Σοφία Αλεξίου: «Μου αρέσει να μιλάω με τα παιδιά» - Free Sunday
Σοφία Αλεξίου: «Μου αρέσει να μιλάω με τα παιδιά»

Σοφία Αλεξίου: «Μου αρέσει να μιλάω με τα παιδιά»

 «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», το πρώτο βιβλίο της δημιουργού του blog mom and the city, Σοφίας Αλεξίου, μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο ταξιδιωτικό οδηγό, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στη γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντάς τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της Ελλάδας, την άγρια φύση της –σπάνια ζώα και φυτά–, σύγχρονα σπορ στους τόπους της και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς.

Το «Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» είναι το πρώτο σας βιβλίο. Τι σας ώθησε στη συγγραφή του;

Ναι, είναι το πρώτο μου βιβλίο και η ιδέα γεννήθηκε με τη γέννηση της κόρης μου. Όταν άρχισα να ψάχνω τρόπους για να της μιλήσω για όλα όσα αγαπώ με τρόπο διασκεδαστικό. Έτσι, άρχισα να γράφω σε ένα μπλοκ ζωγραφικής όλα τα ταξίδια που ήθελα να κάνουμε μαζί, ζωγραφίζοντας μέρη και πλάσματα από την ελληνική μυθολογία. Το μπλοκ ζωγραφικής «ζωντάνεψε» και στις σελίδες του ξεπρόβαλαν η Έλλη και ο Ερμής, που θέλουν να γνωρίσουν την Ελλάδα, ο Ντίνος, ο σκύλος τους, που αγαπάει τη φύση και μας παροτρύνει να τη φροντίσουμε κι εμείς, και ένα μυρμηγκάκι, που είναι μικροσκοπικό, όπως όλα τα ανθρωπάκια που έρχονται στη γη, αλλά θέλει να ανακαλύψει τα πάντα!

Γιατί αποφασίσατε η πρώτη σας συγγραφική απόπειρα να απευθύνεται σε παιδιά;

Πάντα μου αρέσει να μιλάω με τα παιδιά. Έχουν μια ειλικρίνεια που σε αφοπλίζει, σε κάνει να δεις μέσα από τα μάτια τους και όλα μοιάζουν τόσο καινούργια όταν τα ακούς. Ενεργοποιούν τη φαντασία μας και έρχονται στον κόσμο με μια ενστικτώδη σοφία που θεωρώ απίστευτα πολύτιμη. Ως εκπαιδευτικός, άλλωστε, είναι η αγάπη μου να μαθαίνω στα παιδιά όμορφα πράγματα. Να δίνω κίνητρα για ωραίες εμπειρίες. Να αγαπήσουν τα βιβλία, τα ταξίδια και μέσα από αυτά τη γεωγραφία, την ιστορία, την ελευθερία της εξερεύνησης. Αυτός ήταν ο στόχος και εύχομαι να έχει επιτευχθεί.

Εκτός από το ταξίδι και τα οφέλη που έχει για τα παιδιά, ως μέσο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, ποια άλλα θέματα θίγετε στο βιβλίο σας;

Η επιθυμία μου όταν το έγραφα ήταν να δημιουργήσω ένα βιβλίο που θα μας φτιάχνει τη διάθεση και θα μας παρασύρει. Μια παρέα που νιώθει την ευτυχία στις απλές χαρές της ζωής, σε μια βόλτα στη θάλασσα, σε ένα ηλιοβασίλεμα, στην ανακάλυψη ενός μνημείου που σε ταξιδεύει στον χρόνο. Προσπάθησα να βάλω στις σελίδες του έννοιες όπως η διαφορετικότητα, ο σεβασμός, η φιλία, ο πολιτισμός, η ομορφιά με άμεσο τρόπο, σε συνδυασμό με εικόνες και πράξεις, ώστε να γίνουν διαδραστικά κατανοητές στα παιδιά. Εδώ φυσικά ήρθε το μαγικό χέρι της εικονογράφου Αλεξίας Λουγιάκη και ο κόσμος του βιβλίου ζωντάνεψε με τον πιο πολύχρωμο τρόπο. Ένα από τα μηνύματα που ήθελα να περάσω επίσης είναι η αναγκαιότητα της φροντίδας του περιβάλλοντος και όλων των πλασμάτων που ζουν σε αυτό. Ο φίλος μας ο Ντίνος μάς υπενθυμίζει κάποιες οικολογικές σκέψεις και εύχομαι να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς.

Με ποια κριτήρια εντάξατε τις συγκεκριμένες περιοχές στο βιβλίο σας;

Το βιβλίο αυτό ανήκει σε ένα μεγάλο όνειρο ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα. Οι περιπέτειες ξεκινούν από την Αθήνα, όπου γεννηθήκαμε, και συνεχίζουν σε όλες τις κοντινές της εκδρομές. Εκδρομές αγαπημένες, αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία και μέρη που δεν χορταίνω να επισκέπτομαι ξανά και ξανά. Το όνειρο είναι να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της χώρας, απ’ άκρη σ’ άκρη, και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να περάσω με την Έλλη, τον Ερμή και τον Ντίνο σε κάθε πόλη, χωριουδάκι και νησί.

Ως εκπαιδευτικός, αλλά και ως συγγραφέας, ποιο θεωρείτε ότι είναι το βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένα παιδικό βιβλίο για να έχει επιτύχει τον σκοπό του;

Το βιβλίο πιστεύω πως πρέπει να προσφέρεται σαν ένα δώρο ανεκτίμητο στο παιδί. Να εξηγείται η σημασία του. Να διαβάζεται δυνατά από πολύ μικρή ηλικία, έτσι ώστε το παιδί να εξοικειώνεται με τη μαγεία του. Τα χαρακτηριστικά που πιστεύω πως κάνουν ένα παιδικό βιβλίο να ξεχωρίζει είναι να αγγίζει την καρδιά των παιδιών, να εξιτάρει τη φαντασία, να τα βοηθάει να ταυτιστούν με τους ήρωες και να ανοίγει ορίζοντες. Το πιο βασικό απ’ όλα; Να γράφεται με στόχο να κάνει τα παιδιά να περάσουν καλά διαβάζοντας. Αυτό είναι το πρωταρχικό ζητούμενο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν γράφοντας θυμηθείς πως ήταν όταν ήσουν παιδί. Μόνο τότε μπορείς να μιλήσεις στη γλώσσα τους.

INFO

Η Έλλη και ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα

Untitled design 3 min

 

Της Σοφίας Αλεξίου

Εικονογράφος: Αλεξία Λουγιάκη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: από 5 ετών