Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Δύο συγκλονιστικές ταινίες-αφιέρωμα στην ΕΡΤ2 - Free Sunday
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Δύο συγκλονιστικές ταινίες-αφιέρωμα στην ΕΡΤ2

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS - Δύο συγκλονιστικές ταινίες-αφιέρωμα στην ΕΡΤ2

  • TV

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ΕΡΤ2 μεταδίδει, την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, δύο συγκλονιστικές βραβευμένες ταινίες, που αγγίζουν το θέμα με τόλμη και ευαισθησία: το «Dallas Buyers Club», που χάρισε στον Μάθιου ΜακΚόναχι το Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου, το 2014, και το δράμα «120 χτύποι το λεπτό» (120 Beats Per Minute), που αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και κέρδισε τον Αργυρό Φοίνικα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών.

Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, ώρα 22:00

«Dallas Buyers Club»

Βιογραφικό δράμα, παραγωγής ΗΠΑ 2013

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Βαλέ

Σενάριο: Κρεγκ Μπόρτεν, Μελίσα Γουάλακ

Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Τζάρεντ Λέτο, Τζένιφερ Γκάρνερ, Στιβ Ζαν, Ντένις Ο' Χερ

Υπόθεση: Γέννημα-θρέμμα Τεξανός, ο Ρον Γούντρουφ είναι ηλεκτρολόγος και καουμπόι σε ροντέο και διάγει έκλυτο βίο χωρίς καμιά έννοια για την επόμενη ημέρα. Το 1985, ο Ρον χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του ξαφνικά, όταν οι γιατροί κάνουν διάγνωση ότι πάσχει από τον ιό HIV και του δίνουν μόνο 30 ημέρες ζωής. Όμως, ο Ρον δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί αυτή τη θανατική ποινή.

Έπειτα από υπερεντατική έρευνα, ανακαλύπτει ότι υπάρχει έλλειψη πιστοποιημένων φαρμάκων και θεραπειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε περνάει τα σύνορα και φτάνει στο Μεξικό, αγνοώντας τις οδηγίες του γιατρού του. Παρ’ όλο που είναι ομοφοβικός, ο Ρον συνασπίζεται με έναν αναπάντεχο σύμμαχο, έναν επίσης οροθετικό τρανσέξουαλ, με τον οποίο μοιράζονται το ίδιο πάθος για ζωή. Οι δυο τους διακρίνονται για το επιχειρηματικό τους πνεύμα και ιδρύουν ένα κλαμπ, όπου οι οροθετικοί έχουν πρόσβαση σε φάρμακα με μηνιαία συνδρομή. Η παρέα μεγαλώνει και ο Ρον μάχεται όχι μόνο για την επιβίωση αλλά και για θέματα αποδοχής. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη διάγνωσή του, ο Ρον θα ζήσει πιο έντονα από ποτέ.

Η ταινία έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων και διακρίσεων, μεταξύ αυτών:

  • Όσκαρ Α΄ ανδρικού ρόλου 2014 - Μάθιου ΜακΚόναχι
  • Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου 2014 - Τζάρεντ Λέτο
  • Όσκαρ καλύτερου μακιγιάζ 2014
  • Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου 2014 - Μάθιου ΜακΚόναχι
  • Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου 2014 - Τζάρεντ Λέτο

Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, ώρα 23:50 

«120 χτύποι το λεπτό»

(120 Beats Per Minute / 120 Battements Par Minute)

Δράμα, παραγωγής Γαλλίας 2017

Σκηνοθεσία: Ρομπέν Καμπιγιό

Σενάριο: Ρομπέν Καμπιγιό, Φιλίπ Μανζό

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζαν Λαπουαρί

Μοντάζ: Ρομπέν Καμπιγιό, Ανίτα Ροθ, Στεφανί Λεζέ

Μουσική: Αρνό Ρεμποτινί

Παίζουν: Αντέλ Ενέλ, Αρνό Βαλουά, Ναουέλ Πέρεζ Μπισκαγιάρ, Αντουάν Ρεϊνάρτζ, Φελίξ Μαριτό

Υπόθεση: Μια ταινία-ωδή στη συλλογικότητα, στον αγώνα προς έναν κοινό σκοπό, αλλά και στην αγάπη, αυτή που δίνεται χωρίς όρια και κάνει την καρδιά να χτυπά σε 120 παλμούς! Αρχές της δεκαετίας του ’90. Ενώ το AIDS έχει ήδη κοστίσει αμέτρητες ζωές τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ακτιβιστές της Act Up στο Παρίσι πολλαπλασιάζουν τις δράσεις τους, με σκοπό να ανατρέψουν τη γενική αδιαφορία. Ο νεοφερμένος στην ομάδα, Νατάν, θα συγκλονιστεί από τη δυναμικότητα του Σον, ενός από τα ιδρυτικά μέλη της οργάνωσης, που καταναλώνει τις τελευταίες δυνάμεις του στη μάχη ενάντια στο κράτος και στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Βραβευμένη με το Grand Prix ή αλλιώς τον Αργυρό Φοίνικα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, αλλά και με το Βραβείο της Επιτροπής Κριτικών Κινηματογράφου, η ταινία-φαινόμενο του Καμπιγιό έγινε το talk of the festival, αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς και μπήκε αυτόματα στο πάνθεον των «κλασικών» ταινιών. Με το πάθος της, έκανε ακόμα και τον πρόεδρο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, Πέδρο Αλμοδόβαρ, να συγκινηθεί στη συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας την κινηματογραφική της δύναμη, την επίκαιρη ανάγνωσή της αλλά και την πολιτική της βαρύτητα. Το «120 χτύποι το λεπτό» είναι μια ταινία ουμανιστική, σπαρακτική και παρορμητική!