4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου - Free Sunday
4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

  • TV

Η φετινή 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, σκιάζεται από τις σοβαρότατες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην έγκαιρη διάγνωση και σε ορισμένες χώρες στη θεραπευτική αντιμετώπιση των καρκινοπαθών ασθενών.

Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο στις συνθήκες της πανδημίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς οι ασθενείς αυτοί είναι μία ευπαθής ομάδα λόγω όχι μόνο του υποκείμενου νοσήματος και της ανοσοκαταστολής, αλλά και της επίπτωσης του καρκίνου κυρίως στους ηλικιωμένους.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών και κάθε χρόνο παρουσιάζονται 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι.

Η επίπτωση του καρκίνου διεθνώς, αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια και οι θάνατοι από καρκίνο διεθνώς πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.

Οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης περιλαμβάνουν τη μαστογραφία, την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP), την κολονοσκόπηση, την αξονική τομογραφία θώρακος και πιθανώς την εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς αλλαγή της σημερινής κατάστασης στην αντιμετώπισή του, ο καρκίνος σύντομα θα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, με 1 στους 2 Ευρωπαίους να διαγιγνώσκονται με κάποιο είδος καρκίνου, αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Η ΕΛΛΟΚ έχοντας ως σημείο αναφοράς την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και με σύνθημα #IAmAndIWill : Ενημερώνουμε, Διεκδικούμε, Εμπνέουμε, διοργανώνει το 5ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο: «2021: Κατακτώντας τον Καρκίνο» το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά από την Πέμπτη 4, έως το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Η Επίτροπος Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου στην ομιλία της στο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ με τίτλο «World Cancer (and Covid-19) Day» θα αναφερθεί στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο "Europe's Beating Cancer Plan" και στις στρατηγικές της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του καρκίνου που περιλαμβάνουν και την εξαιρετικά φιλόδοξη και απαιτητική «Αποστολή Καρκίνος» στο Πρόγραμμα Horizon Europe.

Το Σχέδιο της ΕΕ προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να υπάρξουν καλύτερες εκβάσεις στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, αυξημένη και ισότιμη πρόσβαση στον έλεγχο και τη θεραπεία και σχεδιασμός της θεραπείας με τις ανάγκες των ασθενών στο επίκεντρο.

Με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών "Κ.Ε.Φ.Ι." τονίζει την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού αλλά και έμπνευσης για νέες δράσεις που θα οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς καρκίνο. Όπως αναφέρει στο μήνυμα του «Βιώνοντας όλοι μας μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, δεν θα πρέπει η μέριμνά μας για τον καρκίνο να μπει σε δεύτερη μοίρα. Είναι χρέος μας να θυμίζουμε τη σημασία της πρόληψης, την αξία του τακτικού προληπτικού ελέγχου και της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την ανάγκη των ογκολογικών ασθενών για υποστήριξη».

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι., θέτει επίσης στην υπηρεσία του ογκολογικού ασθενή τον ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΟΗΘΟ ΥΓΕΙΑΣ σε συνεργασία με το Κέντρο Καθοδήγησης Καρκινοπαθών Κ3 και την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Foundation.

Στόχος της δράσης είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην κοινωνία.

   Ο Σύλλογος δημιουργεί με τη σύμπραξη των δύο φορέων μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας, «η οποία με γνώση, υπομονή, επιμονή, μα πάνω από όλα με σεβασμό και ηθική στάση, χτίζει το κατάλληλο πλαίσιο ενημέρωσης, αξιολόγησης, αλλά και διεκπεραίωσης, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ)», όπως αναφέρει.

Το άτομο που νοσεί θα μπορεί: Να ενημερώνεται για ό,τι τον αφορά έγκυρα και έγκαιρα. Να εντοπίζει τα δεδομένα που χρειάζεται περισσότερο (Νοσοκομεία, Κλινικές, Συλλόγους, ΕΦΚΑ, ΚΕΠΑ) με το πάτημα ενός κουμπιού. Να επικοινωνεί με τους ειδικούς για κάθε θέμα που πρέπει να διαχειριστεί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου», η ΕΡΤ2 παρουσιάζει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα και μεταδίδει, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, τη σειρά ντοκιμαντέρ «Μια μέρα για όλο τον κόσμο», που μέσα από καθημερινές ιστορίες αναδεικνύει το βαθύτερο νόημα του εορτασμού, και τη συγκλονιστική ξένη ταινία «Τρούμαν», με πρωταγωνιστές τους εξαιρετικούς Ρικάρντο Ντάριν και Χαβιέρ Καμάρα.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου»

 Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 22:00

«Θεωρούμε την υγεία μας δεδομένη μέχρι να απειληθεί». Με αυτή τη λιτή παραδοχή, η Κική «υποδέχθηκε» τον καρκίνο στη ζωή της. «Πολλαπλό μυέλωμα» η διάγνωση. Ήταν πριν από δύο χρόνια περίπου, με ανταπόκριση αρχικά στις θεραπείες, σήμερα όμως παλεύει ξανά με την υποτροπή.

Σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Οικονόμου, το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την Κική στην καθημερινότητά της – με την οικογένειά της, τις φίλες της, τους γιατρούς, τους δικούς της ανθρώπους.

Αυτούς όλους που τη στηρίζουν σε κάθε της βήμα. Τους υπόλοιπους, τους «τοξικούς», τους έχει απομακρύνει.

Ήταν ένας από τους λόγους που θεωρεί πλέον τον καρκίνο «ευλογία», «δώρο Θεού», αφού την έκανε να συνειδητοποιήσει πολλά: να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό της και να τον αγαπήσει, να ανακαλύψει δυνάμεις που ποτέ δεν φανταζόταν πως κρύβει μέσα της, να απολαύσει το ενδιαφέρον εκείνων που την αγαπούν.

Πόνος, θλίψη, θυμός, φόβος –όλα, κρίκοι σε μία αλυσίδα συναισθημάτων που βίωσε η Κική.

Μία ιστορία βαθιά ανθρώπινη, ειλικρινής, δυνατή. Μία ιστορία που βάζει τον καρκίνο μπροστά μας. Με το όνομά του να ακούγεται. Κι εμείς, να δανειζόμαστε λίγο από το σθένος της Κικής για να τον κοιτάξουμε επιτέλους κατάματα.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν

Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου

Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση

Διεύθυνση φωτογραφίας: Carlos Munyoz.

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κωνσταντούρου

ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

«Τρούμαν» (Truman)

 Α΄ τηλεοπτική μετάδοση

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 23:00

Δραματική κομεντί, συμπαραγωγής  Ισπανίας-Αργεντινής 2015.

Σκηνοθεσία: Σεσκ Γκάι.

Σενάριο: Τομάς Αραγκέι, Σεσκ Γκάι.

Παίζουν: Ρικάρντο Ντάριν, Χαβιέρ Καμάρα, Ντολόρες Φόνζι, Άλεξ Μπρέντεμιουλ, Ελβίρα Μίνγκεζ, Έντουαρντ Φερνάντεζ, Πέδρο Κάσαμπαλνκ, Χαβιέρ Γκουτιέρεζ, Χοσέ Λουί Γκόμεζ.

Διάρκεια: 109΄

Υπόθεση: Όταν ο Χουλιάν δέχεται μια αναπάντεχη επίσκεψη από τον παιδικό του φίλο Τομάς, η συνάντησή τους είναι γλυκόπικρη. Η επανένωσή τους, η πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια, θα είναι και η τελευταία τους. Έχοντας διαγνωσθεί με καρκίνο σε τελικό στάδιο, ο Χουλιάν αποφασίζει ότι δεν θέλει να κάνει άλλες θεραπείες, αλλά να ασχοληθεί με τα κληρονομικά του, την ίδια του την κηδεία, και το πιο σημαντικό απ’ όλα: να βρει ένα σπίτι για τον αγαπημένο του σκύλο, Τρούμαν. Η τελευταία αυτή πράξη τού ραγίζει την καρδιά.

Καθώς οι δύο άντρες περιφέρονται στους δρόμους της Μαδρίτης, επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, γιατρούς και κτηνίατρους, ένας ιδιαίτερος δεσμός αναπτύσσεται ανάμεσά τους.

Η θαυμάσια ταινία του Σεσκ Γκάι αποτελεί το χιουμοριστικό και ταυτόχρονα ειλικρινές πορτρέτο του θάρρους και της αποδοχής του θανάτου.

Ο Γκάι εστιάζει στις μικρές λεπτομέρειες της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης -ένα βλέμμα, μια παύση, μια χειρονομία- χαρίζοντάς μας  κρυφές ματιές στο νόημα που βρίσκεται κρυμμένο στην καθημερινότητα.

Νοσταλγικό, γεμάτο επιθυμίες, το «Τρούμαν» μελετάει τη λανθασμένη αντίληψη που έχουμε για τον θάνατο, ως κάτι που μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με πολιτισμένο τρόπο. Όσο και να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο, ο Τζούλιαν πρέπει να αντιμετωπίσει το χάος και την αβεβαιότητα που συνοδεύει τη γνώση του επικείμενου θανάτου, και την αδυναμία να φροντίσει για τα πάντα πριν φύγει.

Με τη βοήθεια των σπουδαίων ηθοποιών Ντάριν και Καμάρα, ο Γκάι φέρνει χιούμορ και ευαισθησία σε μια προσωπική ιστορία και μια φιλία πριν από το τέλος της ζωής.

Η ταινία κέρδισε πέντε Βραβεία Γκόγια: καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, Α΄ ανδρικού ρόλου, Β΄ ανδρικού ρόλου.