Μόλις κυκλοφόρησαν - Free Sunday
Μόλις κυκλοφόρησαν

Μόλις κυκλοφόρησαν

Δημήτριος Σαμαράς, Το έξυπνο κουτάλι μου, εκδ. Κέδρος

1 min

Πήρα πάλι βάρος… υπάρχει λύση; Τι κάνω λάθος και τα κιλά επανέρχονται ύστερα από κάθε δίαιτα; Γιατί χάνω τον έλεγχο μπροστά στο φαγητό; Πώς να σταματήσω το βάρος μου, που ολοένα αυξάνεται; Αλλά κυρίως… πώς μπορώ να χάσω βάρος με έναν διαρκή, άνετο και ρεαλιστικό τρόπο; Πώς μπορώ να βελτιώσω την υγεία μου μέσα από τη διατροφή;

Το «Έξυπνο κουτάλι μου» είναι ένα βιβλίο μοναδικό. Αφηγείται τη ζωή ενός σαραντάρη, του Όλιβερ Μπιζ, και κάνει λόγο για τον βραχνά της παχυσαρκίας που τον ταλαιπωρεί. Μέσα από τον Όλιβερ, ο συγγραφέας δίνει μΙα περιεκτική εικόνα της ζωής των ασθενών του.

Η ζωή του Όλιβερ, όμως, θα αλλάξει από τη στιγμή που θα συναντήσει έναν αναπάντεχο «επισκέπτη». Ο καινούργιος αυτός «χαρακτήρας» –η φωνή του συγγραφέα– υποδεικνύει στον Όλιβερ τα διατροφικά του λάθη και του δίνει την απαραίτητη γνώση για να βγει από τον διατροφικό του λαβύρινθο. Έτσι, το βιβλίο μυεί τον αναγνώστη στη μέθοδο διατροφικής βελτιστοποίησης mispoon, με την οποία ο συγγραφέας έχει βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς να βρουν τη διατροφική τους ελευθερία.

Βασισμένη στην ανθρώπινη φυσιολογία και στη διατροφική βιβλιογραφία, η μέθοδος mispoon θα σας μάθει όχι μόνο τι αλλά και πώς να τρώτε, αποφεύγοντας διατροφικούς περιορισμούς και δίαιτες.

Annette Hess, Η Διερμηνέας, μτφρ.: Αλεξάνδρα Παύλου, εκδ. Ψυχογιός

2 min

«Και σε περίπτωση που δεχτείτε, αρχίστε να μαθαίνετε και το αναγκαίο λεξιλόγιο».

«Τι εννοείτε; Στρατιωτική ορολογία;»

«Όλες τις πιθανές λέξεις για το πώς μπορεί κανείς να σκοτώσει έναν άνθρωπο».

Η νεαρή Εύα Μπρουνς ζει μια ανέμελη ζωή στη Φρανκφούρτη του 1963. Ο πόλεμος είναι μια θολή παιδική ανάμνηση, η ταβέρνα του πατέρα της πηγαίνει καλά και ο Γίργκεν, ο πλούσιος φίλος της, ετοιμάζεται να της κάνει πρόταση γάμου.

Όλα όμως ανατρέπονται όταν προσλαμβάνεται ως διερμηνέας σε μια δίκη για εγκλήματα πολέμου, όπου και γνωρίζει τον Ντέιβιντ Μίλερ, έναν μαχητικό και αινιγματικό Καναδό δικηγόρο. Μεταφράζοντας τις καταθέσεις, η Εύα έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το τρομερό παρελθόν της πατρίδας της. Και αρχίζει να αναρωτιέται: Γιατί οι δικοί της αντιδρούν τόσο στη συμμετοχή της στη διαδικασία; Γιατί δεν μιλούν ποτέ για το τι έκαναν στον πόλεμο;

Καθώς η «Δεύτερη Δίκη του Άουσβιτς», όπως θα μείνει στην Ιστορία, συγκλονίζει μια ολόκληρη χώρα, η Εύα δεν μπορεί πια να είναι απλώς η καλή κόρη που ετοιμάζεται να γίνει καλή σύζυγος. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στις έτοιμες αλήθειες και σε αυτό που της λέει η συνείδησή της. Ανάμεσα στη συλλογική λήθη και στην προσωπική ευθύνη – και, τελικά, ανάμεσα στο μίσος και στην αγάπη.

Ευτυχία Γιαννάκη, Η νόσος του μικρού θεού, εκδ. Ίκαρος

3 min

Πάρος. Κυκλάδες. Αθήνα. Ζυρίχη. Καλοκαίρι 2018. Μια γυναίκα εντοπίζεται νεκρή στο σκάφος της στο νότιο άκρο της Πάρου. Ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος θα εμπλακεί σε μια υπόθεση που θα τον αναγκάσει να βουτήξει στη μικρή κοινωνία του νησιού, στο σκοτεινό παρελθόν της, σε παράξενα σουβενίρ και σε κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας, σε οικογένειες που αποτελούν το τέλειο εγκληματολογικό εργαστήριο και τελικά στον δικό του βυθό, εκεί όπου το φως μπλέκεται με το σκοτάδι.

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα της Ευτυχίας Γιαννάκη σηματοδοτεί την επιστροφή της στο σκοτεινό και εύπλαστο σύμπαν του Αστυνόμου Χάρη Κόκκινου. Η ιστορία αποτελεί το πρώτο μέρος μιας νέας σειράς αστυνομικών μυθιστορημάτων με τον γενικό τίτλο «Η τριλογία του βυθού».

Η οξεία κοινωνική ματιά, η καταβύθιση στον ανθρώπινο ψυχισμό, το σκοτεινό παρελθόν μιας μικρής κοινωνίας, τα ίδια τα όρια της αστυνομικής λογοτεχνίας, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ιστορίας που απλώνει τα δίχτυα της από την καρδιά των Κυκλάδων σε όλη την Ευρώπη.

Γουέντι Γκέρα, Η Κυριακή της Επανάστασης, μτφρ.: Ιφιγένεια Ντούμη εκδ. Καστανιώτη

4 min

Αυτή είναι η ιστορία μιας νεαρής ποιήτριας και συγγραφέως η οποία ζει στη σύγχρονη Αβάνα, παγιδευμένη μέσα σε ένα συνονθύλευμα εικασιών που αφορούν την προσωπικότητα και το έργο της. Η Κλέο θεωρείται ύποπτη στην Κούβα, έχει περιπέσει σε γενική δυσμένεια και βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Όσοι όμως τη διαβάζουν εκτός νησιού συγκλονίζονται. Τα κείμενά της αποπνέουν το τέλος μιας μακράς επαναστατικής διαδικασίας, μιας ολόκληρης εποχής. Το κράτος πιστεύει ότι η επιτυχία της είναι μια επινόηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ότι έχει κατασκευαστεί ως ένα όπλο αποσταθεροποίησης. Αντιθέτως, για μια συγκεκριμένη ομάδα εξόριστων συμπατριωτών της, διανοουμένων με επικριτική στάση απέναντι στο καστρικό καθεστώς, η Κλέο είναι πράκτορας της κουβανικής κατασκοπείας. Απομονωμένη σε μια όμορφη έπαυλη, λουσμένη στο υπέροχο φως μιας πόλης πολιορκημένης από τη θάλασσα, τη μουσική και την πολιτική της καθημερινότητας, η πρωταγωνίστρια θα βιώσει μια αισθηματική περιπέτεια με έναν ηθοποιό του Χόλιγουντ, ενώ, παράλληλα, θα ανακαλύψει ότι οι γονείς της δεν ήταν ακριβώς αυτοί που πίστευε. Δεν παύει όμως να αντιστέκεται σε μια χώρα που την κατηγορεί για το μεγάλο της αμάρτημα: να γράφει ό,τι σκέφτεται.

Naomi Klein, Στις φλόγες – Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής, μτφρ.: Μιχάλης Μακρόπουλος, εκδ. Κλειδάριθμος

5 min

Το «Στις φλόγες» αποδεικνύει γιατί η Ναόμι Κλάιν χαρακτηρίστηκε από το «New Yorker» ως «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής Αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ Μακ Κίμπεν την αποκαλεί «πνευματική νονά του Πράσινου Νιου Ντιλ – το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Ναόμι Κλάιν έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα. Ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ό,τι τώρα αποκαλείται Πράσινο Νιου Ντιλ, ένα όραμα για τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα, την κλιματική κατάρρευση και την ανεξέλεγκτη ανισότητα. Τώρα που η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται μαζί με την παγκόσμια ανησυχία, υποστηρίζει ότι μόνο αυτού του είδους η τολμηρή δράση από τη βάση έχει μια πιθανότητα να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.

Με ανταποκρίσεις από τον μεταμορφωμένο σε φάντασμα Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έως τους πνιγμένους στους καπνούς ουρανούς των βορειοδυτικών ακτών των ΗΠΑ, και από το σαρωμένο από τυφώνα Πουέρτο Ρίκο έως το Βατικανό, που συνειδητοποιεί την ανάγκη για ριζική αλλαγή, η Κλάιν καταλήγει ότι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να μεταμορφώσουμε τα συστήματα που τη δημιούργησαν.