Δήμητρα Ιωάννου: «Είμαι ερωτευμένη με τη συγγραφή» - Free Sunday
Δήμητρα Ιωάννου: «Είμαι ερωτευμένη με τη συγγραφή»

Δήμητρα Ιωάννου: «Είμαι ερωτευμένη με τη συγγραφή»

Η δολοφονία ενός αρχαιολόγου γίνεται αφορμή για ένα αγωνιώδες κυνηγητό, όπου κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο. Οι δυο κόρες του αναλαμβάνουν τη σκυτάλη και προσπαθούν να βρουν πώς σχετίζεται η πρόσφατη ανακάλυψή του με τον θάνατό του. Ποιος είναι ο ένοχος, τι «όπλισε» το χέρι του και πόσο θα κινδυνεύσουν εκείνοι που έθεσαν στόχο ζωής να τον βρουν; Ο «Χορός της Θεάς», από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το έβδομο μυθιστόρημα της Δήμητρας Ιωάννου, είναι ένα αρχαιολογικό θρίλερ.

Το βιβλίο σας έχει καθαρά αστυνομική υπόθεση. Γιατί διαλέξατε η βάση του να είναι αρχαιολογική; Σημαίνει κάτι για εσάς;

Ειλικρινά, είμαι πολύ χαρούμενη που ο «Χορός της Θεάς», ένα αρχαιολογικό θρίλερ, αγαπήθηκε τόσο από τους αναγνώστες. Η αλήθεια είναι πως η ιστορία και η μυθολογία της χώρας μας είναι ιδιαίτερα πλούσια και μου πρόσφερε άφθονο υλικό για μελέτη. Από την άλλη, είμαι πτυχιούχος της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγκεκριμένη σχολή καλλιέργησε μέσα μου την αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Έτσι, αδιαμφισβήτητα το βιβλίο ανάμεσα στα άλλα αποτελεί και φόρο τιμής προς τη συγκεκριμένη σχολή και την επιστήμη της αρχαιολογίας, καθώς με σμίλευσαν και συνέβαλαν κατά πολύ στο να γίνω αυτό που είμαι σήμερα.

Από τα κεφάλαια περνάνε περιοχές όπως η Βραυρώνα, η Ελευσίνα, η Πλάκα… Γιατί επιλέξατε αυτούς τους συγκεκριμένους τόπους;

Η επιλογή των τόπων στους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τα ιερά τους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρονται στο βιβλίο είναι τόποι ιδιαίτερης ενέργειας, στους οποίους είχαν χτιστεί έξι από τα πιο σημαντικά ιερά του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στο βιβλίο ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νικηφόρος Έξαρχος, στην προσπάθειά του να προστατέψει ένα άγαλμα ανυπολόγιστης αξίας, δολοφονείται από έναν αόρατο επικίνδυνο εχθρό. Πριν πεθάνει, δημιουργεί μια σειρά από γρίφους, χρησιμοποιώντας σύμβολα από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, και οδηγεί την τετράδα των πρωταγωνιστών στους προαναφερόμενους αρχαίους ναούς που είναι αφιερωμένοι στις έξι θεές του Ολύμπου.

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η αναφορά και η ξενάγηση στο Ηραίον, στον ναό της θεάς Αφροδίτης, στο Ιερό της θεάς Άρτεμης, στον παλιό ναό της θεάς Εστίας. Τα έχετε επισκεφτεί αυτά τα μέρη;

Φυσικά, και θα σας πω πως η επίσκεψη στους χώρους αυτούς ήταν ένα από τα ωραιότερα κομμάτια της συνολικής μου έρευνας πριν ξεκινήσω να γράφω το βιβλίο. Τα επισκέφτηκα όλα και το χάρηκα απίστευτα, γέμισα ενέργεια, ευεξία και καλή διάθεση. Επιπλέον, θα σας εξομολογηθώ πως η όλη σύλληψη του «Χορού της Θεάς» ξεκίνησε από μια επίσκεψη στο Ιερό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Ως εκείνη τη μέρα δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι το επόμενο βιβλίο μου θα ήταν ένα αρχαιολογικό θρίλερ. Εκεί, στο υπέροχο τοπίο του Ιερού, μου «συστήθηκε» ο καθηγητής Νικηφόρος Έξαρχος μαζί με κάποιους άλλους από τους πρωταγωνιστές και άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα αυτής της ιστορίας.

Ο «Χορός της Θεάς» είναι το έβδομο βιβλίο σας στις εκδόσεις Ψυχογιός. Παρατηρείτε κάποια διαφορά στη γραφή σας με την πάροδο του χρόνου;

Είναι πολύ λογικό όσο εξελίσσεται και ωριμάζει ο δημιουργός να εξελίσσεται και να ωριμάζει και η γραφή του. Αυτά τα κείμενα είναι το απόσταγμα της ψυχής μου, βγαίνει από τον πυρήνα μου και είναι αδύνατο να παραμείνει αναλλοίωτο. Προσωπικά, επειδή γράφω απόλυτα συνδεδεμένη με την καρδιά μου, δεν έχω προβεί ποτέ σε ανατομία του κειμένου, ούτως ώστε να εντοπίσω και να αναλύσω τις διαφορές που έχουν προκύψει. Αυτό που με χαροποιεί όμως είναι πως, όσο περνάει ο καιρός, τα μηνύματα των φίλων αναγνωστών που έρχονται στους λογαριασμούς μου στα social media είναι ολοένα και πιο ενθουσιώδη.

ΕΞΩΦΥΛΛΟ HI RES min

 

Αν γυρνούσατε πίσω, θα γράφατε κάτι διαφορετικά απ’ ό,τι το έχετε γράψει; Επιπλέον, υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που ξεχωρίζετε και, αν ναι, γιατί;

Η αλήθεια είναι πως από τη στιγμή που εκδίδεται ένα βιβλίο και παραδίδεται στους αναγνώστες του το νιώθω πλέον ως μια αυθύπαρκτη οντότητα. Δεν θα άλλαζα κάτι από κανένα βιβλίο μου, γιατί είναι σαν ένα παιδί που γεννιέται με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το αποδέχεσαι και το αγαπάς έτσι όπως ακριβώς είναι. Τα βιβλία μου τα αγαπώ όλα εξίσου. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι ιδιαίτερα με τον «Χορό της Θεάς» και έχω το μυαλό μου έντονα στην επόμενη ιστορία που γράφω.

Μέσα στις καταιγιστικές εξελίξεις, με πολλούς κινδύνους να καραδοκούν, ανθίζει και ο έρωτας. Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στην ιστορία σας, αλλά και στη δική σας ζωή;

Στα δυο ζευγάρια των πρωταγωνιστών ο έρωτας ανθίζει την πιο ακατάλληλη ίσως στιγμή της ζωής τους, δημιουργώντας πιπεράτες ίντριγκες και περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Από την άλλη, βέβαια, είναι ένα στοιχείο που εξισορροπεί εξαιρετικά την έντονη δράση και τη μάχη με τον χρόνο που δίνει αυτή η δυναμική τετράδα. Επιπλέον, μας κάνει να γνωρίσουμε μια άλλη, πιο ανθρώπινη πλευρά τους και να ταυτιστούμε μαζί τους σε αυτό το σημείο, γιατί κι εκείνοι ερωτεύονται, νιώθουν ευάλωτοι λόγω των συναισθημάτων τους και ζουν καταστάσεις που λίγο ως πολύ έχουμε ζήσει όλοι.

Όσον αφορά εμένα, θα σας πω ότι είμαι ερωτευμένη με κάθε ιστορία που γράφω, με κάθε ήρωα, με κάθε ψυχογράφημα και με κάθε τόπο που λειτουργεί ως σκηνικό στα βιβλία μου. Είμαι ερωτευμένη με τη συγγραφή και δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν!