O Θόδωρος Παπακώστας είναι ο Archaeostoryteller - Free Sunday
O Θόδωρος Παπακώστας είναι ο Archaeostoryteller

O Θόδωρος Παπακώστας είναι ο Archaeostoryteller

Υπήρχαν «βρόμικα» στην αρχαιότητα; Ποιος είναι ο Διόσφου, ο τεμπέλης αγγειογράφος; Υπήρχαν αρχαιοελληνικά Όσκαρ; Ο Θόδωρος Παπακώστας είναι ο Archaeostoryteller και διηγείται ιστορίες αρχαιολογίας με ποπ διάθεση στο Instagram.

Συστηθείτε μας. Ποιος είναι πίσω από το Archaeostoryteller; Με τι ασχολείστε;

Ονομάζομαι Θόδωρος Παπακώστας και είμαι αρχαιολόγος. Τελείωσα το πρώτο πτυχίο, έκανα μεταπτυχιακό στην Προϊστορική Αρχαιολογία και Διδακτορικό στην Κλασική Αρχαιολογία.

Πώς ξεκίνησαν οι λογαριασμοί στο Facebook και στο Instagram;

Κατά τύχη. Ξεκίνησα να μοιράζομαι τη δική μου οπτική για την αρχαιολογία με τους πολύ λίγους δικούς μου φίλους. Γρήγορα διογκώθηκε και άρχισε να τραβάει το ενδιαφέρον και άλλων ανθρώπων. Αποφάσισα, επομένως, να το συνεχίσω στα πλαίσια της επικοινωνίας της επιστήμης, «αρχαιολογία κοινού» ας το πούμε, αν και έχω επιλέξει και πιο trendy όρους, όπως «ποπ αρχαιολογία». Με τη λογική πως χρησιμοποιώ κομμάτια και στοιχεία της σημερινής ποπ κουλτούρας (ποπ εκ του popular – δημοφιλούς) για να διευκολύνω τις ταυτίσεις με το σύγχρονο κοινό.

Στιγμιότυπο 2021 01 24 6.58.04 μμ min

Και τι προσπαθεί να μας πει ο Archaeostoryteller;

Ο Archaeostoryteller προσπαθεί να μας πει ότι το παρελθόν μας μας αφορά όλους. Δεν χρειάζεται να είναι βαρετό, να εξαντλείται στις πολλές χρονολογίες (που αντικειμενικά λίγοι συγκρατούν με ακρίβεια) και σε λίγα γεγονότα και πρόσωπα. Επίσης, το παρελθόν δεν χρειάζεται να είναι ντυμένο μόνο με χρυσά υφάσματα. Έχουμε μεγαλώσει θεωρώντας πως οφείλουμε μόνο να θαυμάζουμε την αρχαιότητα και εντέλει δεν τη γνωρίζουμε καν. Όμως μπορούμε να αισθανθούμε πολύ περισσότερα για την αρχαιότητα. Και έμπνευση ή θαυμασμό για όσα αξίζουν, και αποτροπιασμό για όσα κακώς κείμενα υπήρχαν, και γέλιο, και συγκίνηση. Μπορούμε όλοι να απολαύσουμε την αρχαιογνωστική πληροφορία. Είναι συγκλονιστικά απλό να γίνουμε κοινωνοί της γνώσης του παρελθόντος.

Στιγμιότυπο 2021 01 24 6.58.18 μμ min

 

Έχω την εντύπωση πως από την Ιστορία που διδάσκεται στα σχολεία και στα μουσεία (του κόσμου, όχι μόνο της Ελλάδας) λείπει η ιστορία, η πληροφορία για τη ζωή των κανονικών ανθρώπων, της κοινωνίας. Έχουμε την αίσθηση των μεγάλων επιτευγμάτων, αλλά ξέρουμε ελάχιστα για την πραγματική ζωή.

Του κόσμου όλου, όχι. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού η αρχαιολογία και η μουσειολογία επικοινωνούν τα πορίσματά τους με πλουραλισμό και για πολλά κοινά: παιδιά, ενήλικες, διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στην Ελλάδα ακόμη μας στοιχειώνει η «υποχρέωση» να τιμάμε το παρελθόν μας. Λες και αν δούμε όλες τις πτυχές του, είναι προσβλητικό. Κάθε άλλο παρά προσβολή είναι η γνώση της αρχαιότητας και της Ιστορίας εν γένει. Η κοινωνική πλευρά της Ιστορίας και του παρελθόντος είναι όντως χρήσιμη. Και δεν είναι μόνο αυτή. Το παρελθόν περιέχει τα πάντα. Και τη φιλοσοφική πλευρά, και την κοινωνιολογική, και την εθνική, και την πολυεθνική. Όσο γνωρίζουμε καλύτερα την ιστορία της ανθρωπότητας, αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, ποια εποχή θα διαλέγατε; Δεν ρωτάω τόπο, υποθέτω θα ήταν η Αθήνα.

Δεν θα ήταν η Αθήνα! Ή μπορεί και να ήταν! Μπορεί να ήταν η ελληνιστική Αλεξάνδρεια ή η αυτοκρατορική Ρώμη! Γιατί εκεί πλέον είχε συγκεντρωθεί ένα τεράστιο μέρος του αρχαίου κόσμου (και καλλιτεχνικά) και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε γνώση και εικόνα για όλες τις περιόδους που προηγήθηκαν. Εξυπακούεται ότι μιλάμε για ολιγόωρο ταξίδι. Δεν θα ήθελα να ζω στο παρελθόν. Θα προτιμούσα να ταξιδέψω στο μέλλον, για να δω τι έχουν ανακαλύψει οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι για το συνολικό παρελθόν.

Πόση ώρα αφιερώνετε για κάθε post; Ποιος κάνει τα φωτογραφικά κολάζ;

Όλα τα posts και τα stories στον Archaeostoryteller γίνονται από μένα και το κινητό μου μόνο. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις όπου υπάρχουν συνεργασίες με άλλους λογαριασμούς ή καλλιτέχνες που σχεδιάζουν κάποια από τις ιστορίες δηλώνονται ρητά, όπως οφείλω.

Στιγμιότυπο 2021 01 24 6.58.29 μμ min

 

Τι σας γράφουν στα σχόλια οι ακόλουθοί σας; Κάνουν επιπλέον ερωτήσεις; Τι είναι αυτό που ζητάνε;

Κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις και μου αρέσει πάρα πολύ αυτό. Απαντώ σε όλες. Ή προσπαθώ. Αν σε κάποιους δεν έχω απαντήσει, θα είναι ελάχιστοι ή θα μου ξέφυγε. Ένας άνθρωπος είμαι, πόσες ώρες να αντέξω να είμαι πάνω από ένα κινητό; Προφανώς και μέσα σε όλες αυτές τις ερωτήσεις υπάρχουν και κάποιες ερωτήσεις παρανόησης ή ακόμη και κωμικές. Αλλά ως επί το πλείστον οι ερωτήσεις είναι εύστοχες και με κινητοποιούν κι εμένα να ψαχτώ περισσότερο ή μου δίνουν ιδέες για νέα posts και νέα θέματα για να καταπιαστώ.

O Archaeostoryteller του 4021 τι θα γράφει για τον σύγχρονο πολιτισμό;

Θα έχει σίγουρα πάρα πολύ υλικό! Μόνο το 2020 θα είχε να βγάλει χιλιάδες κωμικές, σουρεαλιστικές, τραγικές ή συγκινητικές ιστορίες. Η ανθρωπότητα δεν σταματάει να είναι το ίδιο μαγική όπως ήταν πολλούς αιώνες πριν και όπως θα είναι και πολλούς αιώνες μετά.

INFO

https://www.facebook.com/Archaeostoryteller

https://www.instagram.com/archaeostoryteller