4 βιβλία για τον Φεβρουάριο - Free Sunday
4 βιβλία για τον Φεβρουάριο

4 βιβλία για τον Φεβρουάριο

Άκουσέ με, Μανίνα Ζουμπουλάκη, εκδ. Παπαδόπουλος

1 min

Η Δώρα, η χαρισματική ηρωίδα του «Κάτι μου κρύβεις», επιστρέφει στο δεύτερο μέρος της «Τριλογίας της Αθήνας» με νέες περιπέτειες και παλιές αμφιβολίες. Δεν είναι σίγουρη αν είναι μέντιουμ ή αν φαντάζεται πράγματα, αν όντως «βλέπει» μέσα στο μυαλό των ανθρώπων ή αν είναι υπερευαίσθητη, αλλά είναι σίγουρη ότι πίσω από μια σειρά δολοφονημένων αστέγων στους δρόμους της Αθήνας κρύβεται κάποιος επικίνδυνος serial killer. «Βλέπει» την αρχή της ιστορίας των φόνων και καταφέρνει να συνδέσει τα ασύνδετα – το μακρινό παρελθόν με το τρομερό παρόν… Σε μια Αθήνα που παλεύει να σταθεί στα πόδια της, η Δώρα παραμένει στο περιθώριο, συγκρούεται με αγαπημένα της πρόσωπα, ερωτεύεται χωρίς να το θέλει, συνδέεται με ανθρώπους καινούργιους, πολεμάει τους «κακούς» και, κυρίως, ακούει προσεκτικά όσα της λένε οι γύρω της. Μόνο που, για να ακούσει, πλησιάζει όλο και περισσότερο στο χείλος του γκρεμού…

Το χαμένο Νόμπελ – Μια αληθινή ιστορία, Κώστας Αρκουδέας, εκδ. Καστανιώτη

2 min

Την άνοιξη του 1947, ενώ η Ελλάδα σπαράσσεται από τον Εμφύλιο, ο Νίκος Καζαντζάκης θέτει από κοινού υποψηφιότητα με τον Άγγελο Σικελιανό για το Νόμπελ λογοτεχνίας. Η υποψηφιότητά του συσπειρώνει το συντηρητικό κατεστημένο της εποχής, που βλέπει στο πρόσωπο του Κρητικού συγγραφέα έναν από τους μεγαλύτερούς του εχθρούς. Εναντίον του επιστρατεύονται όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, προκειμένου να αποφευχθεί η βράβευσή του. Από την άλλη, ο Καζαντζάκης προσπαθεί μόνος του για μία δεκαετία να κατακτήσει το Νόμπελ, αντιμετωπίζοντας θεούς και δαίμονες. Προσωπικές μαρτυρίες, επιστολές, άρθρα, αποσπάσματα από βιβλία και έγγραφα-ντοκουμέντα συνθέτουν ένα πολύχρωμο παζλ, που θα μπορούσε να αποτελεί ένα ευφάνταστο μυθιστόρημα αλλά δεν είναι παρά η ιστορική αλήθεια. Στο βιβλίο αυτό συναντάμε προσωπικότητες όπως ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Ελύτης και ο Ρίτσος, αλλά και διάσημους νομπελίστες, όπως ο Έσσε, ο Ζιντ, ο Έλιοτ, ο Χέμινγουεϊ και ο Καμύ. Πάνω απ’ όλα, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της οδύσσειας του πνευματικού και πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, που διήλθε μέσα από τις συμπληγάδες των αντιθέσεων και διαμόρφωσε τις συνθήκες των ημερών μας.

Η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων με παιδιά με αυτισμό, Αρχιμανδρίτης Απόστολος Καβαλιώτης, εκδ. Παπαζήση

3 min

Η ψυχική ανθεκτικότητα των γονέων παιδιών με αυτισμό είναι μια κεντροβαρής έννοια στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του αυτισμού, οι οποίες απαιτούν υγιείς ψυχικά γονείς που θα είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των αυτιστικών παιδιών τους, χωρίς ωστόσο να βυθιστούν στη μοναξιά και στην απομόνωση οι οποίες πλήττουν τις λιγότερο ανθεκτικές οικογένειες και διαταράσσουν την εσωτερική τους ισορροπία. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα εάν η ψυχική ανθεκτικότητα ενδυναμώνεται ή και προκαλείται από την κοινωνική υποστήριξη που δέχονται οι γονείς, οφείλεται σε συγκεκριμένα ιδιοσυγκρασιακά τους χαρακτηριστικά ή επηρεάζεται στενότερα από τη σοβαρότητα της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, αλλά και από μη σχετιζόμενους με τον αυτισμό παράγοντες, οι οποίοι δρουν στο οικογενειακό περιβάλλον έχοντας συνήθως εξωτερική προέλευση.

IOLAS, Νίκος Σταθούλης, εκδ. Ροδολίβος

4 min

Η δημιουργική και συναρπαστική ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα αναδύεται από τις σελίδες του βιβλίου «IOLAS» του συγγραφέα Νίκου Σταθούλη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ροδολίβος, βασισμένη σε ένα σπάνιο και πολύτιμο υλικό με πολύωρες ηχογραφημένες προσωπικές αφηγήσεις και συζητήσεις του Ιόλα με τον συγγραφέα, φωτογραφίες, αλληλογραφία και σπάνια ντοκουμέντα. Με πολύτιμες προσωπικές σημειώσεις και καταγραφές από τη ζωή του Αλέξανδρου Ιόλα, όπως τη βίωσε από κοντά ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του Αλεξανδρινού συλλέκτη, ξετυλίγεται γλαφυρά η προσωπικότητα του διεθνούς μαικήνα της τέχνης από τον συγγραφέα που επέλεξε και όρισε ο ίδιος ο Ιόλας ως βιογράφο του με επιστολή του από τον Δεκέμβριο του 1985. Τριάντα ένα χρόνια μετά τον θάνατο του κοσμοπολίτη μαικήνα της τέχνης, που ανέδειξε τους μεγάλους του σουρεαλισμού και της pop art, o μύθος του Αλέξανδρου Ιόλα όχι μόνο αντέχει στον χρόνο αλλά γιγαντώνεται, αποτελώντας ένα σημαντικό κεφάλαιο της παγκόσμιας Ιστορίας της Τέχνης.