Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα για δυνατούς λύτες - Free Sunday
Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα για δυνατούς λύτες

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα για δυνατούς λύτες

 Φόνος στη Μεσοποταμία, Agatha Christie, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Όταν η Έιμι Λέδεραν ταξιδεύει ως την έρημο του Ιράκ, σε μια ανασκαφή, για να φροντίσει τη γυναίκα ενός διάσημου αρχαιολόγου, η πραγματικότητα που συναντά αποδεικνύεται πολύ πιο πολύπλοκη και παράξενη απ’ ό,τι θα μπορούσε να έχει φανταστεί. Τα περίεργα οράματα και ο νευρικός τρόμος της ασθενούς τής φαίνονται αβάσιμα, αλλά, καθώς ο ηλεκτρισμός στην ατμόσφαιρα μεγαλώνει, τα πράγματα παίρνουν μια φοβερή τροπή – και καταλήγουν στον φόνο. Η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε ο διάσημος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό να βρίσκεται εκείνες τις μέρες στην περιοχή, καθ’ οδόν προς τη Βαγδάτη. Και όταν του ζητούν τη βοήθειά του, δεν μπορεί να αρνηθεί. Με μόνο στοιχείο μια σταγόνα αίμα, στη μέση της ερήμου, θα προσπαθήσει να λύσει ένα μυστήριο που δοκιμάζει για πρώτη φορά τόσο πολύ τις δυνάμεις του, κι ας είναι ανεξάντλητες.

Ο Λύκος της Στάζι, David Young, εκδ. Κέδρος

2 min

Ανατολική Γερμανία, 1975. Δύο δίδυμα βρέφη εξαφανίζονται από μια νεόδμητη πόλη που θεωρείται ότι έχει μηδενική εγκληματικότητα. Η υπολοχαγός Κάριν Μίλερ επιστρατεύεται από το Βερολίνο για να αναλάβει την υπόθεση – και να περισώσει τη φήμη της. Η Στάζι, ωστόσο, επιμένει ότι η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ανακρίσεις που θα διαταράξουν τη μακάρια άγνοια των πολιτών για τον κίνδυνο. Μέσα στους ανατριχιαστικούς ανώνυμους δρόμους η Μίλερ πρέπει να επιστρατεύσει τη φαντασία της και να δράσει γρήγορα, γιατί ο απαγωγέας μπορεί να μη σταματήσει στα δύο θύματά του… Το δεύτερο βιβλίο της σειράς με ηρωίδα την υπολοχαγό Κάριν Μίλερ, από τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ «Το παιδί της Στάζι», που βραβεύτηκε με το Βραβείο Dagger της Βρετανικής Ένωσης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Το Ακρωτήρι των Κοραλλιών, Σόνια Σαουλίδου, εκδ. Ωκεανίδα

3 min

Μάιος 2017 – Βαμπαλνίνκας, Λιθουανία. Η Ανίκε Κλέιζα δίνει τη μάχη της µε τον χρόνο γράφοντας γράμματα σ’ εκείνον που απουσιάζει και ο ντετέκτιβ Στάουσκας της υπόσχεται πως, πριν η ελπίδα εκπνεύσει, εκείνος θα έχει καταφέρει να διαλευκάνει το μυστήριο των είκοσι χρόνων. Δολοφονία ή εγκατάλειψη;

Μάιος 2017 – Κέιπ Κόραλ, Ν∆ Φλόριντα. Ο κύριος Φρανκ Ντέλακρε βγάζει τον σκύλο του τον Όλαφ την καθιερωμένη πρωινή βόλτα. Εκεί, στο δάσος της Πάιν Άιλαντ, μέσα στην πυκνή ομίχλη, το πεντάχρονο μπασέ χάουντ θα οδηγήσει το τυφλό αφεντικό του στο πτώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Η μικρή πόλη του Κέιπ Κόραλ µε τις λευκές αμμουδιές, τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα και την πυκνή τροπική βλάστηση μετατρέπεται σε κόλαση. Τρεις νεκρές γυναίκες και ένας μανιακός δολοφόνος που αφήνει την υπογραφή του: ακέφαλες μαριονέτες, ντυμένες στα λευκά.

Η Σοφία, η Ανίκε και η Πατρίσια ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές για να φτάσουν στο ίδιο μυστικό, ανακαλύπτοντας πού κρύβεται ο θίασος του κακού.

Μια φυσιολογική ζωή, Βασίλης Παλαιοκώστας, Εκδόσεις των Συναδέλφων

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Σε αυτό το βιβλίο περιγράφει με γλαφυρότητα την περιπέτεια της ζωής του και τοποθετείται για τη δική του ηθική στάση ζωής. Ένα βιβλίο, σχεδόν κινηματογραφικό, που διαβάζεται απνευστί, με στιγμές δυνατές και άλλες φορές τρυφερές, ανθρώπινες, καθημερινές, στιγμές ενός ανθρώπου που διψάει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή αντιδρώντας σε έναν αφύσικο κόσμο.

Η εκδίκηση του Ναζωραίου, Ιερώνυμος Λύκαρης, εκδ. Καστανιώτη

 

Εντελώς τυχαία, σε μια ξεχαρβαλωμένη πιατοθήκη πεταμένη στα σκουπίδια, ο αφηγητής της ιστορίας ανακαλύπτει ένα χακί ντοσιέ που περιέχει εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεων καταγεγραμμένων κλήσεων, εκτυπωμένα e-mails, στικάκια USB με ακουστικό και βιντεοσκοπημένο υλικό, διαγράμματα κλήσεων παρακολουθούμενων τηλεφώνων, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφίες, ένα ημερολόγιο χωρίς ημερομηνίες, δυσανάγνωστες επιχειρησιακές σημειώσεις, ένα προφητικό εφιαλτικό μνημόνιο για την επιτηρούμενη κοινωνία του μέλλοντος και μια αναφορά με την υπογραφή «Ευτύχης Ευδαίμων, αστυνόμος Α΄», που αφορά τρεις προμελετημένους φόνους. Παρακινούμενος από αυτόν τον βόρβορο, ακολουθεί στα τυφλά τα διασταυρούμενα ίχνη όσων βρέθηκαν στο ίδιο πανέρι με τις οχιές και πέφτει πάνω σε μια άκρως μυστική επιχείρηση παρακρατικού χαρακτήρα, ασύμμετρα ευμετάβλητη. Επιτελικός οργανωτής και τιμονιέρης της είναι ένας παροπλισμένος πολέμαρχος των μυστικών υπηρεσιών, γνωστός στην παγκόσμια κατασκοπευτική κοινότητα με το ασεβές ψευδώνυμο Ναζωραίος.

Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη, Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, εκδ. Μίνωας

Σε νέα μετάφραση της Χριστιάννας Σαμαρά κυκλοφορεί το τρίτο βιβλίο της σειράς «Οι έρευνες του Δικαστή Τι», «Μυστηριώδεις φόνοι στη λίμνη». Οι εκδόσεις Μίνωας έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα έκδοσης των κλασικών βιβλίων του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ στα ελληνικά. Σχολαστικά πιστές στον παλιό, αυθεντικό κινεζικό τρόπο αφήγησης αστυνομικών ιστοριών αλλά και όμορφα διανθισμένες με πολυποίκιλα στοιχεία ώστε να ικανοποιούν τον σύγχρονο αναγνώστη, οι απολαυστικά δαιμόνιες ιστορίες μυστηρίου του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ, με εικόνες σχεδιασμένες από τον ίδιο, ξαναζωντανεύουν με επιδεξιότητα την παλιά Κίνα.