Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη: «Η Ελλάδα εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις» - Free Sunday
Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη: «Η Ελλάδα εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις»

Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη: «Η Ελλάδα εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις»

Η Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη επιστρέφει με το καινούργιο της βιβλίο «Άσπιλοι Ένοχοι», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη. Ένα σύγχρονο, καθαρόαιμο αστυνομικό μυθιστόρημα με ανατρεπτική, γρήγορη πλοκή και σκηνές που κόβουν την ανάσα. Οι ήρωές της –άνθρωποι της διπλανής πόρτας που ζουν στην Ελλάδα του σήμερα– φτάνουν στα άκρα, με φόντο μια μυστηριώδη εξαφάνιση. Ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος; Πόσο επηρεάζουν οι συνθήκες τις πράξεις μας και, τελικά, μήπως κατά μία έννοια είμαστε όλοι δυνάμει ένοχοι;

«Άσπιλοι Ένοχοι». Σχήμα οξύμωρο ο τίτλος του καινούργιου σας βιβλίου. Πώς προέκυψε και ποια ανάγκη εξυπηρετεί;

Είναι αντιπροσωπευτικός τίτλος, σχετικά με κάποιους από τους ήρωες που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο. Άνθρωποι με δύο πρόσωπα: αυτό που δείχνουν ότι είναι (άσπιλοι), αλλά στο παρασκήνιο δημιουργούν τα μεγαλύτερα εγκλήματα (ένοχοι).

Οι ήρωές σας είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Θεωρείτε ότι ο καθένας μπορεί, υπό κάποιες συνθήκες, να ξεπεράσει τα όρια, ακόμη και να εγκληματήσει;

Αν ρίξουμε μια ματιά στην καθημερινή ειδησεογραφία, και μάλιστα της χώρας μας, βεβαιωνόμαστε για το πού μπορεί να φτάσει ένας «καθημερινός» άνθρωπος. Συντελούνται απίστευτα εγκλήματα από χαρακτήρες που δεν θα περίμενε κανείς.

COVER HI RES min

 

Τοποθετείτε την πλοκή σας σε μια μικρή ελληνική επαρχιακή πόλη. Γιατί;

Η ελληνική επαρχία προσφέρει το ιδανικότερο φόντο για τα περισσότερα είδη μυθιστορήματος, πόσο μάλλον για ένα αστυνομικό, στο οποίο πρωταγωνιστεί το μυστήριο.

Θεωρείτε πως σήμερα η ελληνική περιφέρεια έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις της;

Όχι και δεν νομίζω πως θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο άμεσα. Η Ελλάδα γενικότερα εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, οι οποίες δεν συνάδουν με την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Τη μυστηριώδη εξαφάνιση της ηρωίδας σας καλείται να εξιχνιάσει ο αστυνόμος Μάξιμος Βαγενάς. Αλήθεια, τι άνθρωπος είναι; Και πόσο επηρεάζουν οι προσωπικοί του δαίμονες την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του;

Ο Μάξιμος είναι ο μόνος «ιδανικός» χαρακτήρας που πρωταγωνιστεί στο βιβλίο. Κουβαλά όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, καλά και κακά, αλλά στη δουλειά του είναι ο αστυνόμος των ονείρων μας: επίμονος, αλτρουιστής, παθιασμένος, δίκαιος.

Στο μυθιστόρημά σας θίγετε και το ζήτημα του στίγματος της ψυχικής ασθένειας. Πόσα βήματα θεωρείτε πως έχουμε κάνει ως κοινωνία εμπρός και πόσο ακόμη δρόμο έχουμε μπροστά μας;

Θεωρώ πως είμαστε πάρα πολύ πίσω και αυτός ήταν ο λόγος που ξεκίνησε η σκέψη αυτού του βιβλίου: να καταδείξω τον ρατσισμό απέναντι στα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα. Η κοινωνία τα αντιμετωπίζει λες και είναι υπεύθυνα για τον εφιάλτη και τον γολγοθά που περνούν και αντί για συμπόνια τούς φέρεται με επιθετικότητα και χλευασμό.

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό όταν γράφετε; Θα θέλατε να το μοιραστείτε μαζί μας;

Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που θα αποφασίσω τι θέλω να γράψω. Από κείνη τη στιγμή και μετά οι ήρωες και ο μύθος με στοιχειώνουν, τα σκέφτομαι συνέχεια. Συνήθως γράφω στο γραφείο μου, αλλά και σε απόμερα καφέ. Στόχος μου είναι να καταφέρω κάποια στιγμή να γράφω ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο.

Εκτός από συγγραφέας είστε και δημοσιογράφος. Τι ερώτηση θα κάνατε στον εαυτό σας αν μπορούσατε να του πάρετε συνέντευξη και ποια απάντηση θα του δίνατε;

Θα με ρωτούσα πόσο ψυχοθεραπευτικό είναι να μεταφέρει κανείς τις σκέψεις και τις αγωνίες του σε ένα βιβλίο και θα απαντούσα πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη λύτρωση.

Να περιμένουμε κι άλλες υποθέσεις με αποδέκτη τον αστυνόμο Βαγενά στο μέλλον;

Όχι. Στο επόμενο βιβλίο θα γνωρίσουμε δύο νέους ήρωες αστυνομικούς που θεωρώ πως θα αγαπηθούν εξίσου με τον Μάξιμο Βαγενά.