Επτά βιβλία για τον Μάρτη - Free Sunday
Επτά βιβλία για τον Μάρτη

Επτά βιβλία για τον Μάρτη

 

Η μορφή των λειψάνων, Juan Gabriel Vásquez, εκδ. Ίκαρος

1 min

Το 2014 ο Κάρλος Καρβάγιο συλλαμβάνεται σε ένα μουσείο της Μπογκοτά για την κλοπή του υφασμάτινου κοστουμιού του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, του φιλελεύθερου πολιτικού ηγέτη που δολοφονήθηκε το 1948. Τι συνδέει τις δολοφονίες του Τζον Φ. Κένεντι και του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν, ο θάνατος του οποίου καθόρισε την ιστορία της Κολομβίας; Πώς μπορεί ένα έγκλημα που έλαβε χώρα το 1914, αυτό του αρχηγού του Φιλελεύθερου Κόμματος Ραφαέλ Ουρίμπε Ουρίμπε, να σημαδέψει τη ζωή ενός ανθρώπου στον 21ο αιώνα; O Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες, ως αφηγητής και κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος, αποφασίζει να διεισδύσει στα μυστικά των πιο σκοτεινών πτυχών από το παρελθόν της Κολομβίας.

The Frozen Banker Project – Μια σουρεαλιστική προσέγγιση στη γαστρονομία, Αγάπη Μαργετίδη, εκδ. Παπαδόπουλος

2222 min

Ένα βιβλίο που γράφτηκε σχεδόν κατά τύχη από ένα πρώην τραπεζικό στέλεχος που βρέθηκε άθελά του «στο ψυγείο», φράση που σηματοδοτεί το πάγωμα της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω δυσμένειας για κάποιο διάστημα, άλλοτε μεγάλο και άλλοτε μικρότερο. Η έκδοση περιλαμβάνει πενήντα δύο κεφάλαια, γραμμένα βδομάδα-βδομάδα για έναν ολόκληρο χρόνο, που στέλνονταν σε φίλους και άλλους «κατεψυγμένους» συναδέλφους ως μήνυμα αισιοδοξίας και ως αντίδοτο στην κατήφεια. Μικρές προσωπικές ιστορίες, κοσμοθεωρίες και πολλές ιδιαίτερες συνταγές μαγειρικής μπλέκονται σε μια αφήγηση χωρίς λογοκρισία και μεταμορφώνονται σε μια λυτρωτική εξομολόγηση και ένα ενθύμιο των κύκλων της ζωής.

Φονικό Κοκτέιλ, Τζέιμς Μ. Κέιν, μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης, εκδ. Μίνωας

3 min

Για πρώτη φορά στα ελληνικά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μ. Κέιν «Φονικό Κοκτέιλ». Αν και η ύπαρξη αυτού του βιβλίου ήταν γνωστή, τα χειρόγραφά του ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2012. Femme fatale ή μαύρη χήρα; Μετά τον θάνατο του συζύγου της η όμορφη νεαρή χήρα Τζόουν Μέντφορντ αναγκάζεται να εργαστεί ως σερβιτόρα σε ένα κοκτέιλ μπαρ για να επιβιώσει. Σύντομα η Τζόουν βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε έναν ωραίο νεαρό τυχοδιώκτη, που το άγγιγμά του την αναστατώνει, και έναν εύπορο, μεγαλύτερο σε ηλικία άντρα, που το άγγιγμά του την απωθεί… αλλά μπορεί να την οδηγήσει σε έναν γάμο και στην οικονομική της εξασφάλιση. Ένα κλασικό ερωτικό τρίγωνο σε μια συναρπαστική νουάρ ιστορία που μόνο στην καταστροφή μπορεί να καταλήξει.

Nick Cave – Mercy on me, Reinhard Kleist, μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, εκδ. Οξύ

4 min

Το νέο graphic novel από την πένα του διάσημου Γερμανού κομίστα Ράινχαρτ Κλάιστ, μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη βιογραφία του μεγάλου μουσικού, στιχουργού και συγγραφέα Νικ Κέιβ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον και Οξύ (συνέκδοση). Ο Ράινχαρτ Κλάιστ, που έχει γράψει επίσης τα graphic novels «Johnny Cash», «Αβάνα», «Κάστρο» και «Ο Μποξέρ», συνεργάστηκε στενά με τον Νικ Κέιβ, o οποίος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το αποτέλεσμα με μία λέξη: «Awesome!» (Καταπληκτικό!). Το βιβλίο κυκλοφορεί φέτος ταυτόχρονα σε πολλές χώρες με αφορμή τα 60ά γενέθλια του Νικ Κέιβ.

Εφιάλτης – Η Απολογία, Νίκος Φαρούπος, εκδ. Κέδρος

5 min

Μήπως ήταν αθώος ο άνθρωπος που θεωρείται ο μεγαλύτερος προδότης στην ιστορία της Ελλάδας και του δυτικού κόσμου; Μήπως έπεσε θύμα πολιτικών σκοπιμοτήτων σε μια στημένη δίκη; Το όνομα «Εφιάλτης», που σήμαινε τον ζωηρό, τον ορμητικό, «αυτόν που πηδάει με ορμή πάνω σε κάτι» ή «αυτόν που πατάει σταφύλια», σήμερα είναι συνώνυμο του «προδότη» ή του «πολύ κακού ονείρου». Αν όμως ο Εφιάλτης επιλέχτηκε για να παίξει τον ρόλο του «καθάρματος», δηλαδή να καθάρει, να εξαγνίσει από το αμάρτημα της υποταγής ή της φυγομαχίας εκείνες τις ελληνικές πόλεις που μήδισαν; Αν τελικά ο «προδότης» είναι ένα ακόμη εξιλαστήριο θύμα της Ιστορίας; Ιδού η πιθανή απολογία του.

Τετράδια ονείρων, Ζυράννα Ζατέλη, εκδ. Καστανιώτη

6 min

Τα «Τετράδια ονείρων» είναι ένα παράξενο και απρόσμενο βιβλίο, όπου η Ζυράννα Ζατέλη αποκαλύπτει τις θρυαλλίδες της γραφής της, τις μύχιες εικόνες που δημιούργησαν το μαγικό της σύμπαν. Ένα γοητευτικό ταξίδι στον κόσμο των ονείρων της –πρωταρχική ύλη της πεζογραφίας της–, με τα αινίγματα του υποσυνείδητου που η ίδια επέλεξε να καταγράψει ανασύροντάς τα από το χάος της ενύπνιας ζωής.

Αμοντάριστα πλάνα, Ρούλα Γρηγοριάδου-Χατζημηνά, εκδ. Γαβριηλίδης

7 min

«Κυριακάτικη ανία. Παραδομένοι στις φλόγες οι τοίχοι της αντοχής μας. Τα μάτια μας παράθυρα ερμητικά κλειστά. Να ικετεύουμε ανήμποροι για μια σταγόνα αέρα και η μυρωδιά της καμένης σάρκας να μας βυθίζει –όλο και πιο αργά– σ’ ένα λήθαργο εφιαλτικό. Τη Δευτέρα μαζέψαμε τα αποκαΐδια ξεπλύναμε το φόβο από την αγωνία της επανάληψης και δώσαμε τα χέρια για μια ακόμα ειρηνική συνύπαρξη παίζοντας με το χρόνο». H Ρούλα Γρηγοριάδου-Χατζημηνά υπογράφει τη δεύτερη ποιητική συλλογή της.