7 βιβλία για τον Φεβρουάριο - Free Sunday
7 βιβλία για τον Φεβρουάριο

7 βιβλία για τον Φεβρουάριο

 

Γκιστάβ Λε Μπον, Ψυχολογία των μαζών, εκδόσεις Μίνωας

1 min

Ένα έργο πρωτοποριακό, από τα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα μόλις κυκλοφόρησε στη σειρά Φάροι Ιδεών σε πρόλογο της Φωτεινής Τσαλίκογλου και νέα μετάφραση της Έφης Κορομηλά. Γραμμένη το 1895, η Ψυχολογία των μαζών θεωρείται μέχρι και σήμερα ένα από τα βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα. Έργο μνημειώδες, παραμένει πρωτοπόρο στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχολογίας, ως το πρώτο που προσέγγισε το φαινόμενο των μαζών από μια νέα οπτική γωνία και φώτισε τον δυνάμει καταστροφικό ρόλο τους στη σύγχρονη ιστορία.

Νίκος Φαρούπος, Εφιάλτης, η απολογία, εκδόσεις Κέρδος

2 min

Μήπως ήταν αθώος ο άνθρωπος που θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης στην ιστορία της Ελλάδας και του δυτικού κόσμου; Μήπως έπεσε θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων σε μια στημένη δίκη; Το όνομα Εφιάλτης, που σήμαινε τον ζωηρό, τον ορμητικό, «αυτόν που πηδάει με ορμή πάνω σε κάτι» ή «αυτόν που πατάει σταφύλια», σήμερα είναι συνώνυμο του «προδότη» ή του «πολύ κακού ονείρου». Αν όμως ο Εφιάλτης επιλέχτηκε για να παίξει τον ρόλο του «καθάρματος», δηλαδή να καθάρει, να εξαγνίσει από το αμάρτημα της υποταγής ή της φυγομαχίας εκείνες τις ελληνικές πόλεις που μήδισαν; Αν τελικά ο «προδότης» είναι ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα της Ιστορίας;

Ελένη Ζιώγα, Η Καρφίτσα ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης, εκδόσεις Πορφύρα

3 min

Πρωταγωνιστές, η Κυρία, η Ηθοποιός, ο Δολοφόνος και η Ζητιάνα. Όλοι τους βρίσκονται σε κατάσταση νόστου. Ζουν αναμένοντας να επιστρέψουν σε κάτι που έχει ξεχαστεί εξαιτίας της συλλογικής αμνησίας της ανθρωπότητας. Ωστόσο, η Κυρία και η Ηθοποιός, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τι είναι αυτό το «κάτι». Αντίθετα, η Ζητιάνα και ο Δολοφόνος ξέρουν πολύ καλά, ακόμη κι αν ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες και βαδίζουν σε δρόμους αντίθετους. Και οι δύο έχουν ανάμνηση της ελευθερίας και τη λαχτάρα να βρουν μια διέξοδο που θα τους λυτρώσει. Μάλιστα, η Ζητιάνα δείχνει να έχει διακρίνει την μοναδική Αλήθεια που θα την οδηγήσει εκεί, η οποία δεν είναι άλλη από την Αγάπη.

Fabien Nury, Ο θάνατος του Στάλιν, εκδόσεις Οξύ

4 min

Το Graphic Novel που αποτέλεσε την έμπνευση για την ομώνυμη ταινία. Την 1η Μαρτίου 1953, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης –ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν– παθαίνει σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δεν επιτρέπεται να κληθεί γιατρός, μέχρι να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, και να αποφασιστεί έτσι ποιος γιατρός θα αναλάβει. Η Κεντρική Επιτροπή έχει άλλη μια δυσκολία να αντιμετωπίσει: το γεγονός ότι ο Σύντροφος Στάλιν είχε μόλις διατάξει την εκτέλεση των κορυφαίων γιατρών της Σοβιετικής Ένωσης! Κι έτσι ξεκινά ένα γραφειοκρατικό γαϊτανάκι, που σύντομα εξελίσσεται σε μάχη για την κατάκτηση της κορυφής της εξουσίας στο αχανές σοβιετικό κράτος…

William McNeill, Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εκδόσεις Παπαδόπουλος

5 min

Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη. Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι. Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας.

Juan Gabriel Vásquez, Η μορφή των λειψάνων, μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, εκδόσεις Ίκαρος

6 min

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν επανέρχεται με ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Τι συνδέει τις δολοφονίες του Τζον Φ. Κένεντι και του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, ο θάνατος του οποίου καθόρισε την ιστορία της Κολομβίας; Πώς μπορεί ένα έγκλημα που έλαβε χώρα το 1914, αυτό του αρχηγού του Φιλελεύθερου Κόμματος Ραφαέλ Ουρίμπε Ουρίμπε, να σημαδέψει τη ζωή ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα; O Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ως αφηγητής και κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, αποφασίζει να διεισδύσει στα μυστικά των πιο σκοτεινών πτυχών από το παρελθόν της Κολομβίας.

Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Πολύ καλές ζωές, εκδόσεις Ψυχογιός

7 min

Όταν η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ προσκλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό στους αποφοίτους του Χάρβαρντ, επέλεξε να τους μιλήσει για δύο θέματα που έχει στην καρδιά της: τα οφέλη της αποτυχίας και τη σπουδαιότητα της φαντασίας. Το να έχεις το θάρρος να αποτυγχάνεις, λέει, είναι τόσο ουσιώδες για τη ζωή σου όσο οποιοδήποτε άλλο συνηθισμένο μέτρο υπολογισμού της επιτυχίας σου. Το να φαντάζεσαι τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου, ιδιαίτερα κάποιου λιγότερο τυχερού από σένα, είναι ένα απολύτως ανθρώπινο χαρακτηριστικό που πρέπει να το διατηρείς πάση θυσία.

Οι ιστορίες που μοιράστηκε η Ρόουλινγκ και τα προκλητικά ερωτήματα που έθεσε στους νεαρούς αποφοίτους έχουν έκτοτε εμπνεύσει αμέτρητους άλλους να σκεφτούν τι σημαίνει να ζεις μια «καλή ζωή». Για πρώτη φορά σε βιβλίο, τα λόγια της αυτά λειτουργούν ως ανακούφιση και ως κάλεσμα ταυτόχρονα προς όλους, κάθε ηλικίας, όσοι βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής. Τολμώντας να ριψοκινδυνεύσουμε, και ίσως να αποτύχουμε, και χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας μας, μπορούμε όλοι να αρχίσουμε να ζούμε με λιγότερες επιφυλάξεις και να ανοιχτούμε έτσι περισσότερο στις ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή.

Έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν στο Lumos, τη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με σκοπό τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.