Τέσσερα μυθιστορήματα με τη γυναίκα στο επίκεντρο - Free Sunday
Τέσσερα μυθιστορήματα με τη γυναίκα στο επίκεντρο

Τέσσερα μυθιστορήματα με τη γυναίκα στο επίκεντρο

Η ιστορία της θεραπαινίδας, Μάργκαρετ Άτγουντ, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει από τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών από τους οποίους κρέμεται η μοίρα της. Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, το βιβλίο της Άτγουντ διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Πέντε στάσεις, Μάκης Τσίτας, εκδ. Μεταίχμιο

2 min

Η Τασούλα είχε όλους τους δρόμους ανοιχτούς μπροστά της, αλλά τους έκοψε ο Θεόφιλος με τον έρωτά του. Κι όμως, εκείνη βρήκε παράδρομους: σπούδασε, δούλεψε, μεγάλωσε δύο υπέροχα παιδιά. Στην ουσία, μόνη της. Ο Θεόφιλος πάντα απών στα σημαντικά και πάντα απάνθρωπος απέναντι σε όλους. Άραγε να έφταιγε γι’ αυτό το τρομερό μυστικό του; Η Τασούλα πέρασε των παθών της τον τάραχο, μα κρατήθηκε όρθια. Προχώρησε με κουράγιο, πείσμα, αλλά και με τη διαρκή έγνοια για το «τι θα πει ο κόσμος». Κι ενώ θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ζωή, τη στερήθηκε.

Ο Μάκης Τσίτας γράφει για μια γυναίκα από την επαρχία που έζησε για τριάντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη κινούμενη με ασφάλεια στη διαδρομή των πέντε στάσεων του λεωφορείου, από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω. Μια ιστορία δοσμένη με συμπόνια και αγάπη για τις αμέτρητες γυναίκες που έζησαν και ζουν με γνώμονα την ιερή αίσθηση του καθήκοντος, πληρώνοντας συνειδητά το όποιο τίμημα.

Αθώοι Ένοχοι, Ελευθερία Μεταξά, εκδ. Μίνωας

3 min

«Το αχλάδι της αγωνίας!» ψελλίζει έκπληκτη η Έλσα Γληνού αντικρίζοντας το πτώμα της νεαρής Ζωής Κομνηνού, που πριν από λίγες ώρες δήλωνε υπεύθυνη για μια σειρά άλυτων φόνων. Η φράση αυτή θα οδηγήσει την ίδια και τον αστυνόμο Μάνο Βαρσάμη σε μια αποτρόπαιη διαπίστωση: Κάποιος δολοφονεί ανθρώπους χρησιμοποιώντας μεθόδους που ανάγονται στον Μεσαίωνα. Ποιος σπέρνει τον θάνατο με φρικτά βασανιστήρια; Ποιο είναι το κίνητρό του; Τι συνδέει τα θύματά του; Τι ρόλο παίζουν σε αυτή την υπόθεση ο Στάθης Κομνηνός, ο καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας Ιορδάνης Φωκάς και ο δημοσιογράφος Φώτης Μπακιρτζής; Τι σημαίνει η φράση «Memento mortis» που ανακάλυψε η Έλσα στο ημερολόγιο της Ζωής; Προσπαθώντας να δώσουν απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η Έλσα και ο Βαρσάμης θα ξετυλίξουν το κουβάρι μιας τρομακτικής ιστορίας που θα βάλει σε κίνδυνο τη ζωή δύο αθώων παιδιών. Θα προλάβουν να τα σώσουν πριν να είναι αργά;

Να είσαι γενναία, Cheryl Strayed, εκδ. Key Books

4 min

Η Σέριλ Στρέιντ στο βιβλίο της έρχεται να μας θυμίσει πως ό,τι και να συνέβη, θετικό ή αρνητικό, έχει βάλει ένα λιθαράκι στη μεγάλη εικόνα της ζωής μας. Και οι αποτυχίες μάς πάνε μπροστά. Και οι κακουχίες. Όπως και όλες εκείνες οι φορές που ράγισε η καρδιά μας. Η Στρέιντ έχει βιώσει μια ζωή έντονη. Έχασε τη μητέρα της σε νεαρή ηλικία, παντρεύτηκε και χώρισε γρήγορα, ναρκωτικά και εφήμερες σχέσεις δοκίμασαν τα όρια του μυαλού, του σώματος και της καρδιάς της. Μια στιγμή, όμως, ήταν αρκετή για να τη βγάλει από το αδιέξοδο. Η απόφασή της να περπατήσει μόνη 1.700 χιλιόμετρα στο Μονοπάτι του Ειρηνικού Ωκεανού την οδήγησε στη λύτρωση. Και μετά ήρθε και η επιτυχία. Η περιπέτειά της έγινε βιβλίο με τίτλο «Άγρια», το βιβλίο παγκόσμιο best seller και τελικά ταινία που προτάθηκε για δύο Όσκαρ. Το «Να είσαι γενναία» της Στρέιντ χαρακτηρίστηκε εγχειρίδιο της ψυχής. Εδώ έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα αποφθέγματα από τα βιβλία, τα άρθρα και τις εκπομπές της και μέσα από αυτά μάς ωθεί να ανακαλύψουμε τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης, συμπόνιας, συγχώρεσης και αντοχής που έχουμε όλες μέσα μας.