Οκτώ βιβλία για τις διακοπές μας - Free Sunday
Οκτώ βιβλία για τις διακοπές μας

Οκτώ βιβλία για τις διακοπές μας

 

Antonio Ferrari, Το Μυστικό – Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του Άλντο Μόρο, εκδ. Κέδρος

1 min

Μάρτιος 1978: Στο ξενοδοχείο Μάριοτ στην Ουάσινγκτον εξυφαίνεται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μεταπολεμικές συνωμοσίες, όπου διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Ο σκοπός είναι ένας: να ανακοπεί με κάθε τρόπο η είσοδος του ΚΚΙ στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν χρειαστεί να αναμειχθούν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο αδίστακτος Αμερικανός μυστικός πράκτορας Ρον Τ. Στιούαρτ θα κινηθεί ανάμεσα στην Πράγα, στο Παρίσι, στο διαιρεμένο από το Τείχος Βερολίνο, στο Μιλάνο και στη Γένοβα, και σε συνεννόηση με άλλους πράκτορες, ανατολικούς και δυτικούς, θα εισχωρήσει στην ομάδα των τρομοκρατών για να τους βοηθήσει στην ανατρεπτική και αποσταθεροποιητική κίνηση με στόχο τον πολιτικό αρχηγό της Ιταλίας Άλντο Μόρο. Ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα, γραμμένο με θάρρος από τον κορυφαίο αρθρογράφο της «Corriere della Sera» Αντόνιο Φεράρι. Το χειρόγραφο ήταν ανέκδοτο για χρόνια. Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν τα πάντα ώστε το βιβλίο να παραμείνει στην αφάνεια. Ο Φεράρι έγραψε αυτά που γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να τεκμηριώσει, αφού δεν είχε αποδείξεις. Τα γεγονότα επιβεβαιώθηκαν αργότερα, τόσο από νεότερες μαρτυρίες όσο και από την επιτροπή έρευνας γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του Άλντο Μόρο.

Νίκος Βατόπουλος, Περπατώντας στην Αθήνα, εκδ. Μεταίχμιο

2 min

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μετά τη μεγάλη επιτυχία του βιβλίου του Νίκου Βατόπουλου «Περπατώντας στην Αθήνα» το επανεκδίδουν στα αγγλικά με τίτλο «Walking in Athens» σε μετάφραση Joshua Barley. Πρόκειται για μια σειρά περιηγητικών κειμένων σε γειτονιές αλλά και στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα οποία δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Καθημερινή» και δίνουν στον αναγνώστη τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα την Αθήνα και να περιπλανηθεί στις γειτονιές της. Ο Νίκος Βατόπουλος, γνωστός και ως αθηναιογράφος, μέσα από αυτό το συγγραφικό εγχείρημα επιχειρεί την ακτινογράφηση της αφανούς Αθήνας, με ένα υποκειμενικό βλέμμα που συνθέτει την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την ποιητική του τοπίου, την αισθητική και την ψυχική ανάγκη σύνδεσης με το παλίμψηστο της Αθήνας. Ένα βιβλίο που βοηθάει τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κατανοήσουν καλύτερα την πόλη τους, αλλά και τους επισκέπτες να νιώσουν τον παλμό της Αθήνας και να ανακαλύψουν την αθέατη πλευρά της. Το «Περπατώντας στην Αθήνα» βραβεύτηκε πρόσφατα με το Βραβείο Κοινού του Public στην κατηγορία «non-fiction».

Tara Westover, Μορφωμένη, εκδ. Ίκαρος

3 min

Η Τάρα Γουέστοβερ στη «Μορφωμένη» αφηγείται την προσωπική της ιστορία και καταφέρνει με αξιοθαύμαστο τρόπο να εμπνεύσει κάθε αναγνώστη. Το βιβλίο ξεχώρισε από αναγνώστες και κριτικούς και μεταφράστηκε σε 22 χώρες. Ψηφίστηκε ως Best Memoir στα βραβεία του Goodreads 2018 και βρέθηκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα βιβλία του 2018 των «New York Times». Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με το BBC, την «Daily Express», τη «Library Journal» και το «Entertainment Weekly», ενώ συμπεριλήφθηκε και στις αναγνωστικές προτάσεις του Μπαράκ Ομπάμα. Γεννημένη στα βουνά του Αϊντάχο, η Τάρα Γουέστοβερ μεγάλωσε κοντά στη φύση υπακούοντας στους νόμους που θέσπισε ο πατέρας της, ένας φονταμενταλιστής μορμόνος, πεπεισμένος ότι έρχεται το τέλος του κόσμου. Η Τάρα και τα αδέρφια της δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ούτε στον γιατρό όταν αρρωσταίνουν‧ δουλεύουν με τον πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους είναι πρακτική θεραπεύτρια και η μοναδική μαία της περιοχής. Η Τάρα έχει ένα ταλέντο, το τραγούδι, αλλά και μια εμμονή, τη γνώση. Μπαίνει για πρώτη φορά σε σχολική τάξη στα 17 της χρόνια: δεν γνωρίζει ότι έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ούτε όμως και την ακριβή ημερομηνία της γέννησής της. Σύντομα ανακαλύπτει πως η μόρφωση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει από το σπίτι της. Ξεκινάει από το μηδέν, συγκεντρώνει τις απαραίτητες δυνάμεις και προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο, διασχίζει ωκεανούς και ηπείρους και αποφοιτά από το Κέμπριτζ. Στην πορεία της αυτή δοκιμάζονται, ξανά και ξανά, οι δεσμοί που τη συνδέουν με την οικογένειά της.

Γιάννης Σπανδωνής, Τα χρόνια της φωτιάς, εκδ. Ωκεανίδα

Από το Σαράγιεβο του 1914 ως την Αθήνα του 1967, τα χρόνια που πέρασαν ήταν χρόνια της φωτιάς για την Ελλάδα – και τον κόσμο ολόκληρο. Το 1914 δολοφονείται ο αρχιδούκας της Αυστρίας και η Ευρώπη αρχίζει να σπαράσσεται από έναν τρομακτικό πόλεμο. Στην Ελλάδα, μέσα στις φλόγες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δυο παιδιά, ο Κωνσταντίνος και η Ελένη, ερωτεύονται τρυφερά μα και παράφορα. Ο Εθνικός Διχασμός θα τους χωρίσει, αλλά θα ξανασμίξουν στις παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν θα αργήσει να ξεσπάσει. Όταν ο Κωνσταντίνος φύγει από τούτον τον κόσμο, η Ελένη θα αναθρέψει μόνη της τον μοναχογιό τους. Κι εκείνος, παλικαρόπουλο πια, θα ζήσει τη δαιμονική δεκαετία του ’60, που σημάδεψε Δύση και Ανατολή – και την Ελλάδα. Μέχρι να φτάσει το 1967. Και τα χρόνια της φωτιάς να συνεχιστούν…

Κατερίνα Μπέη, Το τελευταίο reunion, εκδ. Key Books

5 min

Η Τίνα, συγγραφέας σε δημιουργικό αδιέξοδο, αποφασίζει να παραιτηθεί από τις προσωπικές της φιλοδοξίες και να σώσει τον γάμο της. Η Ρέα είναι επιτυχημένη ηθοποιός, εγκλωβισμένη σε μια σαδομαζοχιστική σχέση και η Φάνια, έχοντας καταφέρει να απομακρυνθεί από την τυραννική οικογένειά της, νιώθει πως επιτέλους έχει βρει την ευτυχία στην αγκαλιά του Παύλου. Οι τρεις γυναίκες θα συναντηθούν μετά από 20 χρόνια, σε ένα σχολικό reunion. Προσδοκίες και ψευδαισθήσεις θα αναμετρηθούν με την πραγματικότητα, φοβίες και ελπίδες θα αναζωπυρωθούν, ενώ αναμνήσεις και κρυφά πάθη θα ξαναζωντανέψουν. Μια σειρά από συμπτώσεις θα φέρει κοντά τις ζωές τους. Με ανατρεπτικό χιούμορ, τρυφερότητα και σαρκασμό θα αντιμετωπίσουν τις επίπονες αλήθειες αλλάζοντας για πάντα.

Frank Miller, Xerxes, εκδ. Anubis

6 min

Μετά τη μάχη του Μαραθώνα και τον θάνατο του πατέρα του, Δαρείου, ο Ξέρξης αναλαμβάνει τον θρόνο. Το μίσος του για τους Έλληνες παραμένει ζωντανό και του δίνει το κίνητρο να χτίσει μια αυτοκρατορία που όμοιά της ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί. Ο Ξέρξης, ακολουθώντας το όραμά του, απλώνει την επιρροή του μέχρι την Αίγυπτο. Μα όταν το σκήπτρο θα περάσει στα χέρια του γιου του, Δαρείου Γ΄, η Περσική Αυτοκρατορία θα έρθει αντιμέτωπη με μια δύναμη που όμοιά της δεν είχε ξαναδεί ο κόσμος: τον Μέγα Αλέξανδρο και τον στρατό του, που κατατροπώνει ό,τι βρει στο διάβα του προς τον δρόμο για τη δική του αυτοκρατορία. Ο διάσημος δημιουργός Φρανκ Μίλερ επιστρέφει μετά από χρόνια στον κόσμο του «300» για να συνεχίσει το ιστορικό του έπος, με την ακμή και την πτώση της Περσικής Αυτοκρατορίας και την άνοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ruth Ware, Ο θάνατος της κυρίας Γουεσταγουέι, εκδ. Κλειδάριθμος

7 min

Η Χάριετ χρειάζεται λεφτά και γρήγορα – χρωστάει σε έναν τοκογλύφο που γίνεται όλο και πιο πιεστικός και απειλητικός. Όταν παίρνει ένα γράμμα που της αναγγέλλει ότι κληρονόμησε ένα μεγάλο ποσό από τη γιαγιά της, νιώθει σαν να εισακούστηκαν οι προσευχές της. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η γιαγιά της έχει πεθάνει εδώ και 20 χρόνια. Το γράμμα στάλθηκε προφανώς σε λάθος άτομο… Σκέφτεται ότι μπορεί να εξαπατήσει τους άλλους συγγενείς για να πάρει τα χρήματα και κάνει μια επιλογή που θα αλλάξει τη ζωή της. Όμως στην πορεία ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει επιστροφή και κινδυνεύει να χάσει τα πάντα, ακόμα και την ίδια της τη ζωή…

Mary Lynn Bracht, Λευκό Χρυσάνθεμο, εκδ. Λιβάνη

8 min

Κορέα, 1943. Η Χάνα έζησε ολόκληρη τη ζωή της υπό ιαπωνική κατοχή – ως χενιό, γυναίκα δύτης. Μέχρι την ημέρα που η Χάνα σώζει τη μικρότερη αδερφή της, Έμι, από έναν Ιάπωνα στρατιώτη και η ίδια συλλαμβάνεται και μεταφέρεται στη Μαντζουρία, όπου αναγκάζεται να γίνει μια «γυναίκα ανακούφισης» σε πορνείο του ιαπωνικού στρατού. Αλλά οι χενιό είναι γυναίκες της δύναμης και της αντοχής. Η Χάνα θα βρει τον δρόμο της επιστροφής; Νότια Κορέα, 2011. Η Έμι πέρασε πάνω από 60 χρόνια προσπαθώντας να ξεχάσει τη θυσία που έκανε η αδερφή της, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν για να βρει τη γαλήνη. Μπορεί η Έμι να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να προχωρήσει;