Το σεξουαλικό σκάνδαλο ματαίωσε το νόμπελ λογοτεχνίας - Free Sunday
Το σεξουαλικό σκάνδαλο ματαίωσε το νόμπελ λογοτεχνίας
Ο Ζαν Κλοντ Αρνό και η ακαδημαϊκή Καταρίνα Φροστενσον

Το σεξουαλικό σκάνδαλο ματαίωσε το νόμπελ λογοτεχνίας

Την απόφαση της να μην απονείμει βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2018, ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία, όπως μετέδωσε το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Η απόφαση είχε προαναγγελθεί χθες όταν η κυρία Λουιζ Χέντμπεργκ εκ μέρους της Ακαδημίας, δήλωσε ότι «θα αποφασίσουν τα μέλη που θα συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση οφείλεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ακαδημίας, στο τέλος του 2017, από τις καταγγελίες 18 γυναικών, ότι είχαν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή βίαιες επιθέσεις από τον φωτογράφο Ζαν-Κλοντ Αρνό, σύζυγο της ακαδημαϊκού, ποιήτριας και δραματουργού Καταρίνα Φρόστενσον.

Το κακό κλίμα επιδείνωσε η διαρροή των ονομάτων ορισμένων από τους νικητές ενόψει των επίσημων ανακοινώσεων, η οποία πάλι αποδόθηκε στον Αρνό. Ο φωτογράφος αρνείται αμφότερες τις κατηγορίες αλλά η σύζυγος του έκτοτε αποχώρησε από τη Σουηδική Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1786 από τον βασιλιά Γουσταύο Γ'. με στόχο την προαγωγή της σουηδικής γλώσσας και έχει ισόβια μέλη.

Από το 1901 τα μέλη της λαμβάνουν κάθε χρόνο την απόφαση για το ποιος θα είναι ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, προς τιμήν του δωρητή Άλφρεντ Νόμπελ, αλλά εφέτος έξι από τα 18 μέλη της Ακαδημίας, παραιτήθηκαν μετά το σκάνδαλο ενώ άλλα δύο απέχουν από τις διαδικασίες για άλλους λόγους, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Σουηδική Ακαδημία να παραδεχτεί με ανακοίνωση της τον περασμένο μήνα ότι βιώνει μια σοβαρή κρίση και η εμπιστοσύνη στον θεσμό έχει κλονιστεί.

Η προηγούμενη φορά που το Νόμπελ Λογοτεχνίας δεν απονεμήθηκε ήταν το 1943 στο Β΄ Παγκόσμιο Πολέμου.