Για τον Μάνο Λοΐζο-Μικρές Ιστορικές Καταγραφές - Free Sunday
Για τον Μάνο Λοΐζο-Μικρές Ιστορικές Καταγραφές

Για τον Μάνο Λοΐζο-Μικρές Ιστορικές Καταγραφές

 

Ένα ξεχωριστό βιβλίο-αφιέρωμα για τον Μάνο Λοΐζο, κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Το βιβλίο με τίτλο «Για τον Μάνο Λοΐζο-Μικρές Ιστορικές Καταγραφές», αποτελείται μεταξύ άλλων από τα κείμενα φίλων και συνεργατών που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα της ιστορικής συναυλίας που είχε δοθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο τον Σεπτέμβριο του 1985 για τα τρία χρόνια απουσίας του συνθέτη.

Όπως αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου ο επιμελητής του αφιερώματος Θανάσης Συλιβός, «το 2017 συμπληρώθηκαν 80 χρόνια από τη γέννησή του Μάνου Λοΐζου (22 Οκτωβρίου 1937) και 35 από τον θάνατό του (17 Σεπτεμβρίου 1982). Συνθέτης ξεχωριστού διαμετρήματος ο Μάνος Λοΐζος, στον σύντομο βίο του άνοιξε νέους δρόμους με την τέχνη του. Το έργο του, αλώβητο στο πέρασμα του χρόνου, περνά από γενιά σε γενιά, παραμένοντας ζωντανό και επίκαιρο. Οι εκδόσεις Μετρονόμος, τιμώντας τον σημαντικό δημιουργό που πέρασε απ’ τη μνήμη στην καρδιά, παρουσιάζουν την έκδοση «Μάνος Λοΐζος- Μικρές ιστορικές καταγραφές».

LOIZOS

Η ιδέα για τα κείμενα στο πρόγραμμα της συναυλίας ήταν της Μάρως Λοΐζου. Το σημείωμα εκείνης της έκδοσης έγραφε: «Στα 45 χρόνια της ζωής του ο Μάνος Λοΐζος, όπως και ο καθένας μας άλλωστε, δόθηκε και πάρθηκε απ’ τους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν, φίλους και συνεργάτες. Σε καθέναν απ’ αυτούς ο Μάνος έδωσε λίγη απ’ την ψυχή του και φεύγοντας πήρε ένα κομμάτι απ’ την δική τους. Απ’ αυτούς που είναι ακόμη ζωντανοί και τον θυμούνται ζητήθηκε –πράγμα αφάνταστα δύσκολο– να εκφράσουν με λέξεις αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του που αυτοί είδαν, σε μια προσπάθεια συγκόλλησης της σπασμένης εικόνας, τώρα που τα τρία χρόνια από τον θάνατό του βαθαίνουν όλο και περισσότερο το ρήγμα που άνοιξε στις 17 Σεπτέμβρη 1982».

Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης εκτός του σπάνιου φωτογραφικού υλικού, θα βρει κείμενα των Γιάννη Ρίτσου, Μίκη Θεοδωράκη, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Φώντα Λάδη, Αχιλλέα Θεοφίλου, Τάσου Λειβαδίτη, Δημήτρη Χριστοδούλου, Μανώλη Ρασούλη, Χρήστου Λεοντή, Γιάννη Νεγρεπόντη, Νότη Μαυρουδή, Κωστούλας Μητροπούλου, Χρήστου Νικολόπουλου, Στέλιου Καζαντζίδη, Γιώργου Νταλάρα, Γιάννη Καλατζή, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Μαρίας Φαραντούρη, Χαρούλας Αλεξίου, Δήμητρας Γαλάνη κ.α.

Στην παρούσα έκδοση που σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης, προστέθηκαν η αναλυτική εργογραφία του Μάνου Λοΐζου (μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, δισκογραφία), χρονολόγιο από τον Γιώργο Τσάμπρα και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το ραδιόφωνο που είχε δοθεί στην Κύπρο στον Κλείτο Ιωαννίδη στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και βρέθηκε στο αρχείο του από την κόρη του Μυρσίνη.