Live συζήτηση με τη Naomi Klein - Free Sunday
Live συζήτηση με τη Naomi Klein

Live συζήτηση με τη Naomi Klein

Την Τετάρτη 14/10 στις 20:00, η Naomi Klein θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Άρη Χατζηστεφάνου σε μια διαδικτυακή παρουσίαση του νέου βιβλίου της βιβλίου, Στις φλόγες – το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας facebook του Public.
Η καταξιωμένη δημοσιογράφος και ακτιβίστρια υποστηρίζει πως τώρα που ο κορωνοϊός έχει πλέον ενοποιήσει όλες τις προϋπάρχουσες κρίσεις –κλιματική, οικονομική και πολιτική– σε μία ενιαία κρίση, απαιτείται ενιαία, ολιστική αντιμετώπιση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορείτε να δείτε το event εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο Στις φλόγες αποδεικνύει γιατί η Naomi Κlein χαρακτηρίστηκε από το The New Yorker ως «η πλέον επιδραστική μορφή της αμερικανικής αριστεράς» και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί «πνευματική νονά του Πράσινου Νιου Ντηλ –το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή».

Για τουλάχιστον μία δεκαετία, η καταξιωμένη δημοσιογράφος και πρωτοπόρος διανοούμενη Naomi Klein έχει καταγράψει τη μεταβολή της κλιματικής κρίσης από μια μελλοντική απειλή σε μια κρίσιμη κατάσταση με επείγοντα χαρακτήρα. Ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν ό,τι τώρα αποκαλείται Πράσινο Νιου Ντηλ –ένα όραμα για τη μεταμόρφωση των οικονομιών μας ώστε να αντιμετωπίσουμε, ταυτόχρονα, την κλιματική κατάρρευση και την ανεξέλεγκτη ανισότητα. Τώρα που η στάθμη των ωκεανών αυξάνεται μαζί με την παγκόσμια ανησυχία, υποστηρίζει ότι μόνο αυτού του είδους η τολμηρή δράση από τη βάση έχει μια πιθανότητα να μας κινητοποιήσει να αγωνιστούμε για τη ζωή μας όσο ακόμα υπάρχει χρόνος.
Με ανταποκρίσεις από τον μεταμορφωμένο σε φάντασμα Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έως τους πνιγμένους στους καπνούς ουρανούς των βορειοδυτικών ακτών των ΗΠΑ, και από το σαρωμένο από τυφώνα Πουέρτο Ρίκο έως το Βατικανό, που συνειδητοποιεί την ανάγκη για ριζική αλλαγή, η Klein καταλήγει ότι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής, χρειάζεται να μεταμορφώσουμε τα συστήματα που τη δημιούργησαν.
Βιογραφικά ομιλητών:

Η Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη συγγραφέας, δημοσιογράφος και αρθρογράφος των New York Times. Έχει γράψει τα βιβλία Το δόγμα του σοκ, No Logo, Αυτό αλλάζει τα πάντα και Το όχι δεν είναι αρκετό, τα οποία έγιναν διεθνή μπεστ σέλερ. Βασική ανταποκρίτρια του The Intercept, σύμβουλος ερευνητικής δημοσιογραφίας στο Type Media Center και αρθρογράφος στα The Nation και The Guardian, η Κλάιν κατέχει την έδρα Gloria Steinem στις Δημοσιογραφικές, Πολιτιστικές και Φεμινιστικές Σπουδές του Πανεπιστημίου Ράτγκερς και είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης κλιματικής δικαιοσύνης The Leap. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα της: www.naomiklein.org.

O Άρης Χατζηστεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως ραδιοφωνικός παραγωγός της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στο Λονδίνο και ως ανταποκριτής στην Κωνσταντινούπολη, ενώ συνεργάζεται με διεθνή μέσα όπως ο Guardian και το Al Jazeera. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με εφημερίδες, όπως η Καθημερινή και η Εφημερίδα των Συντακτών, καθώς και με αρκετά περιοδικά και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Είναι δημιουργός της ραδιοφωνικής και τηλεοπτικής εκπομπής Info-war και της ενημερωτικής ιστοσελίδας info-war.gr. Ως φωτογράφος και δημοσιογράφος έχει πραγματοποιήσει αποστολές στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Εμπνευστής, έκτος άλλων, των εξαιρετικών ταινιών τεκμηρίωσης, των Deptocracy, Catastroica, Φασισμός ΑΕ και Make the Economy Scream.

Είπαν για το βιβλίο:

Eίναι μια παθιασμένη υπεράσπιση της πολιτικής της αριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος, που πήρε το όνομα «Green New Deal». Μια «πράσινη» εκδοχή του new deal του Ρούζβελτ την δεκαετία του ’30.
Παύλος Τσίμας – www.huffingtonpost.gr

Εν προκειμένω, συσσωματώνει μια σειρά δοκιμίων, τα οποία έχουν γραφτεί στο διάστημα μιας δεκαετίας, και ορίζοντα έχουν τη θεμελίωση αυτού που η ίδια (εμπνευσμένη από το Νιου Ντιλ του αμερικανού προέδρου Φ. Ν. Ρούζβελτ στη δεκαετία του 1930) ονομάζει «Πράσινο Νιου Ντιλ».
Γρηγόρης Μπέκος – Το Βήμα

Είναι πάντα συναρπαστικό να συζητάς με την Νάομι Κλάιν. Η διάσημη Καναδέζα συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια έρχεται πάντα με νέες, ενδιαφέρουσες αλλά και καλά μελετημένες ιδέες και προτάσεις. Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλο το πλανήτη, είναι έτοιμη να σχολιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, «που ήρθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενη δύο φωτιές».
Στέλιος Κούλογλου – tvxs.gr

Ο κορωνοϊός έχει ενοποιήσει όλες τις προϋπάρχουσες κρίσεις –κλιματική, οικονομική και πολιτική– σε μία ενιαία κρίση που απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση από όλες τις χώρες. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα της Ναόμι Κλάιν, της Καναδής αριστερής συγγραφέως και δημοσιογράφου που έχει ταράξει τα νερά με βιβλία που διαβάζονται από εκατομμύρια αναγνώστες και με άρθρα στους New York Times και στον Guardian, αλλά και σε πιο εναλλακτικά μέσα όπως το The Intercept.
Παύλος Παπαδόπουλος – Καθημερινή

Υπάρχει πληθώρα επιστημονικών αποδείξεων ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής ο κόσμος μας κατευθύνεται προς την καταστροφή και πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό. Αυτό το κορίτσι (Γκρέτα Τουνμπεργκ) που τον τελευταίο χρόνο με τη δράση της γοήτευσε ολόκληρο τον πλανήτη γοήτευσε και την πασίγνωστη δημοσιογράφο και συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, που της αφιερώνει πολλές σελίδες στο τελευταίο βιβλίο της Στις φλόγες, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.
Βασιλική Γραμματικογιάννη – Εφημερίδα των συντακτών

Η Κλάιν μεταβαίνει με εμπεριστατωμένο και μεθοδικό τρόπο στην ανάλυση των πολιτικών δεδομένων που είναι άμεσα συνδεδεμένα με αυτές τις ακραία συντηρητικές θέσεις. Δεν είναι τυχαίο, όπως επισημαίνει, ότι η εναντίωση στην κλιματική αλλαγή είναι για τους Ρεπουμπλικάνους τόσο κεντρική στην κοσμοαντίληψή τους όσο οι χαμηλοί φόροι, η οπλοκατοχή και η εναντίωση στις εκτρώσεις.
Τίνα Μανδηλαρά – Lifo

Διεθνής Τύπος και σημαντικές προσωπικότητες για το βιβλίο Στις φλόγες

«Αν ήμουν πλούσιος, θα αγόραζα 245 εκατομμύρια αντίτυπα του Στις φλόγες και θα τα μοίραζα, χέρι με χέρι, σε κάθε Αμερικανό ψηφοφόρο.»
–Jeff Goodell, The New York Times

«Το έργο της Ναόμι Κλάιν με συγκινεί και με καθοδηγεί. Είναι η μεγάλη χρονικογράφος της δικής μας εποχής, της κλιματικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, και εμπνέει ολόκληρες γενιές.»
–Greta Thunberg, κλιματική ακτιβίστρια

«Η Ναόμι Κλάιν είναι ένα πολύτιμο δώρο: Κάθε φορά που διαβάζω τα λόγια της, η καρδιά μου σφίγγεται από θλίψη και θυμό που με ωθεί στη δράση. Μας οδηγεί βαθιά, έως τις ρίζες αυτού που πάει στραβά –κι έπειτα ψηλά, έως εκεί απ’ όπου μπορούμε να δούμε τι πρέπει να γίνει. Ό,τι αγαπάμε διακυβεύεται τώρα. Αυτά τα κείμενα είναι η καλύτερη και πιο φωτεινή μας ελπίδα.»
–Emma Thompson, ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας

«Η Ναόμι Κλάιν στρέφει το έξοχο, οξύ και λεπτομερειακό της πνεύμα στα μεγαλύτερα, πιο επείγοντα ζητήματα των καιρών μας… Τη συγκαταλέγω στους πλέον εμπνευσμένους πολιτικούς στοχαστές του σύγχρονου κόσμου.»
–Arundhati Roy, συγγραφέας

«Η Ναόμι είναι σαν σπουδαία γιατρός: Μπορεί να διαγνώσει ένα πρόβλημα που κανένας άλλος δεν βλέπει.»
–Alfonso Cuarón, σκηνοθέτης

«Αριστοτεχνικό… Αυτό που διακρίνει την Κλάιν από πολλούς άλλους υπέρμαχους ενός Πράσινου Νιου Ντηλ είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός ιδεαλισμού και ρεαλισμού βασισμένου στην πολιτική.»
–Kirkus Reviews