40 βιβλία θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης - Free Sunday
40 βιβλία θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης

40 βιβλία θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης

Ο Οκτώβριος στο Public δίνει φέτος την ιδανική αφορμή για προβληματισμό μέσα από ένα απολαυστικό αφιέρωμα σε «40 βιβλία που θα σου αλλάξουν τον τρόπο σκέψης».


Τι δυνατότητες έχει ο ανθρώπινος νους; Ποια είναι τα όρια της ανθρώπινης βλακείας; Τι μυστικά κρύβει το σύμπαν; Φιλόσοφοι, επιστήμονες και άλλοι συγγραφείς δίνουν τις δικές τους απαντήσεις και μας προσφέρουν πλούσια τροφή για σκέψη μέσα από 40 επιλεγμένους τίτλους βιβλίων που διατίθενται στο public.gr ή στο δίκτυο καταστημάτων Public.

Ενδεικτικά:

  • Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, του ιστορικού και καθηγητήΓιουβάλ Νώε Χαράρι, εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Mια σαρωτική ιστορία του πολιτισμού από την καταγωγή των ειδών μέχρι τους υπερανθρώπους, γεμάτη απροσδόκητα δεδομένα, αιρετικές σκέψεις, παράξενες θεωρίες και συγκλονιστικές αφηγήσεις.
  • Enlightenment Now: The case for reason, science, humanism and progress, του γνωστικού ψυχολόγου και γλωσσολόγου Steven Pinker, εκδόσεις Penguin Books. Αποτυγχάνει πραγματικά η νεωτερικότητα ή μήπως αποτύχαμε εμείς να εκτιμήσουμε την πρόοδο και τις αξίες που την καθιστούν εφικτή; Ο κόσμος στον 21ο αιώνα φαίνεται να βυθίζεται στο χάος, ωστόσο ο συγγραφέας δείχνει ότι αυτή είναι μια ψευδαίσθηση που προκαλεί η ιστορική αμνησία και μια σειρά από στατιστικά λάθη.
  • Μάρκος Αυρήλιος: Σκέψου σαν Ρωμαίος αυτοκράτορας, του Donald Robertson, εκδόσεις Διόπτρα. Ο συγγραφέας συνυφαίνει με άψογο τρόπο τη ζωή και τη φιλοσοφία του Μάρκου Αυρήλιου για να δημιουργήσει έναν σύγχρονο οδηγό για τον στωικισμό, τον οποίο ακολούθησαν αναρίθμητοι άνθρωποι ανά τους αιώνες ως ένα μονοπάτι προς την κατάκτηση μεγαλύτερης αυτοπραγμάτωσης και συναισθηματικής αντοχής.

·       Η αρχή της απιθανότητας: Γιατί οι συμπτώσεις, τα θαύματα και τα σπάνια γεγονότα συμβαίνουν κάθε μέρα, του Ομότιμου Καθηγητή Μαθηματικών Ντέιβιντ Χαντ, εκδόσεις Ροπή. Το βιβλίο ασχολείται με τα εξαιρετικά απίθανα και τα απίστευτα αναπάντεχα γεγονότα και εξηγεί γιατί συμβαίνουν και γιατί συνεχίζουν να συμβαίνουν ξανά και ξανά. Πώς τα γεγονότα μπορούν να είναι απίστευτα αναπάντεχα και να συνεχίζουν, ωστόσο, να συμβαίνουν; 

Για αυτούς και ακόμη περισσότερους τίτλους, ανατρέχουμε στο bookfriends.gr, το μεγαλύτερο site με βιβλιοκριτικές αναγνωστών στην Ελλάδα, το οποίο πρόσφατα έφτασε τις 40.000 κριτικές. Μέσα από την κοινότητα του bookfriends.gr το αναγνωστικό κοινό μπορεί να αναζητήσει βιβλία από οποιαδήποτε θεματολογία και να γράψει τις δικές του κριτικές.