Έξι βιβλία για το Πάσχα - Free Sunday
Έξι βιβλία για το Πάσχα

Έξι βιβλία για το Πάσχα

Σαρακοστιανά, Μαριγούλα Δ. Κοκκίνου - Γεωργία Σ. Κοφινά, Φωτογραφίες: Θανάσης Ταμβακίδης, εκδ. Πορφύρα

1 min

Μετά από 78.000 αντίτυπα, το διαχρονικό πλέον βιβλίο μαγειρικής «Σαρακοστιανά: Μεσογειακή, νηστήσιμη, χορτοφαγική κουζίνα» επανακυκλοφορεί ανανεωμένο. Με καινούργιες φωτογραφίες και φρέσκες ιδέες. Στις σελίδες του θα βρείτε 387 συνταγές, εμπνευσμένες από την παραδοσιακή κουζίνα, που μυρίζουν Ελλάδα. Ένα πολύτιμο απόκτημα για όσους νηστεύουν, για τους χορτοφάγους, αλλά και για όλους εκείνους που βασανίζονται από το ερώτημα «τι θα φάμε σήμερα;» και επιδιώκουν να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Τα «Σαρακοστιανά» υπογραμμίζουν τη σημασία της μεσογειακής διατροφής και την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας, ενώ προβάλλουν πατροπαράδοτες διατροφικές συνήθειες, προσαρμοσμένες στον σημερινό τρόπο ζωής.

Η θέα από τη Roca Redonda – Δαρβίνος • Μέλβιλ • Κόνραντ, Διονύσης Καψάλης, εκδ. ΜΙΕΤ

2 min

Ένα δοκίμιο που πραγματεύεται στιγμιότυπα από το ταξίδι της νεωτερικότητας, ανοίγοντας με τον «λαμπρό νέο κόσμο» της Μιράντας από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ για να κλείσει με τον Γκάτσμπυ του Σκοτ Φιτζέραλντ. Εξετάζοντας την πορεία της νεωτερικής αυτοσυνειδησίας, ο συγγραφέας διαπιστώνει πως «η μαγεία του “νέου κόσμου” παραδίδεται έτοιμη με το απομαγευμένο μέλλον της».

Στον κορμό του δοκιμίου βρίσκονται οι παράλληλες αφηγήσεις δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων του 19ου αιώνα: το ταξίδι του πλοίου της βρετανικής αυτοκρατορίας Beagle (1835), στο οποίο επιβαίνει ο νεαρός φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος, και το ταξίδι του αμερικανικού φαλαινοθηρικού Acushnet (1841), στο οποίο μέλος του πληρώματος είναι ο 22χρονος Χέρμαν Μέλβιλ. Και οι δύο καταγράφουν αργότερα την εμπειρία τους από την παραμονή τους στα Μαγεμένα Νησιά ή νησιά Γκαλάπαγκος. Ολοκληρώνοντας την περιδιάβασή του στην περιπέτεια του «νέου κόσμου» στη νεωτερική σκέψη και στη νεωτερική φαντασία, ο Διονύσης Καψάλης θα σταθεί σε ένα τρίτο βλέμμα, που συμπληρώνει προοπτικά τα βλέμματα του Δαρβίνου και του Μέλβιλ: είναι το βλέμμα του αφηγητή Μάρλοου, στην «Καρδιά του σκότους» του Τζόζεφ Κόνραντ, που πέφτει πάνω στις πιο αποτρόπαιες όψεις της αυτοκρατορικής πολιτικής και ιδεολογίας.

Το φωτάκι, Αντόνιο Μορέσκο, μτφρ.: Μαρία Φραγκούλη, εκδ. Καστανιώτη

3 min

Μακριά από τα πάντα, σε έναν εγκαταλελειμμένο ορεινό οικισμό, ένας άντρας ζει στη μοναξιά. Ένα μυστήριο, όμως, ταράζει την απομόνωσή του: Κάθε νύχτα, την ίδια ώρα, το πυκνό σκοτάδι διακόπτεται από ένα φωτάκι που εμφανίζεται πάνω στο βουνό, ακριβώς απέναντι από το πέτρινο σπίτι του. Τι να είναι; Ο κάτοικος ενός άλλου ακατοίκητου χωριού; Μια ξεχασμένη λάμπα δρόμου που ανάβει από κάποια ηλεκτρική ώθηση; Κάποιος εξωγήινος μήπως; Μια μέρα ο άντρας φτάνει στο σημείο απ’ όπου προέρχεται το φως. Εκεί βρίσκει να τον περιμένει ένα παιδί που ζει κι αυτό μόνο του σε ένα κατάλυμα μες στο δάσος και μοιάζει να έρχεται από μιαν άλλη εποχή – ή ίσως από έναν άλλον κόσμο. Καινούργια ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό του άντρα: Ποιο είναι στ’ αλήθεια αυτό το παιδί; Και ποια σχέση τούς ενώνει; Θα το ανακαλύψουμε σταδιακά, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στον μυστικό πυρήνα αυτής της αλλόκοτης και τρομερής ιστορίας, μέχρι το απρόσμενο τέλος της. Το «Φωτάκι» του Αντόνιο Μορέσκο είναι ένα βιβλίο αινιγματικό, έντονο και βαθύ, που προκαλεί ταραχή, προορισμένο να σημαδέψει την ψυχή των αναγνωστών.

Ώρα Μηδέν…, Αιμιλία Πλατή, εκδ. Αύρα

4 min

Στο βάθος του γκρεμού κείτεται το πτώμα ενός νέου άντρα. Ο 19χρονος Πάβελ, Πολωνός μετανάστης δεύτερης γενιάς, είναι δυνατόν να ευθύνεται για τον θάνατο ενός ανθρώπου στην προσπάθειά του να σώσει την αγαπημένη του; Το μόνο που ήθελε ήταν να βοηθήσει την Άνια να ξεφύγει από το κύκλωμα στο οποίο είχε μπλέξει. Παγιδευμένος και ο ίδιος πλέον, εγκαταλείπει τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο και επιστρέφει στην Πολωνία, όπου εργάζεται σε ένα εργοστάσιο στη Βαρσοβία. Αυτή τη φορά ένα τραγικό παιχνίδι της μοίρας τον φέρνει αντιμέτωπο με ανθρώπους που του έσωσαν στο παρελθόν τη ζωή και τον στήριξαν. Προτού βυθιστεί στην απόγνωση, ένα sms τον φέρνει ξανά κοντά στην Άνια. Τώρα πια είναι αποφασισμένος να προσφέρει στον ίδιο και στην αγαπημένη του μια δεύτερη ζωή. Θα τα καταφέρει;

Μια ιστορία για το δικαίωμα των νέων ανθρώπων να ονειρεύονται χωρίς τα όρια που βάζουν η οικογένεια, η τάξη στην οποία ανήκουν, η κοινωνία, η πατρίδα. Μια ιστορία για την αληθινή αγάπη, το έγκλημα, την τιμωρία και την κάθαρση, που τελικά έρχεται μόνο μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Χτίζοντας Ταυτότητα, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, εκδ. Ίκαρος

5 min

Το «Χτίζοντας Ταυτότητα» είναι το τρίτο, μετά τους «Παιδικούς Έρωτες» και τους «Παιδικούς Φόβους», βιβλίο της σειράς «Σχολή Ανήσυχων Γονέων». Πρόκειται για ένα «ανοιχτό» βιβλίο, χωρίς ιδεολογικούς ή άλλους φραγμούς, που συζητά τα θέματα της παιδικής κατάστασης και της οικογενειακής λειτουργίας μέσα σε μια ρευστή κοινωνική πραγματικότητα. Παράλληλα, επιχειρεί να προσφέρει γνώσεις και δρόμους σκέψης για το πώς θα μπορούσε να υποστηριχτεί το χτίσιμο της ταυτότητας του παιδιού, ώστε αυτή να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της οικογένειας και της κοινωνίας χωρίς να είναι κάποιος επιδερμικός ρόλος αλλά μια ταυτότητα ριζωμένη στον βαθύ και πραγματικό εαυτό του.

Η πορεία για την αναγνώριση των ζητημάτων του παιδιού δεν μπορεί να είναι παραγωγική παρά μόνο αν περνά μέσα από την αναγνώριση του τι αυτά τα ζητήματα ανακαλούν και προκαλούν στους γονείς. Αυτό είναι που ορίζει και τη στάση τους απέναντι στην αναδυόμενη προσωπικότητα του παιδιού. Μέσα από αυτό το πρίσμα γίνονται οι συζητήσεις από τις οποίες προέκυψε το βιβλίο, με αυτή την ψυχοδυναμική ψυχαναλυτική θεώρηση ορίζονται οι απαντήσεις.

Στα πέντε κεφάλαια του βιβλίου αναπτύσσεται το πώς δημιουργείται η ταυτότητα κάτω από την επίδραση των συνειδητών και ασυνείδητων επιθυμιών των γονέων, των καταγωγικών μύθων της οικογένειας, των επιταγών των κοινωνικών θεσμών. Το πώς η ταυτότητα δεν γίνεται ένας ψεύτικος Εαυτός ή ένας ρόλος, αλλά ένας διαρκώς και δυναμικά μεταβαλλόμενος σχηματισμός, ο οποίος ανήκει και στον Εαυτό και στους άλλους, χωρίς δυσφορία. Το πώς χτίζονται η αυτοεκτίμηση, η αυτοπεποίθηση και η ψυχική ανθεκτικότητα του παιδιού παράλληλα με αυτή των γονέων, σε μια κοινή και συγχρόνως εξατομικευμένη πορεία προς αναζήτηση του νοήματος, της επιτυχίας και, ει δυνατόν, της ευτυχίας. Ένα βιβλίο για τους γονείς, τους παιδαγωγούς, τους ειδικούς της ψυχικής υγείας και, γενικότερα, τους «χτίστες ταυτότητας».

Πώς να είσαι θετικός, Σόφι Γκόλντινγκ, εκδ. Ψυχογιός

6 min

Ετοιμάσου να ανακαλύψεις την εσωτερική αισιοδοξία σου ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, ώστε να διώξεις τα μαύρα σύννεφα και να επικεντρωθείς σε ό,τι καλό υπάρχει γύρω σου. Γεμάτο ενθαρρυντικές ρήσεις για να σε βοηθήσουν να δεις τη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, το βιβλίο αυτό θα σε προικίσει με τη δύναμη της θετικότητας, προκειμένου να κατακτήσεις την ευτυχία.