Τέσσερις βιογραφίες που ξεπερνούν τα μυθιστορήματα - Free Sunday
Τέσσερις βιογραφίες που ξεπερνούν τα μυθιστορήματα

Τέσσερις βιογραφίες που ξεπερνούν τα μυθιστορήματα

Μαρία Βίρβου, Κώστας Βίρβος: Εγώ δεν ζω γονατιστός, εκδ. Παπαζήση

unnamed min

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει: «Ο Βίρβος είναι ένα από τα μεγάλα κλαριά επάνω στο δέντρο της ελληνικής μουσικής. Είναι ο λαϊκός ποιητής που έγραψε χιλιάδες τραγούδια. Πολλοί από μας και από σας δεν θα ξέρετε ότι τα τραγούδια που έχετε αγαπήσει και τραγουδήσει και με τα οποία έχετε συγκινηθεί, έχετε κλάψει, έχετε πονέσει, έχετε ελπίσει, τα έχει γράψει εκείνος. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους πιο μεγάλους και κλασικούς συνθέτες της λαϊκής μας μουσικής». Το βιβλίο αυτό περιγράφει με πιστότητα τη συγκλονιστική ζωή του Κώστα Βίρβου, στιχουργού 2.500 τραγουδιών. Ο βίος και το έργο του διατρέχουν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας και ολόκληρου του λαϊκού τραγουδιού. Γεννιέται στα Τρίκαλα του Μεσοπολέμου, ακολουθούν ο πόλεμος, η Κατοχή, η Αντίσταση, η σύλληψη από τους ναζί, η μεταπολεμική Ελλάδα με τις νωπές πληγές της, τα νέα όνειρα, η δικτατορία, η μεταπολίτευση, οι νέες ελπίδες, η νέα οικονομική κρίση. Σε όλες τις περιόδους ο στίχος του, παρηγορητικός, εμψυχωτικός και πάντα ανθρώπινος, απευθύνεται στις καρδιές του κόσμου. Ο ίδιος συνδιαμορφώνει το ελληνικό τραγούδι, καθώς συμπορεύεται διαδοχικά με πολλές γενιές κορυφαίων καλλιτεχνών. Ξεκινά από το ρεμπέτικο τραγούδι, προχωρά στο λαϊκό, αλλά και στο έντεχνο και το παραδοσιακό. Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους συνθέτες από το ρεμπέτικο-λαϊκό, όπως Τσιτσάνη, Καλδάρα, Δερβενιώτη, Μπακάλη, Νικολόπουλο, αλλά και από το έντεχνο τραγούδι, όπως Θεοδωράκη, Πλέσσα, Μαρκόπουλο, Λεοντή κ.ά. Επίσης, με κορυφαίους ερμηνευτές, όπως τους Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Γαβαλά, Νταλάρα, Μητσιά, Λύδια, Γκρέυ, Τσετίνη, Περπινιάδη, Βοσκόπουλο, Πάριο, Καλαντζή, Μαρινέλλα, Μοσχολιού, Αλεξίου κ.ά. Μερικά από τα χιλιάδες τραγούδια του είναι «Της Γερακίνας γιος», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Το Διαβατήριο», «Πάρε τα χνάρια μου», «Άγια Κυριακή», «Μακριά μου να φύγεις», «Ζαΐρα», «Θεσσαλικός Κύκλος», «Καταχνιά».

Νίκος Σταθούλης, IOLAS – Η βιογραφία του Αλέξανδρου Ιόλα, εκδ. Ροδολίβος

iolascover low 1 min

Είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα κυκλοφορεί η αυθεντική βιογραφία του, σύμφωνα με την εντολή που είχε αφήσει στον δικηγόρο του και στον Νίκο Σταθούλη. Μέσα από την αυτοβιογραφία του Ιόλα παρακολουθούμε τη συναρπαστική ιστορία της καλλιτεχνικής αλλά και της κοσμικής ζωής των μητροπόλεων του σύγχρονου κόσμου. Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν και είναι ένα πολυσυζητημένο και ιδιοφυές πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας, της οικουμένης – μια ηγετική μορφή στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του υπήρξε θύμα ενός πρωτοφανούς και άγριου διασυρμού, κατηγορούμενος για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πορνείας και ναρκωτικών. Δεν συνέταξε διαθήκη, άφησε όμως ενενήντα κασέτες, στις οποίες διηγείται τη ζωή του, στον Νίκο Σταθούλη, που τον επέλεξε ο ίδιος για βιογράφο του. Η αυτοβιογραφία του Αλέξανδρου Ιόλα, που παρουσιάζεται 25 χρόνια από τον θάνατό του, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της μνήμης του ανθρώπου για τον οποίο ο Μαξ Ερνστ είπε κάποτε: «Μα ποιος είναι αυτός που μπορεί να πάει κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς; Ω! Μα ασφαλώς ο Αλέξανδρος Ιόλας». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Leander Kahney, Tim Cook: Η ιδιοφυΐα που ανέβασε την Apple στο επόμενο επίπεδο, εκδ. Ψυχογιός

9786180132120 hd min

Ο Τζομπς δεν ήταν απλώς ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple. Ήταν η ζωντανή ενσάρκωση ενός εταιρικού σήματος παγκόσμιας εμβέλειας. Δύσκολα φανταζόταν κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει επάξια – ειδικά ο Τιμ Κουκ, το στέλεχος που πολλοί θεωρούσαν το «επιχειρησιακό drone» της Apple. Επτά χρόνια αργότερα, όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Λιάντερ Κέινι, τα πράγματα στην Apple δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η μετοχή της έχει τριπλασιαστεί, κάνοντάς την την πρώτη εταιρεία αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Υπό την ηγεσία του Κουκ, η Apple έχει μπει δυνατά στον χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας, των φιλικών στο περιβάλλον αλυσίδων εφοδιασμού, της ιδιωτικότητας του χρήστη και των ανακυκλώσιμων προϊόντων. Από τη μαζική ανάπτυξη του iPhone μέχρι τις λιγότερο γνωστές νίκες, όπως το Apple Watch, ο Κουκ οδηγεί την Apple σε μια νέα εποχή επιτυχιών.

Επιμέλεια-εισαγωγή: Ιάσονας Χανδρινός, Όλη νύχτα εδώ –Μια προφορική ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εκδ. Καστανιώτη

handrinos6670 9 min

Μια συλλογή ατομικών βιωματικών αφηγήσεων με θέμα την Εξέγερση του Πολυτεχνείου (15-18 Νοεμβρίου 1973). Αποτελείται από 83 απομαγνητοφωνημένα κείμενα προφορικών μαρτυριών-συνεντεύξεων με ισάριθμους αφηγητές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τα τέλη του 2010 έως και το καλοκαίρι του 2019. Πρόκειται για μια συστηματική μελέτη προφορικής ιστορίας με βάση επάλληλα κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας όσον αφορά τη συμμετοχή στα γεγονότα: άντρες και γυναίκες, φοιτητές, συνδικαλιστές του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, μέλη παράνομων οργανώσεων, μαθητές, εργάτες, διαδηλωτές που τραυματίστηκαν από σφαίρες, αυτόπτες μάρτυρες και στρατιωτικοί. Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να αποτελέσει ένα σώμα πληροφοριών που θα καλύψει ορισμένα από τα κενά της έρευνας γύρω από την Εξέγερση και παράλληλα να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης ενός από τα πιο εμβληματικά γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο συνεχίζει να είναι αντικείμενο έντονων φορτίσεων αλλά και να υπόκειται σε διάφορες στρεβλώσεις και ποικίλες αναθεωρήσεις.