Τέσσερα βιβλία για τον Φεβρουάριο - Free Sunday
Τέσσερα βιβλία για τον Φεβρουάριο

Τέσσερα βιβλία για τον Φεβρουάριο

Μια σύντομη ιστορία της Ευρώπης, Simon Jenkins, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Η Ευρώπη υπήρξε για δύο χιλιετίες μία εξαιρετικά επιτυχημένη ήπειρος. Σε αυτό το εκπληκτικό νέο του βιβλίο ο Σάιμον Τζένκινς αφηγείται την ιστορία της εξέλιξής της από ένα πεδίο μάχης πολεμοχαρών φυλών σε έναν χώρο ειρήνης, πλούτου και ελευθερίας – μια ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, περνάει από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τη Γαλλική Επανάσταση, φτάνει στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και καταλήγει στο σήμερα. Ο Τζένκινς αναφέρεται σε διάφορες προσωπικότητες, από τον Ιούλιο Καίσαρα και τη Ζαν ντ’ Αρκ μέχρι τον Ουέλινγκτον και την Άνγκελα Μέρκελ, και από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Σαίξπηρ και τον Πικάσο. Επικεντρώνεται σε ποικίλα θέματα, από τις νεανικές φιλοδοξίες και τις θρησκευτικές συγκρούσεις μέχρι τους γεωγραφικούς περιορισμούς και τις εισβολές, και τα ενώνει όλα αυτά σε μια αφήγηση με χρονολογική σειρά, γεμάτη κύρος αλλά και προσωπικό χρώμα. Η Ευρώπη, παρά τις συνεχείς αναταράξεις, έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο. Πώς κατάφερε μια τόσο μικρή ήπειρος να γίνει τόσο δυνατή; Πώς όλες αυτές οι χερσόνησοι και τα νησιά πέτυχαν με τον καιρό να αναπτύξουν συλλογική συνείδηση; Πώς η διπλωματία κατέληξε τόσο συχνά σε λουτρό αίματος και ποιες είναι οι συνέπειες αυτού σήμερα; Παρ’ όλη τη σημαίνουσα θέση της Ευρώπης στην πολιτική, στην οικονομία και στον πολιτισμό, μέχρι τώρα δεν είχε γραφτεί κάποιο συνοπτικό βιβλίο για να πει την ιστορία της. Το πορτρέτο που σκιαγραφεί ο Τζένκινς δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο – ή πιο αριστουργηματικό.

Από στόμα σε στόμα, Jonah Berger, εκδ. Κλειδάριθμος

2 min

Τι κάνει ένα προϊόν δημοφιλές; H διάδοση από στόμα σε στόμα είναι δέκα φορές πιο αποδοτική με το παραδοσιακό μάρκετινγκ. Ωστόσο, γιατί επιλέγουμε να μιλάμε και να διαδίδουμε προϊόντα, ενώ προσπερνάμε άλλα; Τι τα κάνει τελικά να «πιάσουν», να διαδίδονται, να γίνονται viral; Σύμφωνα με τον Τζόνα Μπέργκερ, η κοινωνική επιρροή διαμορφώνει τα πάντα, από τα αυτοκίνητα που αγοράζουμε μέχρι τα ονόματα που δίνουμε στα παιδιά μας. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας διαμορφώνει έξι αρχές με βάση τις οποίες καθετί μπορεί να γίνει δημοφιλές: προϊόντα, βίντεο, πολιτικές πρωτοβουλίες, τραγούδια. Παράλληλα παρουσιάζει μια σειρά από συγκεκριμένες πρακτικές τεχνικές για να διαδώσετε τις ιδέες σας, με παραδείγματα από μεγάλες εταιρείες, όπως οι Apple, Nestlé, Mars, Nike και Amazon.

Το Σώμα: Ένας ταξιδιωτικός οδηγός, Bill Bryson, εκδ. Μεταίχμιο

3 min

Αν σας αποσυναρμολογήσουμε, είστε πραγματικά τεράστιοι. Αν κάποιος ίσιωνε και τέντωνε τους πνεύμονές σας, θα κάλυπταν ένα γήπεδο του τένις και οι αεραγωγοί μέσα τους θα έφταναν από το Λονδίνο μέχρι τη Μόσχα. Το μήκος όλων των αιμοφόρων αγγείων θα αγκάλιαζε τη Γη δυόμισι φορές. Το πλέον αξιοσημείωτο κομμάτι όλων αυτών είναι το DNA σας. Έχετε ένα μέτρο από αυτό χωμένο μέσα σε κάθε κύτταρο και έχετε τόσο πολλά κύτταρα που, αν κάνατε όλο το DNA στο σώμα σας μία και μόνο λεπτή κλωστή, το μήκος της θα ήταν δέκα δισεκατομμύρια μίλια, θα έφτανε πέρα από τον Πλούτωνα. Για σκεφτείτε το: υπάρχει αρκετό υλικό στον εαυτό σας ώστε να φτάσει πέρα από το ηλιακό σύστημα. Ανήκετε στο σύμπαν, με την πιο κυριολεκτική έννοια του όρου. Απολύτως προσιτό και εξόχως εθιστικό, το βιβλίο είναι το πλέον εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσετε το σώμα στο οποίο κατοικείτε – πώς λειτουργεί, πώς αυτοθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει». Γραμμένο με αφοπλιστικό χιούμορ και άφθαστη ευφυΐα από τον μεγαλύτερο σύγχρονο εκλαϊκευτή, το «Σώμα» θα σας συναρπάσει με τα απίστευτα επιστημονικά δεδομένα που θα μάθετε (το σώμα σας έφτιαξε ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια όσο εσείς διαβάζατε αυτό το κείμενο) και θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε βαθύτερα το θαύμα της ζωής γενικότερα, αλλά και του εαυτού σας ειδικότερα. Διάγουμε τον βίο μας μέσα σε αυτή τη ζεστή μάζα από σάρκα και όμως τη θεωρούμε εντελώς δεδομένη, γράφει ο Bryson. Το «Σώμα» θα γιατρέψει αυτή σας την αδιαφορία με γενναίες δόσεις εκπληκτικών πληροφοριών και ακαταμάχητα διασκεδαστικών ιστοριών από την ιστορία της επιστήμης.

Ταξίδι στον κόσμο του σεξ, Διονύσης Ν. Βαλλιανάτος, εκδ. Παπαζήση

4 min

Αν πραγματικά ο έρωτας και το σεξ είναι πόλεμος ή σύγκρουση μεταξύ των δύο φύλων, μπορούμε να οριοθετήσουμε ως περίοδο ανακωχής το σεξουαλικό ζευγάρωμα, μια ανακωχή η οποία όμως είναι ένοπλη για μια σειρά αιτιών, από τις οποίες η κυριότερη εντοπίζεται στο γεγονός ότι η κατοχή, που έπεται του πολέμου, περιλαμβάνει τον φόβο της απώλειας, είτε της κυριαρχίας είτε της αυτοκυριαρχίας, και επομένως επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση. Σε αυτό το υπέροχο ταξίδι του σεξ ο Διονύσης Βαλλιανάτος προσπαθεί να μας πλησιάσει όσο μπορεί περισσότερο, ζώντας μαζί μας καταστάσεις και τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητά μας. Όσο για τα… επιπρόσθετα μικρής πλάγιας γραφής, τα έγραψε για να ξεφύγει λίγο από το πολύ επιστημονικό και να μειδιάσουμε, περιγράφοντας διαφορετικά τα… του ταξιδιού. Το βιβλίο αυτό, παρ’ ότι επιστημονικό, γραμμένο με ιδιαίτερο χιούμορ –ένα πάντρεμα πολύ δύσκολο, λόγω των θεμάτων που αναλύει–, είναι μια περιγραφή, περιπλάνηση και ανάλυση εικόνων ενός ταξιδιώτη σε ένα ταξίδι στην περιπέτεια της ανθρώπινης ύπαρξης, στον έρωτα, στον πόθο, στη χημεία της συνεύρεσης και στη δύναμη να κάνεις το βάρος της ζωής θάρρος για τον έρωτα και την ηδονική αγκαλιά. Κατά τον πλου, μαθαίνεις να είσαι αυτός που είσαι και να λες αυτό που αισθάνεσαι, γιατί, αν κοιτάξεις γύρω σου, υπάρχουν ζευγάρια όπου ο ένας από τους δύο τουλάχιστον… περισσεύει – αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον, αλλά να βλέπουμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση. Και βέβαια δεν ισχύει ότι σε ένα ζευγάρι ο ένας τουλάχιστον πρέπει να είναι πιστός… κατά προτίμηση ο άλλος!