Έξι βιβλία για τον Ιούνιο - Free Sunday
Έξι βιβλία για τον Ιούνιο

Έξι βιβλία για τον Ιούνιο

Οι όμηροι του Γκαίρλιτς, Θανάσης Πέτρου, εκδ. Ίκαρος

1 min

Το 1916, στη διάρκεια του τρίτου χρόνου του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρήσει στάση ουδετερότητας. Όταν η Βουλγαρία εισβάλλει στην Ανατολική Μακεδονία, το Δ΄ Σώμα Στρατού, που εδρεύει εκεί, βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Οι Έλληνες στρατιώτες είναι αποκλεισμένοι, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αντισταθούν στους Βουλγάρους. Η πρόταση του επικεφαλής του Σώματος μοιάζει εξωπραγματική!

Αναμειγνύοντας την υψηλή αισθητική και την τεκμηριωμένη έρευνα ο Θανάσης Πέτρου παρουσιάζει με απίστευτη ζωντάνια τη διαδρομή των Ελλήνων στρατιωτών του Δ΄ Σώματος Στρατού μέχρι το Γκαίρλιτς και την επώδυνη-πολυπόθητη επιστροφή στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1919.

Τα μαθηματικά του Οζ, Clifford A. Pickover, μτφρ.: Παναγιώτης Παπαχρήστου, εκδ. Κέδρος

2 min

Στα «Μαθηματικά του Οζ» ο γνωστός συγγραφέας Dr. Clifford A. Pickover, συντροφιά με την Ντόροθι και τον Δρα Οζ, εξερευνούν ένα ευρύτατο πεδίο αριθμών, το οποίο εκτείνεται από τους κυκλικούς αριθμούς πρώτης τάξης μέχρι άγνωστους, εξωτικούς αριθμούς, όπως είναι ο αριθμός της Λεγεώνας, που είναι τόσο μεγάλος ώστε κάνει το 1 τρισεκατομμύριο να ωχριά μπροστά του.

Γεωμετρία και ακολουθίες, σειρές, σύνολα, διατάξεις, πιθανότητες, θεωρία αριθμών, μαθηματικά προβλήματα γύρω από τον φυσικό κόσμο. Τα «Μαθηματικά του Οζ» είναι μια διασκεδαστική εισαγωγή στην ιστορία των αριθμών και στον ρόλο που αυτοί διαδραματίζουν στα σύγχρονα παίγνια, στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και στην καθημερινή ζωή.

«Προσθέστε δύο δόσεις Ισαάκ Ασίμοφ και από μια δόση Μάρτιν Γκάρντνερ και Καρλ Σαγκάν, και θα έχετε τον Clifford Pickover, έναν από τους πιο διασκεδαστικούς και βαθυστόχαστους συγγραφείς της εποχής μας». Michael Shermer, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Skeptic»

Στην Αθήνα κάποτε (διαφορές & ομοιότητες), Μαρικαίτη Καμβασινού, εκδ. Οδός Πανός

3 min

Η συγγραφέας Μαρικαίτη Καμβασινού, ιδρύτρια του ιστορικού χώρου Επίγραμμα, στην οδό Βουκουρεστίου, στον οποίο παρουσιάστηκαν πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού περιεχομένου, και βιογράφος του Φιλοποίμενα Φίνου, κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Οδός Πανός το νέο της μυθιστόρημα «Στην Αθήνα κάποτε (διαφορές & ομοιότητες)».

Πρόκειται για την ερωτική ένωση δύο νέων στην Αθήνα του 1875, που οδήγησε, με τις απρόσμενες συνέπειές της, σε έναν βεβιασμένο και τραυματικό γάμο. Οι κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες και ο τυφλός εγωισμός κατέστρεψαν τα μεταξύ τους αισθήματα, όσο κι αν στο κύλισμα του χρόνου απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μέσα από την αφήγηση της πορείας αυτής της εξαμελούς οικογένειας προβάλλεται –ως το 1946– η γυναικεία μοίρα και νοοτροπία εκείνων των εποχών, καθώς και οι επιδιώξεις, τα λάθη, τα πάθη, οι ουτοπίες και οι ελπίδες όλων των μελών της.

Ο έρωτας και η αγάπη εισβάλλουν ξανά στην ώριμη πια ζωή των δύο πρωταγωνιστών, αλλάζοντας όχι μόνο τον ψυχισμό τους, τις συμπεριφορές τους και τους χαρακτήρες τους, αλλά και τη συνειδητοποιημένη πια ματιά τους σε όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα, τα οποία περιγράφονται με σεβασμό στις ιστορικές αλήθειες.

2019: Οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο – Η ακτινογραφία της ψήφου, Πέτρος Ιωαννίδης - Ηλίας Τσαουσάκης, εκδ. Παπαζήση

4 min

Το βιβλίο έχει σαν αφορμή και κεντρική ύλη την ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2019 από τις εταιρείες aboutpeople και Cloud7, με σκοπό μια πρώτη εμπεριστατωμένη αποτίμηση των τριπλών εκλογών του 2019. Τα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες ήταν κεφαλαιώδη για την κατανόηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ποια μηνύματα προκύπτουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις; Πόσο σημαντικό ήταν το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών; Υπάρχουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και ποιες είναι αυτές; Ποιες ήταν οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της 7ης Ιουλίου; Ποιοι ήταν οι βασικοί άξονες της στρατηγικής και της επικοινωνίας που ακολούθησαν τα δύο κόμματα εξουσίας;

Τεχνητή νοημοσύνη και άνθρωπος – Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας, Γιάννης Μαστρογεωργίου, εκδ. Παπαδόπουλος

5 min

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και γιατί η εξάπλωση των εφαρμογών της αποτελεί μια τόσο ανατρεπτική αλλαγή; Θα επιδεινώσει η ανάπτυξή της τις αντιφάσεις της σύγχρονης κοινωνίας ή μήπως θα μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο; Πώς μπορούμε να προστατέψουμε και να πραγματώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε έναν κόσμο τεχνητής νοημοσύνης;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ήδη διαδοθεί σε τομείς όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι τράπεζες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, η ασφάλιση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η εξέλιξή της, όμως, θα πρέπει να συμβαδίζει με θεσμικές πρωτοβουλίες για την ορθή χρήση της, κάτι που θα απαιτήσει όχι μόνο περισσότερη δουλειά αλλά και τη σταθερή πεποίθηση ότι ο στόχος αξίζει την προσπάθεια, προς όφελος όλων.

Ο Γιάννης Μαστρογεωργίου αναλύει και εξηγεί τις πολλαπλές επιδράσεις που φέρει η εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης και καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός ανθρωποκεντρικού πλαισίου διακυβέρνησης, το οποίο θα διασφαλίσει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα τεθούν σε δοκιμασία.

Τα δικά μας χρόνια, Χόρχε Γκαλάν, μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ψυχογιός

6 min

Εν αρχή, ένας άντρας σκορπίζει καναρόσπορους στους δρόμους για να δελεάσει κουκουβάγιες που θα του φέρουν πίσω την αγαπημένη του. Τίποτα πιο δελεαστικό για τον αναγνώστη, που, όσο προχωράει η αφήγηση, βυθίζεται στην ιστορία μιας οικογενειακής κατάρας και σε αυτήν μιας καταραμένης χώρας που δοκιμάζεται σαν τον Ιώβ, με αλλεπάλληλους κατακλυσμούς, σεισμούς, επιδημίες, δικτατορίες και άλλες μάστιγες, και σώζεται μονάχα με τη δύναμη της πίστης στους μύθους και στα θαύματα των μύθων. Ένας τέτοιος μύθος ξεδιπλώνεται σε αυτό το μαγικό μυθιστόρημα, του οποίου ο αφηγητής διασχίζει, πληγωμένος αλλά όρθιος, έναν αιώνα ιστορίας του τόπου του.