Τρία βιβλία για την υγεία - Free Sunday
Τρία βιβλία για την υγεία

Τρία βιβλία για την υγεία

Freddy Vinet, Η μεγάλη γρίπη του 1918 – Η χειρότερη επιδημία του 20ού αιώνα, μτφρ.: Αριστέα Κομνηνέλλη, εκδ. Μεταίχμιο

978 618 03 2452 5 min

Πώς έζησε η ανθρωπότητα την ισπανική γρίπη καθώς μαίνονταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, πριν από έναν αιώνα; Τι συνέβη με τη μετάδοσή της και τα διαδοχικά κύματα, πώς λειτούργησε η καραντίνα, ποια ήταν τα θύματά της; Πώς η εμπειρία της ισπανικής γρίπης απωθήθηκε σε συλλογικό επίπεδο, καθώς η κοινή γνώμη δεν μπορούσε να συμφιλιωθεί με το γεγονός ότι ο κόσμος απλώς… πεθαίνει από γρίπη;

Ο Freddy Vinet, γεωγράφος και ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, επιχειρεί μια χαρτογράφηση της λεγόμενης «ισπανικής γρίπης», καθώς και μια αποτίμηση της αντιμετώπισής της, των συνεπειών της και της θέσης που κατέλαβε στη συλλογική μνήμη.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε στη Γαλλία το 2018, είναι προϊόν αρχειακής έρευνας και αξιοποίησης της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, η οποία έχει πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Η συγκεκριμένη πανδημία είχε για πολλά χρόνια αγνοηθεί από την ιστορική έρευνα και κατείχε δευτερεύουσα θέση στην εξιστόρηση του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η γρίπη ξεσπά την άνοιξη του 1918, όταν η έκβαση του πολέμου είναι ακόμη αβέβαιη, λίγους μήνες δηλαδή πριν από την ανακωχή της 11ης Νοεμβρίου 1918. Το γεγονός ότι η επιδημία εκδηλώνεται μεσούντος του πολέμου επηρεάζει καθοριστικά τη διάδοσή της, τον τρόπο αντιμετώπισής της, αλλά και τη θέση που θα λάβει στην ιστορική μνήμη. Πενήντα με 100 εκατομμύρια νεκροί σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους είναι ο τραγικός απολογισμός.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα και περιστατικά που με αφηγηματική οικονομία αναπλάθουν την εποχή. Έτσι, μαθαίνουμε γιατί οι αμερικανικές Σαμόα δεν επλήγησαν, ενώ υπήρξε εκατόμβη νεκρών στις Δυτικές Σαμόα, ποιο ήταν το πλοίο που έσπειρε την επιδημία στα αρχιπελάγη του ΝΑ Ειρηνικού, πώς παρουσιάζουν τη γρίπη οι γιατροί σε αναφορές τους προς τις υγειονομικές αρχές. Το βιβλίο συνοδεύεται από διαγράμματα, χάρτες και εκτενείς βιβλιογραφικές και αρχειακές παραπομπές.

Η επιδημία Covid-19 μάς θύμισε πως ο μολυσματικός κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και ότι πρέπει να μένουμε σε εγρήγορση απέναντι στην απειλή αυτή.

Μαρία Τρέμπεν, Υγεία από το φαρμακείο του Θεού – Συμβουλές και εμπειρίες με φαρμακευτικά βότανα, μτφρ.: Ελευθερία Μαντζώρου, εκδ. Κέδρος

TREMPEN YGEIA min

Το βιβλίο «Υγεία από το φαρμακείο του Θεού» έχει μεταφραστεί σε 20 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

«Στην εποχή μας, που η πλειοψηφία της ανθρωπότητας έχει απομακρυνθεί από τους φυσικούς τρόπους ζωής και η αρρώστια που οφείλεται σε αυτή την αλλαγή μάς απειλεί όλο και περισσότερο, πρέπει να στραφούμε και πάλι στα ιαματικά βότανα, με τα οποία ο Θεός, στη Μεγαλοσύνη Του, μας εφοδίασε από γενέσεως κόσμου. Όπως λέει και ο αβάς Κνάιπ (ένας αναγνωρισμένος Ευρωπαίος βοτανοθεραπευτής): “Υπάρχει ένα φυτό για κάθε ασθένεια”».

Εδώ και χρόνια, το διακεκριμένο βιβλίο της Μαρία Τρέμπεν «Υγεία από το φαρμακείο του Θεού» είναι στην κορυφή της λίστας των μπεστ-σέλερ της Γερμανίας, έχοντας πωλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Η ίδια η συγγραφέας ήταν μία εξαιρετικά δημοφιλής και περιζήτητη ομιλήτρια στην Ευρώπη. Οπουδήποτε μιλούσε, οι αίθουσες ξεχείλιζαν από τα ενθουσιώδη πλήθη, που αποζητούσαν να ακούσουν την Τρέμπεν να διηγείται, με τεράστια επιτυχία, τις προσωπικές της εμπειρίες σχετικά με την αγωγή και τη θεραπεία ακόμα και κακοήθων παθήσεων με την αποκλειστική χρήση βοτάνων.

Ξενοφών Κοντιάδης, Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα – Ο κόσμος μετά τον Covid-19, εκδ. Καστανιώτη

3 min

Στις 25 Μαΐου κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα – Ο κόσμος μετά τον Covid-19». Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο βιβλίο που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε την περίοδο του εγκλεισμού, με αφορμή την πανδημία αλλά και χάρη σε αυτήν. Αναπόφευκτα εμπεριέχει και βιωματικά στοιχεία, ακριβώς τη στιγμή που εκδηλώθηκαν, όπως ο φόβος, η ανασφάλεια, η αγωνία για την πορεία των πραγμάτων, αλλά και η περιέργεια, η επιθυμία κατανόησης όσων καινοφανών συμβαίνουν.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Η πανδημία αποτέλεσε τον καταλύτη και τον επιταχυντή για την επιβολή και την επικράτηση μιας σειράς πρακτικών, περιορισμών και συμπεριφορών, που δεν ήταν άγνωστες στις τεχνολογικά αναπτυγμένες κοινωνίες της ύστερης νεωτερικότητας. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας, το Διαδίκτυο και η κουλτούρα του, η τηλεργασία και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι κοινωνίες της επιτήρησης, οι βιοϊατρικοί πειραματισμοί, οι μεταμορφώσεις του δημόσιου χώρου, οι ψηφιακές ανισότητες, η υποχώρηση επιμέρους δικαιωμάτων και οι περιβαλλοντικές διακινδυνεύσεις έχουν απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο από τα τέλη του 20ού αιώνα. Ποιος είναι, λοιπόν, ο «θαυμαστός καινούργιος κόσμος» που αναδύθηκε με την πανδημία; Το νέο βιοπολιτικό παράδειγμα που αναδύεται είναι κατασκευασμένο από υλικά που προϋπήρχαν. Η βιοπολιτική πειθάρχηση του κράτους πρόληψης, η εξάπλωση των τεχνολογιών επιτήρησης, η απορρύθμιση των συνθηκών απασχόλησης, η τεχνοκρατική στροφή της μεταδημοκρατίας, η απονεύρωση του κοινωνικού κράτους, η άνοδος του δεξιού λαϊκισμού και ο εικονιστικός κόσμος της διαδικτυακής χειραγώγησης ήταν ήδη εδώ. Με την πανδημία το πρόσωπο του νέου Λεβιάθαν αποκαλύπτεται και από αόρατος γίνεται πλέον ορατός».