Το «Μακρύ Ζεϊμπεκογράφημα» του Μιχάλη Παπαδόπουλου για τον μουσικό Γιώργο Τζώρτζη - Free Sunday
Το «Μακρύ Ζεϊμπεκογράφημα» του Μιχάλη Παπαδόπουλου για τον μουσικό Γιώργο Τζώρτζη

Το «Μακρύ Ζεϊμπεκογράφημα» του Μιχάλη Παπαδόπουλου για τον μουσικό Γιώργο Τζώρτζη

 

 

Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους μήνες που ψάχνεις νέους τίτλους βιβλίων. Έτσι έπεσε στα χέρια το «Μακρύ Ζεϊμπεκογράφημα» του Λεμεσιανού ψυχολόγου και ποιητή Μιχάλη Παπαδόπουλου, για τον μουσικό Γιώργο Τζώρτζη.

Μια μεγάλη συνέντευξη, διάρκειας…τριών χρόνων, που ο ψυχολόγος και ποιητής στη Λεμεσό Μιχάλης Κ. Παπαδόπουλος, πήρε από τον Ελλαδίτη μουσικό και λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Τζώρτζη, είναι το βιβλίο του πρώτου, για τη ζωή του δεύτερου, που εκδόθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μανδραγόρας, στην Αθήνα – ένα βιβλίο, που όπως γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, «προέκυψε από μια συνάντηση σε μια ρεμπετοταβέρνα της Λεμεσού», όπου πήγε να ακούσει τον Γιώργο Τζώρτζη και έκανε παραγγελιά για το ζεϊμπέκικο «Πρώτο φθινόπωρο». «Από τότε, κάτι έγινε μεταξύ μας, αδελφοποιηθήκαμε όπως οι πόλεις, νιώσαμε ότι είμαστε αδελφές ψυχές», σημειώνει ο συγγραφέας.

Ο Γιώργος Τζώρτζης γεννήθηκε το 1953 στην Παρδαλίτσα Ιωαννίνων, ένα χωριό της Λάκκας Σουλίου, όπου και έζησε μέχρι τα 12, όταν ήρθε στα Γιάννενα. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Έκανε μουσικές σπουδές στο ελληνικό ωδείο µε το Γιάννη Ιωαννίδη, τις οποίες συνέχισε στη δυτική Γερμανία (Στουτγκάρδη) και στη Γαλλία (Παρίσι). Το 1983 επέστρεψε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει και να τραγουδά σε χώρους ζωντανής μουσικής και στο μαγαζί όπου είχε ο ίδιος από το 1985 έως το 1997 που ήταν στην Καισαριανή με το όνομα "το παλιό μας σπίτι". Δεν μπήκε στη περιπέτεια της "καριέρας" χωρίς όμως να πάψει ποτέ να εμφανίζεται σε χώρους ζωντανής μουσικής, κάτι που κάνει επιτυχώς έως σήμερα.
Το 2003 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Κολωνάκι - Τζιτζιφιές», μια συλλογή με τις καλύτερες στιγμές του ρεμπέτικου τραγουδιού, ενώ το 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Παρα-µύθοι Μαργεντίνη», µε μουσική και τραγούδια που έγραψε σε στίχους της Μαρίας Κυριάκη για την οµώνυµη παράσταση του θεάτρου Στοά. Το 2006 κυκλοφόρησε ο δίσκος «Το μυαλό µου ξενιτιά», σε στίχους του Ηλία Κατσούλη, όπου τραγουδά ο ίδιος και η Μαρία Παπαλεοντίου.

Aυτή την περίοδο θα τον συναντήσετε στον Μουσικό Κήπο (Μεζεδοπωλείο, Πιερίας 53, Περιστέρι).