Τα 10 καλύτερα φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο όπου ελάχιστοι έχουν πρόσβαση - Free Sunday
Τα 10 καλύτερα φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο όπου ελάχιστοι έχουν πρόσβαση

Τα 10 καλύτερα φυλασσόμενα μέρη στον κόσμο όπου ελάχιστοι έχουν πρόσβαση

Όποιος τολμήσει να περάσει από τις παρακάτω περιοχές του κόσμου ενδέχεται να μην βγει ζωντανός. Τα 10 καλύτερα φυλασσόμενα μέρη του κόσμου κρύβουν, μυστήριο, απόρρητα μυστικά, έγγραφα μεγάλης σημασίας, χρυσάφι, διαμάντια, επικίνδυνους ανθρώπους. Η φύλαξή τους ξεπερνά τα όρια της ανθρώπινης φαντασίας και οι αλήθειες που κρύβουν δεν θα γνωστοποιηθούν ποτέ. 

1.  Το θησαυροφυλάκιο της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας στο Νέο Μεξικό

SCIENTOLOGY 667x500

Πρόκειται για ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο στο οποίο λέγεται ότι φυλάσσονται τα αρχεία, τα γραπτά, τα βίντεο και οι ηχογραφήσεις του Ρον Χάμπαρτ, ιδρυτή της Σαϊεντολογίας. Φημολογείται ότι είναι χαραγμένα όλα τα γραπτά σε ειδικές πλάκες τιτανίου προκειμένου να διασωθούν σε περίπτωση καταστροφής. Στην περιοχή δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς, λέγεται μάλιστα ότι υπάρχει και υπόγειο μικρό αεροδρόμιο. Στο παρελθόν δημοσιογράφοι προσπάθησαν να πάρουν φωτογραφίες από ψηλά και παρατήρησαν κάτι περίεργα σύμβολα. Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν το 2005 αν και οι εκπρόσωποι της Σαϊεντολογίας έκαναν ό,τι μπορούσαν για το αντίθετο. Φήμες αναφέρουν πως τα τεράστια κυκλικά σύμβολα αποτελούν σημείο αναγνώρισης για τους Σαϊεντολόγους από άλλους πλανήτες προκειμένου να ανακαλύψουν τα γραπτά του Χάμπαρτ.

2.  Pionen Bahnhof, όπου φυλάσσονται οι server του Wikileaks

Pionen4

Το Pionen είναι ένα τεράστιο καταφύγιο, χτισμένο στους πρόποδες των Λευκών Όρεων. Η πρόσβαση είναι εφικτή από ένα τούνελ σε ελάχιστους ανθρώπους όμως. Το συγκεκριμένο καταφύγιο λειτουργούσε το 1970 για να προστατεύει κυβερνητικά προγράμματα από πιθανή πυρηνική καταστροφή. Το 2008, αποκτήθηκε από την σουηδική εταιρεία Bahnhof (πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών) η οποία εκεί φυλάσσει server ιδιαίτερων πελατών της, μεταξύ αυτών και του απόρθητου Wikileaks. Το καταφύγιο είναι τόσο καλά θωρακισμένο που αντέχει ακόμα και σε περίπτωση έκρηξης βόμβας υδρογόνου.

3.  Τα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού

VaticanSecretArchives

Φυλάσσονται στο κεντρικό θησαυροφυλάκιο του Βατικανού επί 24ωρης βάσης από την Ελβετική Φρουρά. Θεωρούνται ιδιοκτησία του Πάπα μέχρι το θάνατό του και κληροδοτούνται στον επόμενο. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ράφια 85 χλμ. όπου εκατοντάδες χιλιάδες πρωτότυπα χειρόγραφα βρίσκουν καταφύγιο. Το παλαιότερο χειρόγραφο που φιλοξενείται έχει ημερομηνία από τον 18ο αιώνα. Ειδικοί ιστορικοί και φιλόσοφοι εξειδικευμένοι στο χειρισμό αρχαίων χειρογράφων έχουν μερική πρόσβαση σε κάποια αρχεία. Τα περισσότερα όμως μαρτυρούν γνώσεις που θα μείνουν για πάντα κρυφές στην πλειονότητα τουλάχιστον του κόσμου.

4.  Το θησαυροφυλάκιο διαμαντιών της Αμβέρσας

antwerp

Βρίσκεται στο Βέλγιο, είναι (σχεδόν) απόρθητο και κρύβει το 70% των διαμαντιών του κόσμου. Το 2003 ωστόσο, μία ομάδα κλεφτών με επικεφαλής τον Λεονάρντο Νοταρμπαρτόλο κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Να διαρρήξει ένα από τα θησαυροφυλάκια του Κέντρου Διαμαντιών και να κλέψει διαμάντια αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κλέφτης συνελήφθη, ισχυρίστηκε ότι ο ιθύνων νους πίσω από τη ληστεία ήταν κάποιος άλλος άγνωστος άντρας. Τα διαμάντια παραμένουν άφαντα, το θησαυροφυλάκιο ωστόσο ενίσχυσε τόσο την προστασία του που πλέον ούτε με ατομική βόμβα δεν μπορεί να παραβιαστεί.

5.  Το θησαυροφυλάκιο σπόρων του Σβάλμπαρντ

svalbard

Σε μια ασφαλή τοποθεσία στο νορβηγικό νησάκι Σπίτσμπεργκεν κοντά στον Αρκτικό Κύκλο,  φυλάσσονται περισσότεροι από 10.000 σπόροι λαχανικών, φρούτων και άλλων φαγώσιμων προκειμένου να διασωθούν τα είδη σε περίπτωση καταστροφής. Το θησαυροφυλάκιο είναι 120 μέτρα κάτω από τη Γη και μέσα στους πρόποδες ενός βουνού. Το project αυτό χρηματοδοτείται από πολλά ιδρύματα και ΜΚΟ μεταξύ αυτών είναι το ίδρυμα του δημιουργού της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.

6.  Το Φορτ Νοξ

fort knox gold vault

Η επίσημη ονομασία του θησαυροφυλακίου του Φορτ Νοξ είναι US Bullion Depository. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά στο Κεντάκι και ως γνωστόν κρύβει μέσα του τα αποθέματα χρυσού των ΗΠΑ και άλλα πολύτιμα "πράγματα" που ανήκουν στην αμερικανική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2014 το Φορτ Νοξ διέθετε 4,1 τόνους χρυσού αξίας 175 δις δολαρίων. Διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού σε ολόκληρο τον κόσμο και ο τρόπος με τον οποίο φυλάσσεται είναι περίπλοκος. Στρατός, αστυνομία, πράκτορες και πυροσβεστική, ελάχιστοι άνθρωποι μέσα οι οποίοι πρέπει να απομνημονεύουν καθημερινά άλλους κωδικούς για το κεντρικό θησαυροφυλάκιο. Δεν ανοίγει ποτέ για επισκέπτες ούτε καν μέλη του κοινοβουλίου των ΗΠΑ. Τα μέτρα ασφαλείας είναι η τελευταία λέξη της απόρρητης και κρυφής τεχνολογίας.

7.  Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο

colorado

Χτίστηκαν το 1994 με τους κατοίκους των γύρω περιοχών να δελεάζονται με τις 900 μόνιμες θέσεις εργασίας που θα πρόσφεραν οι φυλακές. Κανένας Αμερικανός πολίτης δεν ήθελε κοντά στο σπίτι του αυτού του είδους τις φυλακές. Η ανάγκη δημιουργίας του εν λόγω σωφρονιστικού ιδρύματος ήταν τα πολλά ειδεχθή εγκλήματα που γίνονταν στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι επικίνδυνοι εγκληματίες συνέχιζαν τη δράση τους με ποικίλους τρόπους ακόμα και μέσα από τις φυλακές ενώ σε πολλές περιπτώσεις έβρισκαν τρόπους να σκοτώνουν τους φύλακες και να αποδρούν. Οι κρατούμενοι στις ειδικές φυλακές του Κολοράντο είναι είτε πολύ επικίνδυνοι, είτε πολύ προβεβλημένοι δολοφόνοι, είτε τρομοκράτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρχηγοί συμμοριών, ξένοι τρομοκράτες, διπλοί πράκτορες που κατηγορήθηκαν για εσχάτη προδοσία. Οι κρατούμενοι, μόνο άνδρες, περνούν 23 ώρες την ημέρα στην απομόνωση. Στις εν λόγω φυλακές κρατείται και ένας εκ των βομβιστών της Βοστώνης και πολλά μέλη της Αλ Κάιντα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες. Όποιος μπαίνει ως κρατούμενος στις φυλακές του Κολοράντο, δεν βγαίνει ποτέ. 

8.  Area 51

area 51 orig

Βρίσκεται στην έρημο της Νεβάδα των ΗΠΑ και ως γνωστόν είναι επίκεντρο διάφορων θεωριών συνωμοσίας που αφορούν την ύπαρξη εξωγήινων. Ο μύθος καταρρίπτεται τελικά αφού η περιοχή 51 ναι μεν είναι μυστική αλλά λειτουργεί σαν απόρρητη στρατιωτική βάση και όχι σαν χώρος υποδοχής εξωγήινων. Εκεί γίνονται κυβερνητικά πειράματα τα οποία αφορούν την κατασκευή όπλων και τις δοκιμές αυτών. Είναι αεροπορική βάση στην οποία έχουν πρόσβαση συγκεκριμένοι ιθύνοντες της CIA και του στρατού των ΗΠΑ. Όλες οι αποστολές και τα project που πραγματοποιούνται στην περιοχή 51 είναι μυστικά και άκρως απόρρητα δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες και απαγόρευονται και οι εναέριες λήψεις.

9.  Federal Reserve Bank

federal bank

Πρόκειται για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Με έδρα τη Νέα Υόρκη, πρακτικά εκεί φυλάσσεται η ρευστότητα της χώρας. Τα θησαυροφυλάκια είναι υπόγεια, κάτω από το Μανχάταν πιο βαθιά ακόμα και από τις γραμμές του μετρό. Φωτογραφίες, χάρτες και ακριβής τοποθεσία των θησαυροφυλακίων δεν υπάρχουν για τους απλούς πολίτες τουλάχιστον. 

10.  Iron Mountain

iron mount

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ίσως εταιρεία αποθήκευσης αρχείων και αντικειμένων στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο. Και όταν λέμε αρχεία και αντικείμενα αναφερόμαστε στα συντρίμμια της πτήσης 93 (που κατέπεσε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου), τις αυθεντικές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα του Άινσταϊν, τις πατέντες του Έντισον, τις διαθήκες του Καρόλου Ντίκενς, της Πριγκίπισσας Νταϊάνα, τα αρχεία του Μπιλ Γκέιτς κ.ά. Στις αποθήκες που βρίσκονται 200 μέτρα κάτω από τη γη στην περιοχή της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ φυλάσσονται τα αρχεία και τα αντικείμενα των πιο σπουδαίων και πλούσιων ανθρώπων. Από αρχεία και αντικείμενα του Ινστιτούτου Smithsonian μέχρι φιλμ και πολλά απόρρητα έγγραφα των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών.