Βιβλία για όσους αγαπούν την ιστορία - Free Sunday
Βιβλία για όσους αγαπούν την ιστορία

Βιβλία για όσους αγαπούν την ιστορία

Οι εκδότες αγαπούν το ιστορικό μυθιστόρημα και την Ιστορία. Οι συνεχείς κυκλοφορίες το επιβεβαιώνουν. Πέντε νέοι τίτλοι υπόσχονται στους αναγνώστες ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Γιάννης Παπαγιάννης, Ο άνδρας που γεννήθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, εκδ. Διάπλαση

1 min

Το 2013 η Άννα Μαρία Αθανασίου ξεκινά να υλοποιήσει ένα τολμηρό όνειρο: με τη βοήθεια ενός πρώην φίλου της προγραμματιστή ξεκινούν να φτιάξουν μια ταινία για τη ζωή του προπάππου της Ιάκωβου Αθανασίου, με βάση ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα όμως ξεφεύγει από τα χέρια τους και η ιστορία –και η ζωή– του προπάππου της προκύπτει διαφορετική. Γεννημένος την ίδια ημέρα με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο Ιάκωβος Αθανασίου ζει δυο χρεοκοπίες, ερωτεύεται, περιδιαβαίνει ανάμεσα σε μύθους της εποχής και μαζί του ξαναζούμε και διαβάζουμε διαφορετικά την Ιστορία. Μια «ιστορική κωμωδία» που με το ειρωνικό, στοχαστικό, ανατρεπτικό της ύφος, την εμπεριστατωμένη αναπαράσταση των εποχών και την απολαυστική μεταχείριση των κεντρικών της ηρώων μάς υποχρεώνει σε μια διαφορετική ανάγνωση και αποτίμηση της Ιστορίας.

Ζιλμπέρ Σινουέ, Ιρένα Σέντλερ, μτφρ.: Βασιλική Κοκκίνου, εκδ. Ψυχογιός

2 min

Από το 1942, με κίνδυνο της ζωής της, η Ιρένα Σέντλερ, υπάλληλος της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Βαρσοβία, κατάφερε να φυγαδεύσει περίπου 2.500 παιδιά από το εβραϊκό γκέτο, ενώ φυλάσσονταν νύχτα και μέρα από τους ναζί. Ξεγελώντας τις αρχές, κατάφερε να τα περάσει μέσα από υπόγεια ή υπονόμους, μέσα σε κούτες από χαρτόνι, σε βαλίτσες, σε σακίδια, σε μαξιλαροθήκες, κάτω από σκουπίδια. Το 1965 ανακηρύχθηκε «Δίκαιη των Εθνών». Μέσα από τη γλαφυρή του πένα ο Ζιλμπέρ Σινουέ φέρνει στο φως την άγνωστη για πολλούς αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που αψήφησε τον φόβο και τον θάνατο και ανέδειξε το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Yegor Gaidar, Η κατάρρευση μιας αυτοκρατορίας – Μαθήματα για τη σύγχρονη Ρωσία, πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Νίκος Μαραντζίδης, μτφρ. από τα ρωσικά: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, εκδ. Παπαδόπουλος

4 min

Ο οικονομολόγος και πολιτικός Γιεγκόρ Γκαϊντάρ διατέλεσε, μεταξύ άλλων, πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας την περίοδο της προεδρίας του Μπορίς Γιέλτσιν, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της δεκαετίας των διαψευσμένων προσδοκιών για τη Ρωσία και η παρούσα έκδοση είναι μια σχεδόν ημερολογιακή καταγραφή της βασανιστικής, μακρόχρονης και μοιραίας διαδικασίας κατάρρευσης της σοβιετικής αυτοκρατορίας τη δεκαετία 1991-2000. Το βιβλίο είναι μια μαρτυρία τεκμηριωμένη με αρχειακό υλικό που μεταφράζεται στη γλώσσα μας για πρώτη φορά και αναδεικνύει ζητήματα τα οποία θα βοηθήσουν τον Έλληνα αναγνώστη να κατανοήσει τα βαθύτερα αίτια της κατάρρευσης μίας από τις ισχυρότερες αυτοκρατορίες του 20ού αιώνα. Έγγραφα, πρακτικά συνεδριάσεων, αποφάσεις των κομματικών και κρατικών οργάνων, συνεντεύξεις και ημερολόγια συνιστούν ένα πρωτογενές υλικό που όχι απλώς εντάσσεται οργανικά στην αφήγηση μα και που καθιστά το βιβλίο ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που καθηλώνει τον αναγνώστη.

Βασιλεία Κούρτη-Καζούλλη, Μια μικρή αφήγηση, μια μεγάλη ιστορία, εκδ. Παπαζήση

3 min

Η συγγραφέας φωτίζει πτυχές του κοινωνικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλαισίου της μετανάστευσης των Ελλήνων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1920 μέσα από την κατάθεση και κριτική μελέτη ενός πρωτότυπου χειρογράφου: η συνάντησή της στη διασπορά με τον Νικόλα Αβδελλά, Ροδίτη μετανάστη, αποτέλεσε το έναυσμα για την αφήγηση και αναπλαισίωση της πολυτάραχης ζωής μιας πολυσχιδούς, ενδιαφέρουσας προσωπικότητας. Στις περιπέτειες του αφηγητή –που εγκατέλειψε τη Ρόδο των παιδικών του χρόνων αναζητώντας, όπως τόσοι Έλληνες, μια καλύτερη τύχη– ανταμώνουν σκληρές αλλά και αισιόδοξες σκηνές μιας πορείας από τη φτώχεια, την παραβατικότητα και τις αντίξοες εργασιακές συνθήκες στα εργοστάσια της εποχής στην ευημερία, την κοινωνική προσφορά και την προσωπική ολοκλήρωση.

Νεκταρία Ζαγοριανάκου-Μακρυδήμα, Μετάξι, εκδ. Κέδρος

5 min

Μικρά Ασία, 1880. Στην Κίο τον βάφτισαν Αρσένιο. Στη Λιόν τον φώναζαν Αρσέν. Στην Αλεξάνδρεια τον είπαν μέγα ράφτη. Στα μυστικά της τέχνης τον μύησε ο παππούς του, ο Πετρής. Ο Αρμένιος δάσκαλος Τορκομιάν θα τον διδάξει τις νέες τεχνικές στα μεταξουργεία της Προύσας. Ένας νέος κόσμος ανοίγεται μπροστά του. Στη Λιόν θα μεγαλουργήσει πλάι στους εργάτες του μεταξιού. Οι τύψεις της λησμονιάς και της καλύτερης ζωής που έφτιαξε τον στοιχειώνουν. Όμως ο δρόμος του μεταξιού ξεκινάει πάντα με μια θυσία. Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή. Θα νιώσει καλά μόνο στην κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια. Θα βιώσει τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο μέσα από τον απόηχο των γεγονότων. Ωστόσο, θα επιστρέψει στην Κίο λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 με σκοπό να σώσει την οικογένειά του. Στις πόλεις του μεταξιού η ζωή του μπερδεύτηκε σε νήματα που βάλθηκε να τα ξεχωρίσει.