Βιβλία με γυναικεία υπογραφή - Free Sunday
Βιβλία με γυναικεία υπογραφή

Βιβλία με γυναικεία υπογραφή

Πλάνητες, Όλγκα Τοκάρτσουκ, εκδ. Καστανιώτη

1 min

Στους «Πλάνητες» η Όλγκα Τοκάρτσουκ συνυφαίνει αφηγήσεις και στοχασμούς για τη σημασία του ταξιδιού με μια συναρπαστική διερεύνηση του ανθρώπινου σώματος. Από τα παλάτια των σουλτάνων και τα αλλοτινά θαυματοφυλάκια ως τις μοντέρνες αίθουσες αναχωρήσεων των αεροδρομίων, το λαμπρό αυτό μυθιστόρημα συνιστά μια αξέχαστη περιπλάνηση στον χώρο και στον χρόνο. Από τον 17ο αιώνα, έχουμε τον Ολλανδό Φίλιππο Φερχέιεν που ανέτμησε και σχεδίασε το κομμένο του πόδι. Στον 18ο αιώνα, την ιστορία ενός σκλάβου τον οποίο ταρίχευσαν μετά θάνατον και εξέθεσαν στην Αυστρία. Φτάνοντας στον 19ο αιώνα, παρακολουθούμε τη μυστική πορεία της καρδιάς του Σοπέν από το Παρίσι προς τη Βαρσοβία. Και στο παρόν, μοιραζόμαστε τις δοκιμασίες μιας γυναίκας που συνοδεύει τον σύζυγό της σε μια κρουαζιέρα στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την οδυνηρή εμπειρία ενός άντρα του οποίου η σύζυγος και το παιδί εξαφανίζονται μυστηριωδώς στην Κροατία. Με απαράμιλλη χάρη και διαπεραστική ενσυναίσθηση η Πολωνή συγγραφέας μάς οδηγεί κάπου πέρα από την επιφάνεια του σύγχρονου καιρού, βαθιά στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η έκδοση συμπληρώνεται από τη θαυμάσια διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο της βράβευσής της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Μικρά Ψυχολογικά, Μπετίνα Ντάβου, εκδ. Παπαζήση

2 min

Τα «Μικρά Ψυχολογικά» είναι μια συλλογή από κείμενα μικρά, γιατί αυτό είναι η ζωή: μικρές-μικρές στιγμές που μόνο αν τις ανοίξουμε αναδύεται ο ψυχικός τους πλούτος. Γράφτηκαν με αφορμή μια παρατήρηση από την καθημερινή ζωή, μια καινούργια έρευνα που δημοσιεύτηκε και φώτισε χρόνιες, βασανιστικές απορίες για τη συμπεριφορά και τις σχέσεις των ανθρώπων ή μια παλιότερη, που φάνηκε να εξηγεί καλά κάποιο τρέχον συμβάν. Παρουσιάζονται εδώ σε τρεις ενότητες:

  • Για έναν, δηλαδή για την ατομική ψυχική ζωή.
  • Για δύο, δηλαδή για τις σχέσεις των ανθρώπων.
  • Για πολλούς, δηλαδή για όψεις της κοινωνικής ζωής.

Μακάρι ο αναγνώστης να βρει σε αυτή τη συλλογή πτυχές της εμπειρίας του. Αν μη τι άλλο, θα ξέρει πως δεν είναι μόνος.

Σπασμένα τσιγάρα, Βασιλική Π. Χρυσοστομίδου, εκδ. Κέδρος

3 min

Ένας σωρός σπασμένα τσιγάρα, ένα σκισμένο εισιτήριο, ένα ανοιγμένο κεφάλι, μια πριονισμένη εικόνα, πολλά κομματάκια μουλιασμένο χαρτί, ένα ζευγάρι πιτσιλισμένα γυαλιά μυωπίας, ένα κράνος που κατρακυλάει, ένα κιλό σκορπισμένα φιστίκια Αιγίνης, μια αγχόνη από καλσόν, ένα ματωμένο άσπρο πουκάμισο.

Δέκα ιστορίες για θραύσματα και θαύματα, για μυστικά ανομολόγητα, για αποκαλύψεις και εξομολογήσεις. Άνθρωποι που ταλανίζονται στις περιπέτειες των διαψεύσεων και των ματαιώσεών τους, που χάνονται ή σώζονται περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της οδύνης.

Οι Τρεις Άσοι, Λένα Μαντά, εκδ. Ψυχογιός

4 min

Γεννήθηκαν και οι τρεις την πρώτη του μηνός. Στα δέκα τους χρόνια συναντήθηκαν τυχαία μια νύχτα σε ένα αστυνομικό τμήμα κι έγιναν αχώριστοι από ιδιοτροπία της μοίρας. Ήταν πλέον Οι Τρεις Άσοι. Πήραν δρόμους που τους έφεραν αντιμέτωπους και το μόνο τους μέλημα ήταν να διαφυλάξουν εκείνη την αλλόκοτη φιλία. Ένας ιερέας, ένας αστυνομικός κι ένας νονός της νύχτας… Τι πιθανότητες είχαν να συνεχίσουν την παράλληλη πορεία τους; Δοκιμάστηκαν σκληρά σε κάθε τους βήμα, αλλά άντεξαν. Μέχρι που μια Ντάμα ανακάτεψε ύπουλα την τράπουλα κι έστησε το παιχνίδι. Η μοίρα αποφάσισε να ρίξει ξανά τα χαρτιά όπως εκείνη ήθελε. Κράτησε στο μανίκι της κρυμμένους τρεις Άσους…

Τόλμησε να ηγηθείς, Brené Brown, εκδ. Κλειδάριθμος

5 min

H τολμηρή ηγεσία είναι μια σειρά δεξιοτήτων απόλυτα διδάξιμη, παρατηρήσιμη και μετρήσιμη. Η Μπρενέ Μπράουν έχει περάσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες μελετώντας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που δίνουν νόημα στη ζωή μας, και τα τελευταία εφτά χρόνια δουλεύοντας με προοδευτικούς ηγέτες και ομάδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ίδια ανακάλυψε ότι, από τις μικρές start-up και τις οικογενειακές επιχειρήσεις μέχρι τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, οι ηγέτες θέτουν όλοι την ίδια ερώτηση: Πώς διαμορφώνουμε πιο γενναίους και τολμηρούς ηγέτες και πώς ενσωματώνουμε την αξία του θάρρους στην κουλτούρα του κάθε οργανισμού;

Η Μπρενέ Μπράουν έχει δική της εκπομπή στο Netflix για θέματα ενδυνάμωσης και προσωπικής βελτίωσης. Τα βιβλία της έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές την κορυφή της λίστας των «New York Times». Η ομιλία της στο TED για τη δύναμη της ευαλωτότητας είναι μία από τις πέντε πιο δημοφιλείς εκπομπές TED στον κόσμο, με πάνω από 35 εκατομμύρια προβολές μέχρι σήμερα.