Μόλις κυκλοφόρησαν - Free Sunday
Μόλις κυκλοφόρησαν

Μόλις κυκλοφόρησαν

Ραγισμένο Είδωλο, Χρυσηίδα Δημουλίδου, εκδ. Ψυχογιός

1 min

Κατά τη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αναδείχθηκαν τα μεγαλύτερα εγχώρια κινηματογραφικά αστέρια. Ένα από αυτά υπήρξα κι εγώ, ο Βίκτορας Νοταράς. Ελάχιστοι έμαθαν πως τα πρώτα μου εφηβικά βήματα τα έκανα στα διαβόητα στενοσόκακα της πιο αμαρτωλής γειτονιάς, της Τρούμπας, με τα μπορντέλα και τις γυναίκες που πουλούσαν φθηνό έρωτα, πρώτα ως αγαπητικός και μετά ως βαποράκι. Το μέλλον μου ήταν αβέβαιο, όμως δε μου καιγόταν καρφί. Και γιατί να μου καεί; Ήμουν νέος, γοητευτικός, δεν περνούσα απαρατήρητος. Ένα καπρίτσιο της μοίρας με έχρισε μέσα σε μια νύχτα πρωταγωνιστή ταινιών, έγινα αυτό που έλεγαν κινηματογραφικό αστέρι, σταρ∙ δεν ξέρω πώς στον διάολο εκτοξεύτηκα τόσο ψηλά, άλλοι το αποφάσισαν, όχι εγώ. Σύντομα έφυγα στο εξωτερικό, έκανα καριέρα κι εκεί. Τα είχα όλα. Νιάτα, δόξα, λεφτά. Οι γυναίκες παραληρούσαν για ένα μου αυτόγραφο, πολύ περισσότερο για μια βραδιά μαζί μου. Δεν εκτίμησα τίποτα… Τίποτα.

Μυκήνες – Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Αγαμέμνονα, Άλκηστις Παπαδημητρίου -  Έλση Σπαθάρη, εκδ. Καπόν

2 min

Οι Μυκήνες, χτισμένες σε έναν φυσικά οχυρό λόφο της αργολικής πεδιάδας, αποτέλεσαν το επιφανέστερο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού, που αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο από τον 16ο έως τον 12ο αι. π.Χ. και πήρε το όνομά του από αυτές. Σε αυτή την πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δίνεται μια εμπεριστατωμένη εικόνα του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών και του τοπικού μουσείου, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι βασικές πολιτισμικές εκφράσεις του μυκηναϊκού κόσμου.

Περιγραφή

Η νέα έκδοση θα συνοδεύσει τον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου των Μυκηνών, προβάλλοντας τον μυκηναϊκό κόσμο ως σύνολο. Μέσα από περιεκτικά κείμενα, έγχρωμες εικόνες και πρωτότυπες φωτογραφικές συνθέσεις αναδεικνύονται τα επιβλητικά τείχη και κτίσματα της ακρόπολης των Μυκηνών, οι τάφοι των Μυκηναίων ηγεμόνων και μαζί τους τα εκθέματα του μουσείου, που συνθέτουν ποικίλες εκφράσεις της ζωής και του θανάτου στον μυκηναϊκό κόσμο, από τις τοιχογραφίες, τα αγγεία και τα ειδώλια έως τα όπλα και τα πολύτιμα κομψοτεχνήματα σε χρυσό και ελεφαντόδοντο, καθώς και τα τεκμήρια της γραφής και της οικονομίας. Επιπλέον, προσφέρεται μια διαχρονική επισκόπηση των Μυκηνών, πέρα από την εποχή της προϊστορίας, φτάνοντας μέχρι την ιστορία της έρευνας και των ανασκαφών στον χώρο.

H παρουσίαση των ευρημάτων ακολουθεί την οργάνωση της έκθεσης του μουσείου. Παράλληλα, όμως, δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να αποκτήσει μια συνολική εικόνα των επιτευγμάτων του μυκηναϊκού πολιτισμού, όχι μόνο όσων προβάλλονται στην έκθεση αλλά κι εκείνων που εκφράζουν παραστατικά τον πλούτο και τη λαμπρότητά του.

Ο αναγνώστης θα ακολουθήσει έτσι μια εντυπωσιακή διαδρομή, που τον οδηγεί μακρύτερα από τη χαρά της γνώσης, στην ευτυχία που προκαλεί το συναπάντημα με το ωραίο.

Αλλαγή Φρουράς, Παναγιώτης Βλάχος, εκδ. Κέδρος

3 min

«Πρώτα ακούστηκαν φωνές, θραύσματα γυαλιών, ξύλα που έσπαγαν, χτυπήματα σε πόρτες. Στη συνέχεια πνιχτές κραυγές. Ο πυροβολισμός ήταν εκκωφαντικός. Ο αντίλαλος έφτασε μέχρι το τρίτο υπόγειο. Μετά ησυχία. Στον όροφο της πρυτανείας ο φύλακας βρήκε την πόρτα του αντιπρύτανη σπασμένη, το γραφείο άνω κάτω και τον ίδιο γερμένο στο τραπέζι με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ήταν ήδη νεκρός. Δημήτρης Ιακώβου, καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ετών εξήντα εφτά. Η ώρα ήταν οχτώ και τριάντα».

Μια παρέα φίλων ιδρύει την Κοινωνία των Μεταφραστών. Το 1968 ζουν στο Παρίσι. Το 1985 περιπλανιούνται στην Πατησίων. Το 2018 βρίσκονται στο Au Revoir, Σεν Μισέλ και Πατησίων γωνία. Επιμένουν ότι ανήκουν στα απόνερα της γενιάς των μεγάλων αφηγήσεων, πως θέλουν να γίνουν η φωνή όσων δεν χώρεσαν σε αυτές· η μνήμη των ξεχασμένων πραγμάτων. Η Κοινωνία των Μεταφραστών θα γίνει ο τόπος συνάντησης των διαφορετικών επιλογών, που θα χλευάζει κάθε κανονικότητα. Θα αποτελέσει μια προσδοκία.

Ο Δημήτρης Ιακώβου, μέλος της Κοινωνίας, αντιλαμβάνεται τη ζωή ως την τέχνη των πολλών δυνατοτήτων. Αυτό διδάσκει. Ονειρεύεται τη διδασκαλία ως μια συνάντηση ελεύθερων ανθρώπων, απέναντι σε έναν κόσμο που αρνείται να αλλάζει. Πιστεύει πως το πανεπιστήμιο είναι αναγκαίο να σταθεί απέναντι στους νέους ανθρωποφύλακες που θέλουν να δημιουργήσουν τον άνθρωπο με την ευφυΐα της μέδουσας. Να κρατήσει με αυταπάρνηση μια θέση άμυνας.

Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι έχουν ιστορία. Ιστορία που τους αρέσει να λένε, ιστορία που αποσιωπούν, ιστορία που δεν έπραξαν.

Ισμήνη – Μια γυναίκα - δύο μορφές, Ειρήνη Λαμπιδώνη, εκδ. Θερμαϊκός

4 min

Η Ισμήνη είναι μια όμορφη και γεμάτη ζωή γυναίκα. Από μικρή ηλικία τη γοητεύουν τα μυστήρια του κόσμου και επιδιώκει με λαχτάρα να τον ανακαλύψει. Μεγαλώνει στην Αμοργό, όπου μαθαίνει να αγαπά τη θάλασσα και να βρίσκει γαλήνη στη θέασή της. Μετακομίζει στην Αθήνα και τα πρώτα δειλά της βήματα στην ανακάλυψη του έρωτα ξεκινούν. Περνά από διάφορες σχέσεις, γεμάτες από φρούδες ελπίδες και εφήμερα αγγίγματα. Η ίδια δεν μπορεί να τιθασεύσει τα πάθη της και να δραπετεύσει από τη διφυή υπόσταση του χαρακτήρα της, τις ανασφάλειες και τις ανησυχίες της. Γοητεύεται από το ωραίο και αγαπά τις τέχνες, έχοντας ιδιαίτερη αδυναμία στη γλυπτική. Ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με συντροφιά της πάντοτε την αγαπημένη της σκυλίτσα, την Κανελίτσα. Σε κάποιο ελληνικό νησί βρίσκει επιτέλους αυτόν που θα προκαλέσει την αναγέννηση του «είναι» της. Δεν μπορούν, όμως, να είναι μαζί…

Άνθρωπος και Ηθική – Έννοιες και ζητήματα στη σχέση μεταξύ νοσηλευτικής και φροντίδας, Ανδρέας Χρ. Τίφας, εκδ. Παπαζήση

5 min

Το βιβλίο πραγματεύεται τη σχέση ανθρώπου και ηθικής, εστιάζοντας σε έννοιες και σε ζητήματα που αφορούν τη σχέση μεταξύ νοσηλευτικής και φροντίδας. Στόχος είναι η ανάδειξη της σχέσης αυτής, η οποία εστιάζεται στα καθημερινά ζητήματα που θα προκύψουν ή που δυνητικά θα προκύψουν. Μπορεί η έννοια της νοσηλευτικής να εστιάζει στον πυρήνα της φροντίδας, η έννοια όμως της φροντίδας δεν εστιάζει μόνο στη νοσηλευτική πρακτική.

Ωστόσο, ο άνθρωπος, παρά την ελευθερία του, δεν διαθέτει παντοδυναμία επί παντός επιστητού. Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να θέσει όρια στην ατομική ελευθερία του έναντι του συνανθρώπου του και έναντι της ανθρωπότητας. Η σχέση ανθρώπου και ηθικής απαντάται από τα αρχαία χρόνια. Υπήρξε ως προβληματισμός από πνευματικούς ανθρώπους, ποιητές και φιλοσόφους. Αυτός ο προβληματισμός συνεχίστηκε και στους επόμενους αιώνες, με εκπροσώπους τους J.J. Rousseau, Imm. Kant, J.S. Mill, L. Wittgenstein. Μέσα από αυτό το πρίσμα της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ηθικής διερευνώνται έννοιες και ζητήματα που άπτονται της σχέσης μεταξύ νοσηλευτικής και φροντίδας, σε κείμενα της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης γραμματείας, όπου περιγράφεται η σχέση του νοσηλευτή με την περίθαλψη, την επιμέλεια και τη φροντίδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής εξετάζεται η σχέση της νοσηλευτικής με τη φροντίδα. Επίσης, εξετάζεται η συμβολή των ηθικών θεωριών, των θεωριών φυσικού δικαίου και της εφαρμοσμένης ηθικής. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη σχέση της νοσηλευτικής ηθικής και των θεωριών της ηθικής της φροντίδας. Η μελέτη ολοκληρώνεται με την αναφορά αφενός στις τέσσερις θεμελιώδεις ηθικές αρχές, της αυτονομίας, της ωφελιμότητας, της δικαιοσύνης και της μη πρόκλησης βλάβης, και αφετέρου με την απόπειρα φιλοσοφικής αξιολόγησης κειμένων δεοντολογίας, σε σχέση με τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα.

Όλα σε μια ζωή – Από τον Ήλιο στον Γαλαξία, Σταμάτης Κριμιζής σε συνεργασία με τον Μάκη Προβατά, εκδ. Παπαδόπουλος

6 min

Σε μια συζήτηση που εκτείνεται από την περιπέτεια της σχεδίασης των διαστημικών αποστολών μέχρι την επιρροή των διεθνών σχέσεων στις παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις, ο Μάκης Προβατάς έχει καταφέρει να συνδυάσει, με τον ολόδικό του, γλαφυρό τρόπο, το πριν και το μετά της ζωής ενός μεγάλου επιστήμονα με την πορεία της ανθρωπότητας προς το αύριο. Καμία ερώτησή του δεν είναι τυχαία και καμία απάντηση δεν είναι λιγότερο από αναπάντεχη. Έτσι, προέκυψε ένα βιβλίο που αποτελεί μοναδικό απόσταγμα σοφίας ενός σπάνιου, μεγαλοφυούς μα ταπεινού ανθρώπου, ο οποίος πιστεύει στην αριστεία αλλά και στη σκληρή δουλειά, στο μότο «ο καθείς φτιάχνει την τύχη του». Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Σταμάτη Κριμιζή με σημαντικές στιγμές της επαγγελματικής και προσωπικής του ζωής.

Τα αγόρια του Νίκελ, Colson Whitehead, μτφρ.: Μυρσίνη Γκανά, εκδ. Ίκαρος

7 min

Ο Έλγουντ Κέρτις ζει στο Ταλαχάσι της Φλόριντα με τη γιαγιά του και πρόκειται να σπουδάσει στο τοπικό κολέγιο. Όμως για ένα μαύρο αγόρι στον Νότο των νόμων του Τζιμ Κρόου, στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ένα αθώο λάθος είναι αρκετό για να του καταστρέψει το μέλλον. Ο Έλγουντ καταδικάζεται σε εγκλεισμό στο αναμορφωτήριο νέων Νίκελ, που παρέχει «σωματική, πνευματική και ηθική εκπαίδευση», έτσι ώστε οι ανήλικοι εγκληματίες που βρίσκονται υπό την ευθύνη του να γίνουν «έντιμοι και ειλικρινείς πολίτες». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κολαστήριο: το σαδιστικό προσωπικό κακοποιεί σωματικά και σεξουαλικά τους μαθητές, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και οι ντόπιοι κλέβουν τα τρόφιμα και τις προμήθειες και κάθε αγόρι που αντιστέκεται είναι πιθανό να εξαφανιστεί. Ο Έλγουντ έχει βαθιά ριζωμένες μέσα του τις ιδέες του δρος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ – «Ρίξτε μας στη φυλακή, και θα σας αγαπάμε και πάλι». Ο φίλος του ο Τέρνερ πιστεύει ότι ο Έλγουντ είναι κάτι παραπάνω από αφελής και ότι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να έχουν ένα σχέδιο και να αποφεύγουν τα προβλήματα.

Βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία ενός αναμορφωτηρίου στη Φλόριντα που λειτούργησε 111 χρόνια και κατέστρεψε τη ζωή χιλιάδων παιδιών, αφήνοντας τα σημάδια του πάνω τους ακόμη και μέχρι τις μέρες μας, το βιβλίο (Βραβείο Pulitzer 2020) αποτελεί μια συγκλονιστική, ορμητική αφήγηση ενός εξαιρετικού Αμερικανού μυθιστοριογράφου.