Εκδόσεις Ελευθερουδάκη: "Γράψε, Μπορείς!" - Free Sunday
Εκδόσεις Ελευθερουδάκη: "Γράψε, Μπορείς!"

Εκδόσεις Ελευθερουδάκη: "Γράψε, Μπορείς!"

Ανέλπιστος σύμμαχος της πρωτοβουλίας «Γράψε, Μπορείς!» του Ελευθερουδάκη, που παρακινεί ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα να καταγράφουν τις αναμνήσεις τους πριν αυτές χαθούν, αποδείχτηκε η επιδημία του κορωνοϊού.

Αυτό δείχνουν τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν στο πλαίσιο της καμπάνιας, με την υπογραφή ανθρώπων που αξιοποίησαν τον υποχρεωτικό εγκλεισμό για να τακτοποιήσουν παλιές φωτογραφίες και άλλα αρχεία, τα οποία έγιναν η πρώτη ύλη για την καταγραφή των αναμνήσεών τους, ή ακόμη και για να γράψουν κάτι καινούργιο, όπως το πρωτότυπο βιβλίο «Ο (γ)ιός και η κορώνα του φόβου»..

Η πρωτοβουλία «Γράψε, Μπορείς!» σχεδιάστηκε εξαρχής για όλους όσοι -νοικοκυρές και διπλωμάτες, ναυτικοί και γιατροί, επιχειρηματίες και καθηγητές, μαγείρισσες και ταξιτζήδες, ταξιδιώτες και επιστήμονες- θέλουν να μοιραστούν με τους αγαπημένους τους ή και με το ευρύτερο κοινό ιστορίες ζωής που αξίζουν να μείνουν στη μνήμη.

Όπως δήλωσε η Σοφίκα Ελευθερουδάκη, «Μέσα σ’ αυτούς τους μήνες, επικοινώνησαν μαζί μας πάρα πολλοί άνθρωποι και ήδη κυκλοφόρησαν τα πρώτα τους βιβλία. Μας εντυπωσίασαν, πρώτον οι ίδιες οι ιστορίες –τα παιδικά χρόνια, οι αταξίες της νιότης, η Κατοχή, ο Πόλεμος, η φτώχεια, τα πανηγύρια και τα πάρτι της εποχής, οι ελλείψεις, η ζωή στην επαρχία αλλά και την παλαιότερη Αθήνα, η δίψα για μάθηση- αλλά και η επιθυμία των συγγραφέων να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους.

Είναι δε χαρακτηριστικά τα σχόλια δυο από αυτούς όταν μας παρέδωσαν τα χειρόγραφά τους: ‘Η ζωή του κάθε ανθρώπου, όσο και ασήμαντη κι αν είναι, είναι μοναδική. Δεν θα καταπιανόμουν όμως με την εξιστόρηση της δικής μου ζωής, αν δεν μου έμπαινε η ιδέα να αναζητήσω τις ρίζες της οικογένειάς μου’ έγραψε μια κυρία, ενώ κάποιος άλλος σημείωσε: ‘Πίστευα ότι, η συγγραφή απομνημονευμάτων και βιογραφιών, ανήκαν μόνο σε διάσημα πρόσωπα τα οποία κατέλαβαν δημόσιες θέσεις…Όταν όμως ασχολήθηκα  με την ιστορική έρευνα διαπίστωσα ότι πολλά γεγονότα με άγγιζαν προσωπικά, διότι τα είχα ζήσει από κοντά. Και γι’ αυτό αποφάσισα να τα καταγράψω όπως τα έζησα’».

Αν πιστεύετε λοιπόν κι εσείς ότι έχει σημασία να γράφουμε γιατί είμαστε κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας, για να μην ξεχάσουμε αλλά και για να μας θυμούνται, επικοινωνήστε σήμερα κιόλας με τον Ελευθερουδάκη, που έχει στη διάθεσή σας εξειδικευμένους συνεργάτες για να σας βοηθήσει να κάνετε το δικό σας βιβλίο, πραγματικότητα.