Ο Βασίλης Τσακίρογλου μας προτρέπει «Ευτυχείτε» - Free Sunday
Ο Βασίλης Τσακίρογλου μας προτρέπει «Ευτυχείτε»

Ο Βασίλης Τσακίρογλου μας προτρέπει «Ευτυχείτε»

 

Η Key Books και το Public σας προσκαλούν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Τσακίρογλου «Ευτυχείτε».

«O κόσμος οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που από τους άλλους περιμένουν λύσεις και σε εκείνους που από τους άλλους περιμένουν προβλήματα».

Με αυτόν τον αφορισμό ανοίγει το βιβλίο του Βασίλη Τσακίρογλου «Ευτυχείτε» (εκδόσεις Key Books).

Δεν είναι δύσκολο να ορίσει κανείς τι είναι το «Ευτυχείτε»: πρόκειται για μια συλλογή 211 αφορισμών, σε σαρκαστικό και, κυρίως, πεσιμιστικό πνεύμα. Από την άλλη, το «Ευτυχείτε» είναι ένα βιβλίο με μια εκ γενετής δυσανεξία στην κατηγοριοποίηση, δεν βολεύεται ούτε στο ράφι της φιλοσοφίας, ούτε σε εκείνο της λογοτεχνίας ή του δοκιμίου κ.ο.κ. Και, εννοείται, δεν γράφτηκε για να βολεύει τον αναγνώστη.

Σε πολλούς από τους αφορισμούς του «Ευτυχείτε» επιχειρείται η πλήρης κατεδάφιση πχ της τεκνοποιίας, της μονογαμίας και γενικώς κάθε είδους κατεστημένης, ψυχαναγκαστικής εκδοχής της «ευτυχίας».

Κατά την παρουσίασή του, ένας καρδιοχειρουργός, ένας καθηγητής φιλοσοφίας, μια δημοσιογράφος και ο συγγραφέας θα ανταλλάξουν στοχασμούς γύρω από τα ζητήματα που θέτει το «Ευτυχείτε». Σύμφωνα με έναν αφορισμό του, οι άνθρωποι μπορούν να ελπίζουν μόνο σε κάποια φωτεινά, απειροελάχιστης διάρκειας, διαλείμματα στην καθημερινή ματαιότητα.

Τις ανάσες αυτές ανάτασης προσφέρουν ο οργασμός και η τέχνη -και στην απόπειρα προσομοίωσης αυτού του αισθήματος είναι ευπρόσδεκτοι όλοι όσοι θα τιμήσουν το «Ευτυχείτε» με την παρουσία τους στην παρουσίασή του.

Για το «Ευτυχείτε» θα μιλήσουν οι:

- Πέτρος Α. Αλιβιζάτος, καρδιοχειρουργός μεταμοσχεύσεων

- Γιώργος Ν. Πολίτης, επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Τίνα Μανδηλαρά.