10 βιβλία για τις γιορτές - Free Sunday
10 βιβλία για τις γιορτές

10 βιβλία για τις γιορτές

Βασίλης Παπαδόπουλος, Διπλωματία και Ποίηση – Η περίπτωση του Γιώργου Σεφέρη, εκδ. Ίκαρος

1 min

Ο πρέσβης και συγγραφέας Βασίλης Παπαδόπουλος παρουσιάζει στο δοκίμιο αυτό τον Γιώργο Σεφέρη από μια πρωτότυπη σκοπιά, δίνοντας έμφαση στον διπλωμάτη Σεφέρη και στον τρόπο που η καριέρα του επηρέασε τη λογοτεχνική του δημιουργία. Αρχικά αναφέρεται με απλό τρόπο στην ποίησή του, ενώ στη συνέχεια στην υπηρεσιακή του πλευρά, στη δύσκολη σχέση του με το υπουργείο Εξωτερικών και τους πολιτικούς. Κατόπιν εξετάζει με ποιον τρόπο το επάγγελμά του τον βοήθησε στην ποιητική δημιουργία και κάνει αναφορά και σε άλλους διπλωματικούς-λογοτέχνες, επτά από τους οποίους έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ο Pablo Neruda (Χιλή) και ο Saint-John Perse (Γαλλία). Ανιχνεύει επίσης στα ποιήματα του Σεφέρη την επίδραση της διπλωματικής του καριέρας, στις δύσκολες εποχές που έζησε. Τέλος, αναλύει την υπηρεσιακή γλώσσα του Σεφέρη σε σχέση με την ποιητική του γλώσσα και παραθέτει αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και τηλεγραφήματά του, απ’ όλες τις θέσεις που υπηρέτησε ως διπλωμάτης.

Adam Grant, Δώσε και θα πάρεις, μτφρ.: Γιώργος Μαραγκός, εκδ. Key Books

2 min

Ένα επαναστατικό βιβλίο που δείχνει πως το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στις σχέσεις που έχουμε με τους άλλους ανθρώπους και στη γενναιοδωρία μας. Στον κόσμο του χθες, τα χαρακτηριστικά που οδηγούσαν κάποιον στην επιτυχία ήταν το πάθος, η σκληρή δουλειά, το ταλέντο και η τύχη. Στον κόσμο του σήμερα, όμως, η επιτυχία εξαρτάται πολύ περισσότερο από την αλληλεπίδραση που έχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Ο βραβευμένος ερευνητής και καθηγητής του Oυόρτον Adam Grant στο «Δώσε και θα πάρεις» εξετάζει τις κρυφές δυνάμεις που καθορίζουν γιατί κάποιοι ανεβαίνουν τη σκάλα της επιτυχίας, ενώ άλλοι βρίσκονται καθηλωμένοι χαμηλά. Μέσα από πραγματικές ιστορίες ο Grant αποκωδικοποιεί το μεγάλο μυστικό: όσοι δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα σε αντάλλαγμα καταφέρνουν να κατακτούν τη μια κορυφή μετά την άλλη.

Κωνσταντίνος Φίλης, Τουρκία, Ισλάμ, Ερντογάν, εκδ. Παπαδόπουλος

3 min

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν στη σειρά «Μικρές Εισαγωγές» την τρίτη, επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου του διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη. Το διάστημα που μεσολάβησε από τη δεύτερη έκδοση ήταν πυκνό σε γεγονότα, με αποτέλεσμα η τρίτη έκδοση να διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με την προηγούμενη. Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου 2019 και οι επαναληπτικές που ακολούθησαν στην Κωνσταντινούπολη διαμόρφωσαν ένα νέο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας. Εξίσου, η συνεχιζόμενη κλίση της Άγκυρας προς την Ανατολή και η συστηματική απόκλισή της από τη Δύση δημιουργούν νέα δεδομένα. Παράλληλα, το αίσθημα πολιορκίας με την κατασκευή ξένων εχθρών κατέστησε την Τουρκία ακόμη πιο επιθετική στην εξωτερική της πολιτική.

Ραφαήλ Μωυσής, Θα γίνει της… Δεής, εκδ. Καπόν

4 min

Η ΔΕΗ από το ξεκίνημά της αναδείχθηκε σε μια άρτια επιχείρηση που υπήρξε καθοριστικός συντελεστής στο μεταπολεμικό «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας. Πώς όμως αυτή η πρότυπη ΔΕΚΟ αποδιοργανώθηκε, διαμελίστηκε και έφτασε να χαρακτηρίζεται ως «συστημική βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας; Γιατί είναι ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα; Πώς έφτασε η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, πάνω στην οποία στηρίχτηκε η οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας; Στο βιβλίο αυτό ο Ραφαήλ Μωυσής, που πέρασε όλη του τη σταδιοδρομία σε θέσεις που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, περιγράφει τα στάδια αυτής της κατακόρυφης πτώσης της ΔΕΗ και επιχειρεί να προσδιορίσει τους υπεύθυνους, εντός και εκτός Ελλάδας.

Λουκία Δέρβη, Θέα Ακρόπολη, εκδ. Μεταίχμιο

5 min

Καλοκαίρι του 1992. Πίσω από την επιβλητική πρόσοψη του ξενοδοχείου Athens Excelsior στην πλατεία Συντάγματος μια αόρατη κυψέλη εργαζομένων ζει και δρα μακριά από τα βλέμματα της πελατείας, στα γραφεία, στα υπόγεια, στους διαδρόμους και στα δωμάτια των ορόφων. Ανάμεσά τους, ένας υποδειγματικός ρεσεψιονίστ, μια ιδιόρρυθμη καμαριέρα, ένας πρώην σεκιουριτάς και μια νεαρή διοικητική υπάλληλος αποκαλύπτουν τα οικογενειακά τους δράματα, τους δυνατούς έρωτες και τους προσωπικούς τους δαίμονες. Παράλληλα, ένα πλήθος επώνυμων και μη πελατών ζωντανεύουν το κλίμα της εποχής και την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Μυστικά του επαγγέλματος και απόκρυφα της γοητευτικής παράστασης που δίνουν οι ένστολοι υπάλληλοι χρωματίζουν τους χαρακτήρες τους, ενώ όταν ο ρόλος του καθενός έχει τελειώσει, σαν ηθοποιοί αλλάζουν ρούχα και επιστρέφουν σε μια πολύ διαφορετική καθημερινότητα.

Αντώνης Αμπαρτζίδης, Σκάλα, εκδ. Θερμαϊκός

6 min

Με την πρώτη ποιητική συλλογή του ο Αντώνης Αμπαρτζίδης στήνει μεθοδικά με τους στίχους των ποιημάτων του μια ιδεατή σκάλα και μας συμπαρασύρει σε μια ανάβαση-σκοπό ζωής, πέρα από τις αντιξοότητες του σύγχρονου κόσμου που μας περιβάλλει. Συνοδοιπόροι μας, σύμβολα διαχρονικά μυθολογίας και ορθοδοξίας, τα οποία, υπερνικώντας τους δαίμονες που ταλανίζουν τον ποιητή, μας καθοδηγούν σκαλί σκαλί έως την κορυφή, όπου θα συναντήσουμε την πραγμάτωση του ονείρου.

Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Ο μαύρος οβελίσκος, μτφρ.: Γιάννης Καλιφατίδης, εκδ. Κέδρος

7 min

  1. Η χρονιά του μεγάλου πληθωρισμού. Η εποχή των κερδοσκόπων και των κομπιναδόρων, των δημόσιων υπαλλήλων και των μεγάλων εμπόρων, των φτωχών συνταξιούχων και των αναπήρων πολέμου – μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση. Μια ολόκληρη γενιά έμαθε με τον πιο πικρό τρόπο να επιβιώνει χωρίς μέλλον και όραμα. Όπως τόσοι άλλοι, ο Λούντβιχ έχασε τα νιάτα του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν ξέρει πια πού ανήκει. Αναζητώντας τον έρωτα και προσπαθώντας να βρει τη θέση του στη ζωή, συναντάει στον δρόμο του την όμορφη αλλά σχιζοφρενή Ιζαμπέλ…

Σπύρος Ι. Καπράλος, Συγκρούσεις και πολιτική επικοινωνία (Ανατομία ενός War Room), εκδ. Παπαζήση

8 min

Η σωστή και αποτελεσματική επικοινωνία είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση. Αυτή η ερευνητική εργασία επιδιώκει σε τέσσερα κεφάλαια να εξετάσει μεθοδικά και διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία ενός πολυχώρου επικοινωνίας, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων, η αξιοποίηση των ώριμων νέων τεχνολογιών, η ποιότητα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και η ενίσχυση (ή η αποκατάσταση) μιας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η δημιουργία ενός War Room έρχεται να ενισχύσει την ανθεκτική προσαρμοστικότητα (resilience) ενός πολιτικού οργανισμού (ή ενός φορέα ή μιας επιχείρησης) καθιστώντας τον βιώσιμο (sustainable)! Σε αντίθεση με ό,τι έχει δημοσιοποιηθεί και αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα στην πολιτική διαμάχη, το υπόδειγμα που αναπτύσσει ο Σπύρος Καπράλος εντάσσεται σε μια λογική ολιστικής προσέγγισης, που εμπεριέχει τόσο τις κλασικές αρχές της πολιτικής επικοινωνίας, όσο και τους δρόμους που ανοίγονται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Τζάιλς Μίλτον, D-Day – Απόβαση στη Νορμανδία, μτφρ.: Χρήστος Καψάλης, εκδ. Μίνωας

9 min

6 Ιουνίου 1944. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα το BBC διακόπτει το πρόγραμμά του και μεταδίδει τους στίχους από ένα ποίημα του Πολ Βερλέν: «Οι μακροί στεναγμοί των βιολιών του φθινοπώρου λαβώνουν την καρδιά μου μ’ έναν λήθαργο μονότονο». Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απόβαση στη Νορμανδία, ή D-Day όπως έμεινε στην ιστορία, καταγράφονται για πρώτη φορά σε βιβλίο οι αυθεντικές αφηγήσεις όσων βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πρώτη γραμμή της μεγαλύτερης θαλάσσιας στρατιωτικής απόβασης. Στο νέο ιστορικό έργο του Τζάιλς Μίλτον, του συγγραφέα του best seller «Χαμένος Παράδεισος», περιγράφονται απ’ όλες τις πλευρές όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα μέσα από ιστορίες των επιζώντων: του έφηβου Αμερικανού κληρωτού, του επίλεκτου Γερμανού αμυνόμενου, του Γάλλου αντιστασιακού.

Νταβίντ Γκρόσμαν, Ένα άλογο μπαίνει σ’ ένα μπαρ, μτφρ.: Λουίζα Μιζάν, εκδ. Ψυχογιός

10 min

Σε ένα καταγώγιο σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ διοργανώνεται μια βραδιά σταντ-απ κωμωδίας, με τον Ντόβαλε Γκρίνσταϊν, έναν μεσήλικο κωμικό. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, πρώην συμμαθητής του, καθώς και κάποιοι άλλοι που θυμούνται τον Ντοβ ως ένα περίεργο, λιπόσαρκο παιδί. Σταδιακά, καθώς κινείται μεταξύ ιλαρότητας και υστερίας, ο μονόλογος του Ντοβ παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων και μας μεταφέρει πίσω σε ό,τι τον τρομοκρατούσε στην παιδική του ηλικία. Συναντούμε τη μητέρα του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος και χρειάζεται συνεχή επιτήρηση, και τον τιμωρητικό πατέρα του, έναν άνθρωπο του μόχθου που αδυνατεί να καταλάβει τον δημιουργικό γιο του. Ο Ντοβ ανακαλεί στη μνήμη του την εβδομάδα που πέρασε σε μια στρατιωτική κατασκήνωση για νέους, όπου ο Λαζάρ ήταν μάρτυρας ενός γεγονότος που σημάδεψε τον κωμικό για πάντα. Και ενώ ο Ντοβ διηγείται το ανεκδιήγητο, ο Λαζάρ έρχεται αντιμέτωπος με τον δικό του ρόλο σε αυτή την ιστορία απώλειας και επιβίωσης. Ένας σαρωτικός μονόλογος από τον βραβευμένο με Man Booker International Prize Νταβίντ Γκρόσμαν, ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό επίτευγμα.