega, οι «Κου Κου» στο Star και η Φαίη Σκορδά στον ΑΝΤ1, που, μετά από χρόνια εύκολης επικράτησης, τις τελευταίες σεζόν φαίνεται να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις. Είναι ο ΣΚΑΪ όμως που κάνει την κίνηση-ματ στην πρωινή ζώνη. Αμέσως μετά τους «Αταίριαστους» και για μισή ώρα αφήνει μόνη της στην κουζίνα την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία 11:30-12:00 είναι η απόλυτη κυρίαρχος της τηλεθέασης. Με ισχυρό, λοιπόν, προβάδισμα ξεκινάει στις 12:00 το «Love It» με την Ιωάννα Μαλέσκου –η απάντηση στη μετα-Μενεγάκη εποχή–, που βρίσκει απέναντί της την Ελεονώρα Μελέτη και τις «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη νικήτρια.

Μεσημεριανή ζώνη

Απόλυτα ξεκάθαρα και φέτος τα πράγματα, με τον Νίκο Μουτσινά να κερδίζει τη μάχη χωρίς καν να ιδρώσει. Απέναντί του, το «Pop Up» με την Ηλιάνα Παπαγεωργίου πολυδιαφημίστηκε, η ίδια το προανήγγειλε με ενθουσιασμό φουντώνοντας την προσμονή, όμως στην πραγματικότητα τίποτα νέο δεν έφερε στη ζώνη, ούτε στην τηλεόραση γενικότερα. Και καθώς χάνει τη δεύτερη θέση ακόμα και από το «Ρουκ Ζουκ» του ΑΝΤ1 με τη Ζέτα Μακρυπούλια, ο Alpha σκέφτεται από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της εκπομπής να κάνει ριζικές αλλαγές, αρχίζοντας από την ώρα, προκειμένου να μη βρίσκεται απέναντι από τον Μουτσινά.

Απογευματινή ζώνη

Στην απογευματινή ζώνη δεν φαίνεται να υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς δεν υπάρχουν και νέα προγράμματα. Το «Shopping Star» με τη Βίκυ Καγιά ξεκινάει στις 15:50 και απέναντί του δεν έχει κάτι που να απειλεί το γενναίο ποσοστό του 16,7% (εκτός από τις «Οικογενειακές Ιστορίες»). Τα τηλεπαιχνίδια ξεκινούν μετά τις 17:30 (το «Still Standing» στον ΑΝΤ1 στις 17:45, ο «Τροχός της Τύχης» στο Star στις 18:40, το «Deal» στον Alpha στις 17:50). Ο Πέτρος Πολυχρονίδης με τον «Τροχό της Τύχης» είναι και φέτος ο νικητής με ποσοστό 14,2% και δεν φαίνεται να τον κρατάει μακριά από την πρωτιά ούτε η τρίτη σεζόν του «My Style Rocks» στον ΣΚΑΪ. Αναμένονται στη μάχη, από το Open, αρχικά το «Style Me Up» με τη Μαρία Μπακοδήμου, που θα προβάλλεται καθημερινά, και στη συνέχεια το τηλεπαιχνίδι «Joker» με τον Αλέξη Γεωργούλη, που επίσης θα προβάλλεται καθημερινά, στις 18:00, πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Η μυθοπλασία επιστρέφει

O ΑΝΤ1 αποφάσισε και φέτος οι ελληνικές σειρές μυθοπλασίας να αποτελέσουν τη βάση του προγράμματός του. Την αυλαία, λοιπόν, σήκωσαν, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, οι «Άγριες Μέλισσες», η ναυαρχίδα της ελληνικής τηλεοπτικής μυθοπλασίας. H καινούργια καθημερινή δραματική σειρά του ΑΝΤ1, «Ήλιος», έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου και το «Καφέ της Χαράς» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου. Αναμένεται το «Παρουσιάστε!», που αφορά τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που χαρακτηρίζουν τη στρατιωτική θητεία, ενώ από Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου η ατμόσφαιρα θα γίνεται πιο… οικογενειακή μέσα από τη «Φαμίλια». Και αν αναρωτιέστε αν οι τηλεθεατές επιβραβεύουν τις επιλογές του καναλιού του Αμαρουσίου, η απάντηση βρίσκεται φυσικά στα νούμερα, με τις «Άγριες Μέλισσες» να αφήνουν πολύ πίσω το «Big Brother».

Οι «Άγριες Μέλισσες» και η επιτυχία που σημείωσαν πέρυσι έβαλαν και πάλι τη μυθοπλασία στο κάδρο της ελληνικής τηλεόρασης. Έτσι, ο Alpha κάθε Δευτέρα και Τρίτη παρουσιάζει την «Αγγελική», ένα δράμα με all-star cast (ΦιλαρέτηΚομνηνού, Γιώργος Χρυσοστόμου, Ιωάννης Παπαζήσης, Πάνος Βλάχος κ.ά.) που, ενώ κερδίζει τις εντυπώσεις στα social media, στα πρώτα πέντε επεισόδια δεν κατάφερε να τα βάλει με τις «Μέλισσες» και το «Greece’s Next Top Model», χωρίς όμως τα ποσοστά του να είναι απογοητευτικά (11,2% την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου).

Ριάλιτι - talent shows

Η επιστροφή του «Big Brother» με τον Αντρέα Μικρούτσικο με το «καλημέρα σας» προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις, με το ΕΣΡ να ρίχνει ηχηρή καμπάνα μετά τα απεχθή σχόλια παίκτη για τον βιασμό. Το επίπεδο της εκπομπής παγκοσμίως είναι συγκεκριμένο και δεν θα ήταν διαφορετικά εδώ. Ωστόσο, είναι το ριάλιτι «The Bachelor», που για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα, από τον Alpha, που εξοργίζει. Είκοσι γυναίκες διαγωνίζονται με έπαθλο έναν άντρα. Το ριάλιτι, που χρόνια κάνει καριέρα στις τηλεοράσεις του εξωτερικού, δεν είναι απλώς ένα αναχρονιστικό μοτίβο σχέσεων, είναι προσβλητικό για κάθε σύγχρονη γυναίκα, αλλά και άντρα.

Από την άλλη, το GNTM άλλαξε τους όρους του, ώστε να διαγωνίζονται και άντρες, και μετά τα πρώτα επεισόδια του casting οι διαγωνιζόμενοι θα μπουν στο «σπίτι», εκεί όπου θα παιχτεί το σκληρό ριάλιτι.

Τέλος, το «Voice», το μουσικό talent show του ΣΚΑΪ, κυριάρχησε στην prime time, συγκεντρώνοντας στην πρεμιέρα του ποσοστά της τάξης του 30,7% στο γενικό σύνολο και 29,9% στο δυναμικό κοινό. Το δημοφιλές talent show έφτασε σε τέταρτο ακόμα και το 42,5%.

Οι τέσσερις Mega πρεμιέρες που έρχονται

Το Mega έχει σκοπό να βγάλει άλλους τέσσερις άσους από το μανίκι του. Συγκεκριμένα, στα τέλη του μήνα θα κάνει πρεμιέρα η μουσική εκπομπή που μας κράτησε παρέα καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, με τίτλο «Μένουμε Σπίτι», από την οποία πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα του μουσικού στερεώματος. Ποδαρικό στην εκπομπή, που θα προβάλλεται κάθε Παρασκευή βράδυ, θα κάνει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Από την άλλη, στα μέσα Οκτώβρη θα βγει στον αέρα το νέο τηλεπαιχνίδι του σταθμού με τίτλο «Ένα εκατομμύριο γεν» και παρουσιάστρια τη Σμαράγδα Καρύδη. Στο νέο πρόγραμμα του Mega έρχεται και ο Λάμπρος Φισφής με ένα σατιρικό σόου που θα έχει έντονα τα στοιχεία του stand-up comedy, ενώ το «παρών» θα δίνουν κάθε φορά τρεις καλεσμένοι. Τέλος, με προσμονή αναμένεται η εβδομαδιαία σειρά της Μυρτώς Κοντοβά (η δημιουργός του «Μίλα μου βρώμικα» και «Υπέροχα Πλάσματα»).

Η αντεπίθεση της ΕΡΤ

Η ελληνική μυθοπλασία αποκτά και πάλι θέση στο πρόγραμμα της ΕΡΤ με νέες σειρές. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη μεγάλη παραγωγή της ΕΡΤ1 φέρει τον τίτλο «Τα καλύτερά μας χρόνια» και σε αυτήν πρωταγωνιστούν οι Κατερίνα Παπουτσάκη, Τζένη Θεωνά, Εριφύλη Κιτζόγλου, Δημήτρης Καπουράνης, Μανώλης Γκίνης, Τόνια Σωτηροπούλου, Ρένος Χαραλαμπίδης κ.ά. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η Όλγα Μαλέα, ενώ το σενάριο υπογράφουν ο Νίκος Απειρανθίτης και η Κατερίνα Μπέη. Η δεύτερη σειρά που θα προβληθεί στην ΕΡΤ1 από το φθινόπωρο είναι καθημερινή, κωμικού περιεχομένου, με τίτλο «Χαιρέτα μου τον πλάτανο» και πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη, που επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στην τηλεόραση. Η τρίτη σειρά που θα δούμε με το ξεκίνημα της νέας σεζόν στην ΕΡΤ1 είναι κι αυτή κωμικού περιεχομένου, ακούει στο όνομα «Η τούρτα της μαμάς» και φέρει τις υπογραφές του γνωστού συγγραφικού διδύμου Αποστόλου-Ρήγα.

Μια νέα εκπομπή, με άρωμα Ολυμπιακών Αγώνων, θα παρουσιάζει από το φθινόπωρο στην ΕΡΤ1 ο Γιώργος Καπουτζίδης, που φιλοδοξεί να μας γνωρίσει τους Έλληνες αθλητές οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021. Θέση στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ1 θα έχει κι ένα πρωτότυπο τηλεπαιχνίδι, βασισμένο στην παραγωγή του BBC «A Question of Sport», με παρουσιαστή τον Γιώργο Λέντζα, ο οποίος μέχρι πρότινος παρουσίαζε στον ΑΝΤ1 την ταξιδιωτική-ποδοσφαιρική εκπομπή «Football Stories». Το «A Question of Sport» προβάλλεται στο BBC ανελλιπώς από το 1968 και ουσιαστικά είναι ένα τηλεπαιχνίδι στο οποίο παίρνουν μέρος celebrities από τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Τρεις ακόμη εκπομπές έρχονται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ2: «Συν Γυναιξί», με σημείο αναφοράς τις γυναίκες και παρουσιαστή τον ηθοποιό Γιώργο Πυρπασόπουλο, «ΜΑΜΑ-ΔΕΣ», με θέματα σχετικά με τη μητέρα και το παιδί και παρουσιάστρια τη Ζωή Κρονάκη, και «Πλάνα με ουρά», που θα απευθύνεται σε φιλόζωους, με συνεντεύξεις τις οποίες θα επιμελείται η δημοσιογράφος Τασούλα Επτακοίλη.

Τέλος, συνεχίζουν στο πρόγραμμα της νέας σεζόν δύο από τις εκπομπές που ξεκίνησαν το φετινό καλοκαίρι στην ΕΡΤ1. Πρόκειται για το απογευματινό ψυχαγωγικό μαγκαζίνο «φλΕΡΤ» της Νάντιας Κοντογεώργη και το τηλεπαιχνίδι «Δες και βρες» που παρουσιάζει ο ηθοποιός Νίκος Κουρής.