Νέο βιβλίο από τον Τζον Λε Καρέ στα 85 του - Free Sunday
Νέο βιβλίο από τον Τζον Λε Καρέ στα 85 του

Νέο βιβλίο από τον Τζον Λε Καρέ στα 85 του

Με το 24ο βιβλίο του στα 85 του χρόνια, ο Τζον Λε Καρέ επιβεβαιώνει τη φήμη για τη διαύγεια της σκέψης του και την αμείωτη συνθετική του ικανότητα. Το νέο μυθιστόρημα με τίτλο «A Legacy of Spies»  κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα από τον εκδοτικό όμιλο Viking - Penguin Random House, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα κυκλοφορήσει και το audio book με αφηγητή τον ηθοποιό Τομ Χολάντερ.

Το ενδιαφέρον που προκαλεί το νέο βιβλίο του Τζον Λε Καρέ είναι η επιστροφή, έπειτα από 25 χρόνια, του πρώτου του ήρωα, Τζορτζ Σμάιλι, της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας, ο οποίος είχε συστηθεί στο διεθνές κοινό με το πολύκροτο, στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο» (1963). Το «A Legacy of Spies» μπλέκει το παρόν και το παρελθόν, με τον τρόπο που θα περίμενε κανείς από τον Τζον Λε Καρέ. Μια νέα γενιά ερευνητών, χωρίς ζώσα μνήμη από τον Ψυχρό Πόλεμο, εξετάζει εξονυχιστικά το παρελθόν παλαιών πρακτόρων, όπως του παλαίμαχου Πίτερ Γκίλαμ, συναδέλφου και προστατευομένου του Τζορτζ Σμάιλι.

Ο Γκίλαμ, ο οποίος στο βιβλίο έχει ρόλο αφηγητή, έχει αποτραβηχτεί στη Βρετάνη, αλλά το άνοιγμα του φακέλου του τον καλεί σε επιστροφή. Ο Τζορτζ Σμάιλι και άλλα ονόματα της ένδοξης εποχής των κατασκόπων επανέρχονται στο προσκήνιο από το μακρινό παρελθόν και αντιμετωπίζουν το βλέμμα των νέων πρακτόρων στο ψυχροπολεμικό χθες.

Ο Τζον Λε Καρέ απέδειξε την ανθεκτικότητά του στον χρόνο και την ικανότητά του να αυτοπροσδιορίζεται εκ νέου. Το 1989 υπήρξαν φωνές που είχαν προδικάσει το τέλος της κατασκοπευτικής λογοτεχνίας με σύγχρονους όρους καθώς φαινομενικά, τότε, μειωνόταν ο εξόφθαλμος ανταγωνισμός. Αλλωστε, ο Τζον Λε Καρέ έγινε διάσημος το 1963, δύο χρόνια μετά την ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, γεγονός που τον ταύτιζε επί σειρά ετών με την ίδια τη φύση του Ψυχρού Πολέμου. Με το νέο του βιβλίο επαναφέρει τη θεματολογία στον Ψυχρό Πόλεμο αλλά με τους όρους του σήμερα.

Πηγή: Καθημερινή