Μικροί και μεγάλοι διαβάζουμε - Free Sunday
Μικροί και μεγάλοι διαβάζουμε

Μικροί και μεγάλοι διαβάζουμε

Ξεκινήστε από το Γιατί, Simon Sinek, εκδ. Κλειδάριθμος

1 min

Ο Σάιμον Σίνεκ ηγείται ενός κινήματος που έχει στόχο να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα αντλούμε έμπνευση από τη δουλειά που κάνουμε. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη παρακολουθήσει την ομιλία του στο TED.com για το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο κάνουμε ό,τι κάνουμε. Στο βιβλίο του «Ξεκινήστε από το Γιατί» ο Σίνεκ πηγαίνει αυτή την ιδέα ακόμα παραπέρα.

Κάθε άτομο ή εταιρεία μπορεί να εξηγήσει τι κάνει. Ορισμένοι μπορούν να εξηγήσουν σε τι διαφέρουν ή είναι καλύτεροι, αλλά ελάχιστοι μπορούν να εκφράσουν με σαφήνεια το γιατί. Το ΓΙΑΤΙ δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή το κέρδος – αυτά είναι αποτελέσματα. Το ΓΙΑΤΙ είναι αυτό που εμπνέει εμάς και όσους βρίσκονται γύρω μας.

Από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τον Στιβ Τζομπς και τους αδελφούς Ράιτ, οι ηγέτες που εμπνέουν τους ανθρώπους σκέφτονται, ενεργούν και επικοινωνούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο – σε πλήρη αντίθεση με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι. Αντλώντας από ένα ευρύ φάσμα ιστοριών βγαλμένων από τη ζωή, ο Σίνεκ περιγράφει σε αυτό το βιβλίο το πλαίσιο με βάση το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια εταιρεία, να οργανωθεί ένα κίνημα ή να εμπνευστούν οι άνθρωποι.

Όλα ξεκινούν από το ΓΙΑΤΙ!

Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης, Stephen Trombley, εκδ. Κέδρος

2 min

Στη «Σύντομη ιστορία της δυτικής σκέψης» παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ιδέες Δυτικών διανοητών, που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εξέλιξης της ανθρωπότητας. Ο Stephen Trombley αναλύει τη ζωή και το έργο των σπουδαιότερων διανοητών. Η αφήγηση ξεκινάει από τους φιλοσόφους της κλασικής αρχαιότητας και καταλήγει στους σύγχρονους στοχαστές. Εξετάζονται: οι χριστιανοί σχολαστικοί θεολόγοι του Μεσαίωνα, οι μεγάλοι φιλόσοφοι του Διαφωτισμού, οι Γερμανοί ιδεαλιστές από τον Καντ ως τον Χέγκελ, οι ωφελιμιστές Μπένθαμ και Μιλ, ο Περς, ο Τζέιμς και οι Αμερικανοί πραγματιστές, οι αναλυτικοί φιλόσοφοι Ράσελ, Μουρ και Βιτγκενστάιν, ο Σοσίρ και οι στρουκτουραλιστές, ο Μπαρτ, ο Φουκό και οι μεταστρουκτουραλιστές και, τέλος, οι τέσσερις στοχαστές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο μας: ο φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος με τη θεωρία της εξέλιξης, ο φιλόσοφος, ιστορικός και πολιτικός θεωρητικός Καρλ Μαρξ, ο Ζίγκμουντ Φρόυντ, ο πατέρας της ψυχανάλυσης, και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ιδρυτής της μετανευτώνειας φυσικής. Ένα απόσταγμα της ιστορίας της διανόησης που καλύπτει δυόμισι χιλιετίες.

Παίζουμε;, Σοφία Πανίδου, εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη, εκδ. Παπαδόπουλος

3 min

Η συγγραφέας Σοφία Πανίδου μετά το συγκινητικό και πρωτότυπο βιβλίο της «Ζαχρά και Νικόλας», που κέρδισε το 2019 Βραβείο IBBY από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία εικονοβιβλίου (Picture Book), επιστρέφει με μια νέα ιστορία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, η οποία σίγουρα θα συζητηθεί από μικρούς και μεγάλους.

Ο μικρούλης Πυξ προσγειώνεται σε μια παιδική χαρά στη Γη για να παίξει με τα άλλα παιδιά. Τι παιχνίδια όμως προτιμάει, τον ρωτούν τα παιδιά, κοριτσίστικα ή αγορίστικα; Και του εξηγούν ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για αγόρια, οικογένεια παίζουν μόνο τα κορίτσια, τα αγόρια είναι πιο γρήγορα στο τρέξιμο και δεν κλαίνε, ενώ τα κορίτσια παίζουν ήσυχα. Η πραγματικότητα που βλέπει όμως ο Πυξ στην παιδική χαρά είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ακούει: τα παιδιά, σε αντίθεση με τα λόγια που έχουν ακούσει από τους μεγάλους, παίζουν ελεύθερα, μακριά από διαχωρισμούς και στερεότυπα.

Η ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη συμπληρώνει μοναδικά το λιτό κείμενο της Σοφίας Πανίδου, ζωντανεύοντας τον παιδικό μικρόκοσμο και αναδεικνύοντας την απλότητα και την ειλικρίνειά του.

Πες μας, παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, εκδ. Μεταίχμιο

4 min

Με απλό και κατανοητό τρόπο ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος (επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου) βοηθάει τα παιδιά να παρακολουθήσουν την προσπάθεια του ανθρώπου για την κατάκτηση του διαστήματος: την εξέλιξη των πτητικών μηχανών, τις διαστημικές αποστολές, τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη, την ομορφιά του φυσικού δορυφόρου της Γης και τον μελλοντικό αποικισμό του. Το κείμενο πλαισιώνεται από ευχάριστη εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό.

Κάθε σύμπτωση έχει ψυχή, Fabio Stassi, εκδ. Ίκαρος

5 min

Άνεργος καθηγητής και αναγνώστης όσο λίγοι, ο Βίντσε Κόρσο σκαρφίζεται ένα καινούργιο για εκείνον επάγγελμα, αυτό του βιβλιοθεραπευτή. Νοικιάζει μια σοφίτα στο κέντρο της Ρώμης, όπου δέχεται τους ασθενείς του, και βρίσκει γι’ αυτούς το κατάλληλο βιβλίο που θα απαλύνει τον ψυχικό αλλά –γιατί όχι;– και τον σωματικό τους πόνο. Μια μέρα τον επισκέπτεται η εξηντάχρονη Τζοβάνα. Ο αδερφός της, σινολόγος με πάθος για τις ξένες γλώσσες, αδηφάγος αναγνώστης και συλλέκτης βιβλίων, πάσχει από Αλτσχάιμερ και επαναλαμβάνει εμμονικά μερικές σκόρπιες, ασυνάρτητες φράσεις. Η γυναίκα είναι σίγουρη πως οι φράσεις αυτές ανήκουν σε κάποιο βιβλίο που, αν βρεθεί, μπορεί να βοηθήσει τον αδερφό της. Ο Κόρσο ξεκινά την αναζήτησή του ανάμεσα σε καινούργιους χώρους, ανθρώπους και διαδρομές της πόλης και της λογοτεχνίας, με ένα ερώτημα να ταλανίζει το μυαλό του: αν έχανε τα πάντα και μπορούσε να διασώσει μόνο μία ανάμνηση, ποια θα ήταν αυτή;

Ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα για τη μνήμη, τη σημασία των αναμνήσεων, την αναζήτηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στη Βαβέλ της πραγματικότητας και της λογοτεχνίας.

Το μεσαίο κενό – Η ακμή και η κρίση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο, Φοίβος Καρζής, εκδ. Παπαδόπουλος

6 min

Πώς εξηγείται η πτώση της δύναμης της μεσαίας τάξης στον σύγχρονο δυτικό κόσμο και, παράλληλα, η άνοδός της στις αναπτυσσόμενες χώρες; Τι οδήγησε στη συντριβή των αμερικανικών νοικοκυριών ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες της φτώχειας και της εκτόξευσης του πλούτου των ανώτερων οικονομικών στρωμάτων; Τι σημαίνει για την Ευρώπη και τη Δύση το ρήγμα ανάμεσα στην άλλοτε προνομιούχα μεσαία τάξη και στους ιστορικούς πολιτικούς της εκπροσώπους; Πώς άνθησε ένα καπιταλιστικό φαινόμενο –η ανάδυση των μεσοστρωμάτων– σ’ ένα κομμουνιστικό καθεστώς όπως αυτό της Κίνας; Η ανάδυση μιας μεσαίας τάξης οδηγεί, τελικά, σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως πολλοί θεωρούν αυτονόητο; Η περίπτωση της Ρωσίας, δυστυχώς, υποδεικνύει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα.

Και στην Ελλάδα, τι γίνεται; Πώς αποτυπώνεται η αποδυνάμωση της άλλοτε ανθούσας μεσαίας τάξης, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης; Τι περιμένει μικροαστούς, μεσοαστούς και μεγαλοαστούς σε ορίζοντα δεκαετίας; Και, εντέλει, ποιοι αποτελούν αυτή τη διαρκώς ρευστή τάξη στη χώρα μας, σε ιστορικό πλαίσιο;

Μέσα από εξαιρετική χρήση αριθμών και στατιστικών και με συνολική εποπτεία του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Φοίβος Καρζής ιχνηλατεί, αναλύει και εξηγεί τα ρήγματα, τις προσδοκίες, τις συνεχείς μετακινήσεις και τις προοπτικές της πιο δυναμικής και ευρύχωρης ομάδας του παγκόσμιου πληθυσμού: της «μεσαίας τάξης».