Τέσσερις γυναικείες υπογραφές μάς κρατούν συντροφιά - Free Sunday
Τέσσερις γυναικείες υπογραφές μάς κρατούν συντροφιά

Τέσσερις γυναικείες υπογραφές μάς κρατούν συντροφιά

Η τριλογία της διασποράς 1 – Οι κόρες του νερού, Φιλομήλα Λαπατά, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Ελληνισμός της διασποράς, 1791-1913. Βραΐλα, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Αμβέρσα. Με φόντο την πλούσια τοιχογραφία μιας εποχής χωρίς επιστροφή και με άξονα τις συνέπειες που επέφεραν στη φύση και στη ζωή των ανθρώπων δύο μεγάλες οικολογικές καταστροφές στον ποταμό Δούναβη, τέσσερις Ελληνίδες, τέσσερις γενιές της ίδιας φαμίλιας, τέσσερις σπουδαίες γυναίκες, μοιράζονται μέσα σε έναν ολόκληρο αιώνα το ίδιο κύτταρο και την ίδια απόγνωση, προσπαθώντας να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να δώσουν απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα «γιατί» της ζωής.

Πλησιάζοντας τον θάνατο – Τα πέντε στάδια του πένθους, Elisabeth Kübler-Ross, μτφρ.: Βαγγέλης Προβιάς, εκδ. Ίκαρος

2 min

Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά, από την Ψυχαναλυτική Σειρά του Ίκαρου, το βιβλίο της Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ-Ρος. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ψυχολογικές μελέτες του 20ού αιώνα, που επηρέασε βαθιά τους τομείς της ψυχικής υγείας και της έρευνας σχετικά με τον άνθρωπο. Η Αμερικανοελβετίδα ψυχίατρος, όπως είναι πολύ γνωστό, εισήγαγε τη θεωρία για τα «πέντε στάδια του πένθους» που διατρέχει ο καταληκτικός ασθενής: άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Μέσω συνεντεύξεων και συνομιλιών η Κιούμπλερ-Ρος διαμόρφωσε τη θεωρία της, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς στον χώρο της ψυχιατρικής. Η έκδοση περιλαμβάνει εισαγωγικό σημείωμα του ψυχίατρου, παιδοψυχίατρου και ψυχαναλυτή Αθανάσιου Αλεξανδρίδη.

Το θέλω είναι πάνω από το μπορώ – Πώς έτρεξα τον πρώτο μου Μαραθώνιο, Αιμιλία Πλατή, εκδ. 24 γράμματα

3 min

Ένα ημερολόγιο απλό και ανθρώπινο, όχι ακριβώς αθλητικό και τεχνικό, από την Αιμιλία Πλατή για τον πρώτο της Μαραθώνιο της Αθήνας. Το βιβλίο εκτός των κειμένων περιέχει όμορφες, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δημιουργίες της Μαρίας Παγώνη, που δείχνουν την προσπάθεια του ανώνυμου/-ης αθλητή/-τριας, καθώς και σημαντικά σημεία της Αθήνας: το Καλλιμάρμαρο, το Ολυμπιακό Στάδιο, τη μαραθώνια διαδρομή, το Στάδιο του Μαραθώνα, όπου δίνεται η εκκίνηση. Το βιβλίο προλογίζει ο προπονητής της Πλατή, Νίκος Ραπτόπουλος, δίνοντας έτσι και την προπονητική οπτική, καθώς και ο Μάκης Ασημακόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Σπόροι για φύτεμα, Ροζίτα Σπινάσα, εκδ. Κέδρος

4 min

Η Βέτα, που προσπαθεί να αποτελειώσει τον γάμο της με νεκρούς καρπούς, η Μαρία, που σκάει τα τόπια των παιδιών για να εκδικηθεί, ο Μηνάς, που μπαίνει στη Βίλα Αμαλία για να βγει από τη ζωή του αστυνομικού έστω και για λίγο, ο Νίκος, που βιάστηκε να φτύσει το χρήμα κι όταν αυτό έπεσε στα χέρια του ήταν πολύ σκληρό για να το τσακίσει, η Εύα, που δάγκωσε το μήλο για να βγει από τον νεκρό γάμο της ξανά στη ζωή. Ανθρώπινες, απρόσμενες σε πρώτη ανάγνωση διαδρομές που χαράζονται υπογείως, όσο οι σπόροι προηγούμενων γεγονότων και επιλογών, καλά κρυμμένοι στο χώμα, φυτρώνουν και απλώνουν τις ρίζες τους, για να θρέψουν τους μελλοντικούς τους καρπούς.