Έξι βιβλία για τις γιορτές - Free Sunday
Έξι βιβλία για τις γιορτές

Έξι βιβλία για τις γιορτές

Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Οι δολοφόνοι της μνήμης, εκδ. Καπόν

1 min

Το βιβλίο του μεγάλου ιστορικού Πιερ Βιντάλ-Νακέ αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη απάντηση στους αρνητές του Ολοκαυτώματος. Αποτελείται από πέντε δοκίμια, που βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει πώς μια τέτοια εκτροπή, όπως η άρνηση της χιτλερικής γενοκτονίας, είδε το φως της μέρας και απέκτησε δημοσιότητα, παρά τα σαθρά «επιχειρήματα» των αρνητών. Ο Βιντάλ-Νακέ δηλώνει από την αρχή πως δεν «κάνει διάλογο» με τον εχθρό: αποσυναρμολογεί τους μηχανισμούς των ψεμάτων του, πιστεύοντας πως αυτό μπορεί, μεθοδολογικά, να είναι χρήσιμο για τις επόμενες γενιές: οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν έχουν σωπάσει, αρκετά μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να φιλοξενούν τις θέσεις τους και τα ναζιστικά κόμματα έχουν μια ανησυχητική παρουσία στην Ευρώπη.

Helen Cullen, Τα χαμένα γράμματα του Γουίλιαμ Γουλφ, εκδ. Κλειδάριθμος

2 min

Ο Γουίλιαμ Γουλφ εργάζεται στο Τμήμα Αζήτητης Αλληλογραφίας του ταχυδρομείου στο Ανατολικό Λονδίνο. Κάθε μέρα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο των χαμένων γραμμάτων: φάκελοι με ανύπαρκτους ταχυδρομικούς κωδικούς, δυσανάγνωστοι γραφικοί χαρακτήρες, ονόματα μουτζουρωμένα απ’ τη βροχή, προσευχές, εξομολογήσεις που κανείς δεν άκουσε… Όταν ο Γουίλιαμ ανακαλύπτει τα γράμματα της Γουίντερ, η δουλειά του αποκτά νέο νόημα. Τα γράμματα απευθύνονται στον «Μεγάλο της Έρωτα», που δεν έχει ακόμα γνωρίσει, και ο Γουίλιαμ αρχίζει να αναρωτιέται: μήπως είναι ο ίδιος ο μεγάλος της έρωτας;

Γιάννης Ρίτσος, Πρώιμα ποιήματα και πεζά, εκδ. Κέδρος

3 min

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να συγκεντρώσει και να συζητήσει τα πρώτα δημοσιευμένα (και μόλις δύο αδημοσίευτα) δείγματα γραφής του Ρίτσου, συνδέοντάς τα, παράλληλα, με τις ποικίλες περιπέτειες του βίου του και εντάσσοντάς τα στη σύγχρονή τους πολιτική και πολιτιστική συγκυρία.

Ashlee Vance, Elon Musk, εκδ. Ψυχογιός

4 min

Ο βετεράνος δημοσιογράφος σε επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα Άσλι Βανς ξεδιπλώνει σε όλο το εύρος της τη ζωή και το έργο μιας ιδιοφυΐας, από τα ταραχώδη παιδικά του χρόνια στη Νότια Αφρική και τη φυγή του στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις τρομερές τεχνολογικές καινοτομίες και τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις. Στο βιβλίο αυτό αποκαλύπτεται το όραμα του Ίλον Μασκ, ενός ιδιαίτερου ανθρώπου, ο οποίος έχει επαναπροσδιορίσει την παγκόσμια βιομηχανία και έχει προκαλέσει νέα επίπεδα εφευρέσεων –από τη Space X και την Tesla μέχρι τη Solar City–, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες. Μια βιογραφία που προκαλεί στον αναγνώστη έμπνευση και ενθουσιασμό για το μέλλον που έρχεται.

Τέσσα Δουλκέρη, Άνδρας Πρότυπο, εκδ. Παπαζήση

5 min

Ο Ίων Μότσαρης, ο ήρωας του βιβλίου, είναι πολιτικός σε ώριμη ηλικία που αποφασίζει να ταξιδέψει για μερικούς μήνες στα πέρατα του κόσμου, αλλά τελικά το ταξίδι του διαρκεί δέκα ολόκληρα χρόνια. Επιστρέφοντας, δίνει συνέντευξη διεκδικώντας το έπαθλο του Άνδρα της Δεκαετίας. Η συνέντευξη διακόπτεται αρκετές φορές από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από επιστολές που απειλούν τη δημόσια εικόνα του πολιτικού. Λίγο πριν από το τέλος ενδέχεται να έρθει η Ανατροπή, όχι μόνο της εικόνας του πολιτικού αλλά και της ψυχικής του γαλήνης. Ποια θα είναι η έκβαση της ιστορίας;

Χρήστος Γιανναράς - Norman Russell, Η μεταφυσική ως πρόκληση επικαιρική, εκδ. Ίκαρος

6 min

Ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στον δημοφιλή Έλληνα στοχαστή και φιλόσοφο Χρήστο Γιανναρά και τον κύριο μεταφραστή των έργων του στα αγγλικά Norman Russell. Το βιβλίο αποτελεί μία εξαιρετική εισαγωγή στη θεωρία του Χρήστου Γιανναρά και μια ευκαιρία για τους γνώστες του έργου του να ερευνήσουν σε βάθος τη σκέψη του.