Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Θέμελη - Free Sunday
Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Θέμελη

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Θέμελη

 

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Θέμελη, με αφορμή την έκδοση της βραβευμένης τριλογίας του "Η αναζήτηση", "Η ανατροπή", "Η αναλαμπή", σε έναν τόμο, απόψε, Τρίτη, 6 Μαρτίου , στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS.

Αποσπάσματα από τα βιβλία του διαβάζουν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας, Γιώτα Φέστα, Αργύρης Ξάφης.

Την εκδήλωση συντονίζει η επιμελήτρια των βιβλίων του Ελένη Μπούρα.

«Γράφω γιατί αισθάνομαι την ανάγκη να αναστοχαστούμε για ένα παρελθόν ολοκληρωμένο, όμως όχι και πεπερασμένο.
Γράφω γιατί δεν μπορώ να αρκεστώ στα όσα άλλα έχω κατακτήσει ή ακόμα επειδή ίσως νιώθω κάποιο έλλειμμα απ’ όσα επιδίωξα και δεν κατάφερα να επιτύχω.
Γράφω γιατί δεν έχω χρόνο, γιατί με κυνηγά ο χρόνος και γράφοντας έχω την αίσθηση ότι προλαβαίνω να χωρέσω αυτά που αλλιώς δεν θα μπορούσα να βιώσω».
Νίκος Θέμελης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
Με την τριλογία του που έχει ξεπεράσει τα 700.000 αντίτυπα σε πωλήσεις ο Θέμελης ανανέωσε την παράδοση του ιστορικού μυθιστορήματος συνδυάζοντας τη συναρπαστική δράση, την ποικιλία των πηγών και την πολύμορφη τοπιογραφία. Με αυθεντικό ταλέντο, αίσθηση της ιστορίας, κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και αγωνία για το αύριο ο Θέμελης μας έχει χαρίσει ένα μεγάλο έργο της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.
Αντλώντας έμπνευση από τον βίο των προγόνων του και τεκμηριώνοντας εξαντλητικά το πραγματολογικό υλικό του, ο συγγραφέας στράφηκε στο παρελθόν ευελπιστώντας για ένα μέλλον όπου οι έννοιες δημοκρατία, ισότητα, ελευθερία και δικαιοσύνη θα διατηρούν το αληθινό τους περιεχόμενο. Άλλοτε υποδειγματικοί ως προς το ψυχικό τους σθένος κι άλλοτε τσακισμένοι από την προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τις απόψεις τους, οι ήρωές του διασχίζουν μεταβατικές εποχές και οι περιπέτειές τους συντονίζονται μ’ εκείνες του ελληνισμού πότε για το καλύτερο και πότε για το χειρότερο.
Η έκδοση συνοδεύεται από σημείωμα του συγγραφέα στο οποίο εξηγεί τη φιλοσοφία της γραφής του, αλλά και το γιατί άρχισε να γράφει ιστορικά μυθιστορήματα, όπως και κριτικά κείμενα για το έργο του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΘΕΜΕΛΗ
Ο Νίκος Θέμελης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία – στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004). Εργάστηκε επίσης στην Εμπορική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες. Στην ελληνική πεζογραφία εμφανίστηκε το 1998 με την Αναζήτηση (Έλληνες και Τούρκοι στη Μικρασία, ελληνικές κοινότητες στα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ού). Ακολούθησαν: Η ανατροπή, 2000 (Στο γύρισμα του 19ου αιώνα, τα ποικίλα πολιτικά αδιέξοδα και οι διαψεύσεις της ελληνικής κοινωνίας), Η αναλαμπή, 2003 (Μια αθηναϊκή οικογένεια στην Ελλάδα του Τρικούπη και του Βενιζέλου, ως τη δικτατορία του Μεταξά), Για μια συντροφιά ανάμεσά μας, 2005 (Στα χρόνια του Διαφωτισμού, στα Καρπάθια, ο αναβρασμός της εποχής τόσο στο επίπεδο των ιδεών όσο και σε εκείνο της πολιτικής πράξης), Μια ζωή, δυο ζωές, 2007 (Ένας άντρας στο σταυροδρόμι της ωριμότητάς του ανιχνεύει την ταυτότητά του στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία), Οι αλήθειες των άλλων, 2008 (Με επίκεντρο την εθνική ιδεολογία, η πορεία ζωής τεσσάρων γενεών, από τη Μικρασιατική Καταστροφή ως τον Εμφύλιο). Η συμφωνία των ονείρων εκδόθηκε το 2010 (Πολιτική-οικογενειακή σάγκα για τη μεταπολεμική ελληνική νοοτροπία, από τον Εμφύλιο ως τη δεκαετία του ’90). Και το 2014 εκδόθηκε Η αναχώρηση, το μεταθανάτιο βιβλίο του Νίκου Θέμελη (η παρακαταθήκη του στον κόσμο των ιδεών). Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω για το μυθιστόρημά του Η ανατροπή και το 2009 με το Βραβείο Πρωτοποριακής δημιουργίας – Γιάννος Κρανιδιώτης, στη Λευκωσία. Η αναζήτηση εκδόθηκε στα γερμανικά (Piper Verlag), στα ιταλικά (Crocetti) και στα τουρκικά (Dogan Kitapcilik AS). Η ανατροπή μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ιταλικά (Crocetti) και στα τουρκικά (Dogan Kitapcilik AS). Το Για μια συντροφιά ανάμεσά μας μεταφράστηκε και εκδόθηκε στα ρουμανικά (Omonia Editura). Η αναλαμπή στα τουρκικά από τον εκδοτικό οίκο Dogan Kitapcilik.

IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα)