Public Events Go Social: Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά - Free Sunday
Public Events Go Social: Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά

Public Events Go Social: Η νέα χρονιά ξεκινά δυναμικά

Το Public, Νο1 βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, κάνει «ποδαρικό» για το 2021, φέρνοντας μαζί του συναρπαστικές διαδικτυακές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο θεσμός #PublicEventsGoSocial επιστρέφει και μας προσκαλεί και πάλι στη συντροφιά του, με τη βοήθεια της τεχνολογίας!

Τον Ιανουάριο του 2021, η οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone μας θα φιλοξενήσει ενδιαφέροντες ανθρώπους, όπως o Γιάννης Μπουτάρης που θα μιλήσει για τη βιογραφία του με τίτλο ««Εξήντα χρόνια τρύγος….», ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θα μιλήσει για το βιβλίο του «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Ken Follet με το καθηλωτικό μυθιστόρημα «Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί», η Simone Davies που θα παρουσιάσει το σεμινάριο «Μοντεσσόρι, στο σπίτι με το μικρό παιδί» και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών που θα μιλήσουν για τα οδόσημα της ιστορίας του ελληνισμού. Όλες οι παρουσιάσεις θα προβληθούν ζωντανά, μέσω της σελίδας του Public στο Facebook.

Διαχρονικά, το βιβλιοφιλικό κοινό μπορεί να μοιράζεται τα σχόλιά του για τα βιβλία που διάβασε, ή να αναζητήσει κριτικές για νέους τίτλους βιβλίων στο bookfriends.gr, το μεγαλύτερο site με βιβλιοκριτικές αναγνωστών στην Ελλάδα, που πλέον συγκεντρώνει περισσότερες από 40.000 κριτικές.

Ακολουθούν αναλυτικά οι διαδικτυακές εκδηλώσεις του Public για τον Ιανουάριο:

«Η Αλκμήνη και οι άλλοι»

Θεοδόσης Μίχος (Εκδόσεις Key Books)

Δευτέρα 18/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Με αφορμή το νέο βιβλίο του Θεοδόση Μίχου «Η Αλκμήνη και οι άλλοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, o συγγραφέας και δημοσιογράφος μαζί με τον συγγραφέα Νίκο Παναγιωτόπουλο συζητούν την Δευτέρα 18/1 στις 19:00  για το αν η ιστορία μίας χώρας είναι η ιστορία μίας γυναίκας, ή το ανάποδο; Για το πως κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, και πως αν ενώσει κανείς τα σημεία που καθόρισαν τη μοίρα του καθενός μας ξεχωριστά, θα σχηματίσει μία γραμμή παράλληλη με εκείνη που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης ιστορίας των συνόρων που μας περιβάλλουν.

Η Αλκμήνη και οι άλλοι είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις έργων που με χειρουργική ακρίβεια στην περιγραφή ανθρώπων και καταστάσεων φιλοτεχνούν ένα συγκλονιστικό ψηφιδωτό της Ελλάδας – τότε και τώρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

«Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Ευάγγελος Βενιζέλος (Εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Πέμπτη 21/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ,  οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Δύσης και Τουρκίας μια μέρα μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν: Μια συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ευάγγελου Βενιζέλου, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και Ελληνοτουρκικές σχέσεις» (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), με τους δημοσιογράφους Άγγελο Αθανασόπουλο και Βασίλη Νέδο  μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog, την Πέμπτη 21/1 στις 19.00.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη νομική διαφορά με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το πραγματολογικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι βέβαια πολύ πιο σύνθετο. Δεν περιλαμβάνει μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά έναν μακρύ κατάλογο τουρκικών ισχυρισμών, διεκδικήσεων και απειλών.

Η οριοθέτηση όμως της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ έχει το «πλεονέκτημα» να είναι ρυθμισμένη κατά το Διεθνές Δίκαιο διαδικασία. Η ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών είναι συνεπώς υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει εύκολα ανταπόκριση της άλλης πλευράς ή ότι δεν θα επιχειρηθεί η ανάμειξη άλλων ζητημάτων. Σημασία έχει να είναι σαφής και να έχει στρατηγικό ειρμό η ελληνική θέση.

Χωρίς τελική οριοθέτηση κατά το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι κατοχυρωμένα και δεν μπορούν να ασκηθούν πλήρως στην πράξη. Δεν αρκεί ο καθορισμός των «απώτερων ορίων» με εθνικό νόμο. Ο χρόνος περνά και τα ορυκτά καύσιμα σταδιακά απαξιώνονται. Η αντίδραση απέναντι στις περιοδικά επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις επίσης δεν αρκεί. Η επίδειξη της ελληνικής στρατιωτικής ισχύος είναι σημαντική παράμετρος, αλλά μόνο «επιθετικές» πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες μπορούν να κατοχυρώσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Σεμινάριο «Μοντεσσόρι, στο σπίτι με το μικρό παιδί» (1-3 ετών)

Simone Davies (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Παρασκευή 22/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα μικρά παιδιά!

Χρησιμοποιώντας τις αρχές και τα εργαλεία της μεθόδου Μοντεσσόρι, η Simone Davies μας εξηγεί πώς να μετατρέψουμε τη ζωή μας με τα μικρά παιδιά σε μια χαρούμενη και δημιουργική περίοδο για όλη την οικογένεια. Δίνει εκατοντάδες συμβουλές και παραδείγματα, και μοιράζεται μαζί μας χρήσιμες λίστες. Την Παρασκευή 22/1 στις 19.00 μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog θα μάθουμε:

  • πώς να διαμορφώσουμε τους χώρους στο σπίτι μας σύμφωνα με τις μοντεσσοριανές αρχές 
  • ιδέες για μοντεσσοριανές δραστηριότητες
  • πώςμπορούμε να ενσωματώσουμε την προσέγγιση Μοντεσσόρι στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας

Η συγγραφέας Simone Davies, μοντεσσοριανή παιδαγωγός της Διεθνούς Μοντεσσοριανής Εταιρείας (ΑΜΙ), που διατηρεί τη σχολή Jacaranda Tree Montessori για παιδιά και γονείς στο Άμστερνταμ, θα είναι μαζί μας για να παρουσιάσει το βιβλίο της και να μας εμπνεύσει ώστε να υιοθετήσουμε τις μοντεσσοριανές αρχές στο σπίτι μας, ακόμα κι αν το παιδί μας δεν φοιτά σε μοντεσσοριανό σχολείο (ή δεν πηγαίνει ακόμη σχολείο). Μετά τη παρουσίαση της μεθόδου Μοντεσσόρι η Simone Davies, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού που μπορούν τις να θέσουν γραπτώς  μέσα από τα σχόλια κατά τη διάρκεια της live παρουσίασης.

Τη μετάφραση και διερμηνεία θα κάνει η μεταφράστρια του βιβλίου Ελένη Στεργιοπούλου, μοντεσσοριανή παιδαγωγός, σύμβουλος γονέων και συνεργάτιδα της συγγραφέα στη σχολή της στο Άμστερνταμ.

Συντονίζει η αρχισυντάκτρια του Τaλκ και του www.talcmag.gr Πελιώ Παπαδιά

 

Σεμινάριο:  Οι 7 νόμοι του πλούτου, βασισμένο στο βιβλίο «Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα» (Εκδόσεις Key Books)

Αλέξιος Βανδώρος & Αλεξία Βασδέκη

Δευτέρα 25/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Ποιοι είναι οι « Οι 7 νόμοι του πλούτου»; Αυτό θα ανακαλύψουμε μέσα από το δωρεάν δίωρο workshop που είναι βασισμένο στο βιβλίο «Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα» με τον δημιουργό της ομάδας «Game of money” Αλέξιο Βανδώρο και την Αλεξία Βασδέκη τη Δευτέρα 25/1 στις 19.00 μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Θα αναλύσουμε τα 10 μαθήματα οικονομίας που μας διδάσκει το βιβλίο όπως ακριβώς βρέθηκαν σκαλισμένα πάνω στις αρχαίες πλάκες της Βαβυλώνας!

Στο κλασικό bestseller Ο Πλουσιότερος άνθρωπος στη Βαβυλώνα, που έχει χαρακτηριστεί ως το κορυφαίο βιβλίο όλων των εποχών πάνω στον οικονομικό προγραμματισμό και την προσωπική οικονομική εξέλιξη, ο George S. Clason αποκαλύπτει τα μυστικά τους για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του πλούτου.

 «Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Βαβυλώνας» είναι μια εξαιρετική επιλογή για κάποιον αρχάριο που θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται και να μάθει περισσότερα σχετικά με την απόκτηση πλούτου.

Αν και πολλές από τις ιδέες του είναι γραμμένες κάπως «αρχαϊκά», συνεχίζουν να παραμένουν διαχρονικές!

 Σε συνεργασία με την επιχειρηματική ομάδα του L-Team που έχει δημιουργήσει την κορυφαία στην Ελλάδα πλατφόρμα «Μάθε το σωστό παιχνίδι του χρήματος», θα αναλύσουμε τα 10 βασικά μαθήματα απόκτησης πλούτου και θα μεταφέρουμε στη σημερινή εποχή με πρακτικά παραδείγματα και προτάσεις.

 

 

 

«Ρίζες και θεμέλια»

Μαρία Ευθυμίου & Μάκης Προβατάς (Εκδόσεις Πατάκης)

Τρίτη 26/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου και ο Μάκης Προβατάς με αφορμή το βιβλίο τους «Ρίζες και θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού» συζητούν με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, και τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, καθηγητή Σύγχρονη Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τρίτη 26/1 στις 19.00 μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog.

Συζητούν για την  ιστορία των Ελλήνων που ταξιδεύει στον χρόνο πάνω στο καράβι που ονομάζεται ελληνική γλώσσα. Ναυτοσύνη και γλώσσα έχουν διαχρονικά σμιλέψει τα χαρακτηριστικά αυτού του ανήσυχου λαού του οποίου τα ίχνη εντοπίζονται βαθιά στο παρελθόν, περίπου 4.000 χρόνια πριν.

Συζητούν για το πως οι Έλληνες έπαιξαν κομβικό ρόλο κατά την αρχαιότητα στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Την Ελληνική γλώσσα που έγινε εργαλείο μάθησης αλλά και επικοινωνίας για πολλούς λαούς της ευρύτερης περιοχής, όπως και, αργότερα, για τον αναδυόμενο Xριστιανισμό. Με τον Ελληνικό πολιτισμό «άλωσαν» την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μετατρέποντάς την σε Βυζαντινή και κρατήθηκαν σε πνευματική εγρήγορση κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Με την επανάστασή τους, το 1821, απέκτησαν το πρώτο εθνικό ανεξάρτητο κράτος της ανατολικής Μεσογείου, συνδέθηκαν με τον δυτικό κόσμο, επεξέτειναν τα σύνορά τους και πήραν θέση ανάμεσα στους λαούς της σύγχρονης Ευρώπης – και του κόσμου.

Στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις συζητήσεις της καθηγήτριας Ιστορίας Μαρίας Ευθυμίου με τον Μάκη Προβατά, προσεγγίζεται ο Ελληνισμός από τις απαρχές του μέχρι σήμερα, ανιχνεύονται οι ρίζες, τα θεμέλια και τα οδόσημα της Ιστορίας του.

Πίσω από ημερομηνίες και γεγονότα υπάρχουν καιροί και χώροι πολύ μεγαλύτερης σημασίας. Υπάρχουν κομβικά πρόσωπα και συμβάντα που δεν είναι πάντοτε τα προφανή.

«Πρόσεξις», κατά τον Πλάτωνα, είναι η προσπάθεια της ψυχής να μάθει. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με βαθιά πρόσεξη.

«Εξήντα χρόνια τρύγος….»

Γιάννης Μπουτάρης (Εκδόσεις Πατάκης)

Τετάρτη 27/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Κρασιά, μεταπολεμική περίοδος, αλκοολισμός και το απραγματοποίητο μέχρι στιγμής όραμά του, είναι μερικά από τα σημαντικά κομμάτια της ζωής του Γιάννη Μπουτάρη που θα προσπαθήσουν να ξεδιπλώσουν η συγγραφέας Μαρία Μαυρικάκη και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου στις 19.00 μέσα από τις σελίδες του Public σε Facebook, YouTube και blog.

O Γιάννης Μπουτάρης, με τη χαρακτηριστική ευθύτητά του, ανιστορεί την προδιαγεγραμμένη –λόγω οικογενειακής παράδοσης– ενασχόλησή του με τα κρασιά, τη συλλογική του δράση, τις καινοτομίες και τις συγκρούσεις που σημάδεψαν τον κλάδο στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο ως τις μέρες μας. Περιγράφει το τέρας του αλκοολισμού που κατάφερε να νικήσει και τη βοήθεια που αξιώθηκε να δώσει σε άλλους

εξαρτημένους. Πολιτικές θέσεις και αμφιλεγόμενα στοιχεία της συμπεριφοράς του, τα οποία έχουν διχάσει τον δημόσιο διάλογο, ξεπηδούν στην αφήγησή του πλάι σε σπαράγματα από έντονες οικογενειακές στιγμές και αποτυπώνουν τη θυμοσοφία, το χάρισμα, τις αντιφάσεις και τελικά τον απολογισμό του οινοποιού κυρ Γιάννη. Εξήντα χρόνια τρύγος δεν του αρκούν. Η αφήγησή του ολοκληρώνεται με το απραγματοποίητο, μέχρι στιγμής, όραμά του.

«Και Εγένετο Εσπέρα και Εγένετο Πρωί»

Ken Follet (Εκδόσεις Bell)

Πέμπτη 28/1 και ώρα 19:00 | @Public FB

 

Πριν από τριάντα χρόνια, ο Ken Follett έγραψε το πιο δημοφιλές μυθιστόρημά του, Οι Στυλοβάτες της Γης. Τώρα, το καθηλωτικό Καὶ ἐγένετο ἑσπέρα καὶ ἐγένετο πρωί παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα επικό ταξίδι στο παρελθόν, γεμάτο φιλοδοξία και αντιζηλία, θάνατο και γέννηση, αγάπη και μίσος, που τελειώνει εκεί που Οι Στυλοβάτες της Γης αρχίζουν. Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 19.00  μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook, YouTube και blog ο Ken Follet συνομιλεί με τη δημοσιογράφο  Κυριακή Μπεϊόγλου για το νέο του βιβλίο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Επιστροφή στο Κίνγκσμπριτζ, σε μια εποχή πριν από τους Στυλοβάτες της Γης…

Είμαστε στα 997 μ.Χ., στα τέλη του Πρώιμου Μεσαίωνα. Η Αγγλία δέχεται επιθέσεις από τους Ουαλούς στα δυτικά και από τους Βίκινγκς στα ανατολικά. Η ζωή είναι σκληρή και αυτοί που έχουν την εξουσία την ασκούν βίαια, ερμηνεύοντας τη δικαιοσύνη όπως τους συμφέρει –συχνά ενάντια στη θέληση του βασιλιά. Με το βασιλικό κύρος ευάλωτο και χωρίς ξεκάθαρους νόμους, βασιλεύουν το χάος και η αιματοχυσία.

Σ’ αυτή την ταραγμένη εποχή, τρεις άνθρωποι θα δουν τις ζωές τους να διασταυρώνονται απροσδόκητα. Ένας νεαρός καραβομαραγκός χάνει τα πάντα όταν οι Βίκινγκς καταστρέφουν την πόλη που ζούσε, αναγκάζοντάς τον να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή σ’ ένα μικρό χωριό όπου νιώθει παρείσακτος… Μια Νορμανδή αρχοντοπούλα παντρεύεται από έρωτα και ακολουθεί το σύζυγό της σε μια καινούργια πατρίδα με άγνωστα έθιμα, όπου διαπιστώνει ότι γύρω της μαίνεται μια αδυσώπητη μάχη για την εξουσία και συνειδητοποιεί ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να είναι η καταστροφή της… Ένας μοναχός ονειρεύεται να μεταμορφώσει το ταπεινό αββαείο του σε κέντρο μάθησης ξακουστό σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Στην αυγή του Μεσαίωνα, οι τρεις αυτοί άνθρωποι θα συγκρουστούν επικίνδυνα με έναν αδίστακτο επίσκοπο, που θα κάνει τα πάντα για να αυξήσει τα πλούτη και τη δύναμή του.