Έξι βιβλία για όλα τα γούστα - Free Sunday
Έξι βιβλία για όλα τα γούστα

Έξι βιβλία για όλα τα γούστα

Λιλή Μαυροκεφάλου, Τότε που το νερό πολεμούσε τη φωτιά, εκδ. Momentum

2 min

Η μεγαλοπρέπεια, ο πλούτος, τα τεχνικά θαύματα, είναι η μια όψη της Ατλαντίδας-Μακαρίας. Οι πόλεμοι, η αδικία, η απληστία, τα φοβερά Τάρταρα, όπου ο βασιλιάς Κρόνος κρατά φυλακισμένα τα ίδια του τα παιδιά από τον φόβο μην τον εκθρονίσουν, απαρτίζουν τη σκοτεινή της όψη. Το στερνοπαίδι του Κρόνου, ο Ζήνας-Δίας, έχει ξεφύγει από τη μοίρα των αδελφών του και επιστρέφει από την Κρήτη, για να τα ελευθερώσει και να τιμωρήσει τον πατέρα. Η σύγκρουση ανάμεσα στις δύο βασιλικές γενιές, του Κρόνου και του Ζήνα –η γνωστή Τιτανομαχία–, είναι ανελέητη. Και όχι λιγότερο ανελέητη η μάχη των φυσικών δυνάμεων, της φωτιάς και του νερού, που καταλήγει στην καταβύθιση της Ατλαντίδας, αλλά και στην ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Philip Kerr, Φοβού τους Δαναούς, εκδ. Κέδρος

3 min

O Μπέρνι Γκούντερ εργάζεται με ψευδώνυμο ως πραγματογνώμονας σε μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία. Οι εργοδότες του του αναθέτουν μια αποστολή, που δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: να ταξιδέψει στην Αθήνα και να διερευνήσει την υπόθεση ενός ναυαγίου που συνέβη στα ελληνικά ύδατα. Εκεί οδηγείται σε μια υπόθεση που εκκρεμεί από τα χρόνια της Κατοχής. Για μία ακόμη φορά ο φημισμένος ήρωας του Φίλιπ Κερ βυθίζεται στη σκοτεινή ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στο έγκλημα της εξόντωσης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και της υφαρπαγής της περιουσίας τους.

Walter Isaacson, Albert Einstein – Η βιογραφία μιας ιδιοφυΐας, εκδ. Ψυχογιός

4 min

Ο συγγραφέας της φημισμένης βιογραφίας του Στιβ Τζομπς ανασυνθέτει με συναρπαστικό τρόπο τη ζωή και την προσωπικότητα του ανθρώπου που σφράγισε όχι τον 20ό αιώνα αλλά το μέλλον, του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Ανιχνεύει την ίδια την ουσία της ιδιοφυΐας του: την ανεξάντλητη περιέργεια, τη φαντασία, την επαναστατικότητά του. Και αναδεικνύει, μέσα από την πολυκύμαντη πορεία του, αυτό που ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη του στο σήμερα: το αίτημα για ατομική και πνευματική ελευθερία.

Νέλσον Μαντέλα – Γράμματα από τη φυλακή, επιμέλεια: Sahm Venter, εκδ. Κλειδάριθμος

5 min

Ο Νέλσον Μαντέλα συνελήφθη το 1962, σε ηλικία 44 ετών, από το καθεστώς του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Τα επόμενα 27 χρόνια της ζωής του έγραψε εκατοντάδες γράμματα σε άτεγκτες διοικήσεις φυλακών, συναδέλφους ακτιβιστές, κυβερνητικούς αξιωματούχους και, πρώτα και κύρια, στη θαρραλέα σύζυγό του, Γουίνι, και στα πέντε παιδιά του. Τώρα, περίπου 250 από αυτά τα γράμματα, η πλειονότητα των οποίων δεν είχε δει ποτέ το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν άγνωστες, ανθρώπινες πτυχές του Μαντίμπα.

Ααρών Άππελφελντ, Τσίλι – Ζωή στη σκιά του θανάτου, εκδ. Καπόν

6 min

Η Τσίλι, το μικρότερο παιδί μιας πολυμελούς εβραϊκής οικογένειας της Ανατολικής Ευρώπης, διαφέρει από τα αδέλφια της και προβληματίζει τους γονείς της. Οι επιδόσεις της στο σχολείο είναι κακές και η ίδια νιώθει πιο άνετα στους αγρούς παρά με τους ανθρώπους. Έτσι, όταν η πανικόβλητη οικογένειά της φεύγει για να γλιτώσει από τους ναζί, εκείνη μένει πίσω να φυλάει το σπίτι. Σύντομα, όμως, οι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη και η Τσίλι καταφεύγει στο δάσος. Περιπλανιέται για αρκετό καιρό, μέχρι που συναντά και ερωτεύεται έναν Εβραίο φυγάδα, τον Μάρεκ. Μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες η Τσίλι θα ωριμάσει και θα βρει τη δύναμη να επιβιώσει, έτσι ώστε, μετά τον πόλεμο, να αρχίσει μια νέα ζωή.

Αντωνία Μποτονάκη, Τέρμα Θεού, εκδ. Γαβριηλίδης

1 min

Η νέα ποιητική συλλογή της Αντωνίας Μποτονάκη, με τον τίτλο «Τέρμα Θεού», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Το κυρίως θέμα της, ο θάνατος. Όχι μόνο ως κοινός τόπος, αλλά, κυρίως, ως καθημερινός εν ζωή θάνατος. Το τέρμα του έρωτα, της καλοσύνης, της αγάπης, της μνήμης, του λόγου. Το τέρμα θεού. Ποίηση που υμνεί τον θάνατο, αλλά με τόσο πάθος, που εντέλει μεταλλάσσεται σε ύμνο προς τη ζωή.