Οκτώ βιογραφίες - Free Sunday
Οκτώ βιογραφίες

Οκτώ βιογραφίες

Dan Morain, Με τον τρόπο της Καμάλα – Η ζωή και η πορεία της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εκδ. Παπαδόπουλος

1 min

Κόρη δύο μεταναστών σε μια πολιτεία με φυλετικούς διαχωρισμούς, η Κάμαλα Χάρις κατάφερε με τον δυναμισμό και την εργατικότητά της να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα Γενική Εισαγγελέας στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Επόμενοι σταθμοί: η Γερουσία, η στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα (όταν ακόμα η υποψηφιότητά του για την προεδρία φαινόταν να μην έχει καμία τύχη) και μια ολική επαναφορά στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αφού μετά την ανεπιτυχή δική της καμπάνια για την προεδρία πέτυχε με την πανέξυπνη παρασκηνιακή της στάση να λάβει την πολύτιμη υποψηφιότητα για το αξίωμα της αντιπροέδρου, δίπλα στον Τζο Μπάιντεν.

Ο Dan Morain, προσκεκλημένος ως επίσημος βιογράφος της Κάμαλα Χάρις στην ορκωμοσία της ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ, σκιαγραφεί ένα απολύτως ρεαλιστικό πορτρέτο αυτής της δυνατής, εύστροφης, απαιτητικής, εργατικής, έξυπνης και πολυεπίπεδης γυναίκας. Παράλληλα με όλα αυτά, μας αποκαλύπτει τι κάνει η Κάμαλα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: το πώς ερωτεύτηκε αργά στη ζωή της, πώς έγινε θετή μητέρα δύο παιδιών, πώς ενδιαφέρθηκε για τα λιγότερο γνωστά μέλη της ευρύτερης πολιτικής της οικογένειας που είναι μαζί της από παλιά.

Ιωάννης Β. Δασκαρόλης, Γενναίος Κολοκοτρώνης – Ο έφηβος οπλαρχηγός του 1821, εκδ. Παπαζήση

2 min

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, ο έφηβος οπλαρχηγός του 1821, πήρε τα όπλα κατά των Τούρκων σε ηλικία μόλις 16 ετών, αμέσως μόλις ξέσπασε η Επανάσταση του 1821. Σε ηλικία 17 ετών, διακρίθηκε ως έφηβος οπλαρχηγός στις μάχες κατά της «Στρατιάς των Επτά Πασάδων» του Δράμαλη, συντελώντας στην καταστροφή του μέχρι τότε μεγαλύτερου στρατεύματος εισβολής στη μακραίωνη ιστορία της Πελοποννήσου. Πολέμησε στο πλευρό του Καραϊσκάκη στην εκστρατεία στο Φάληρο το 1827 και διακρίθηκε στις μάχες που προηγήθηκαν της καταστροφής στο Ανάλατο. Κατά την κρίσιμη περίοδο 1826-1827, μαζί με τον πατέρα του, πολέμαρχο Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πλαπούτα και τον Νικηταρά, αντιμετώπισε με επιτυχία την εισβολή της στρατιάς του Ιμπραήμ και τους τουρκοπροσκυνημένους, κρατώντας άσβεστη την επαναστατική φλόγα μέχρι τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την άφιξη του Καποδίστρια στην Ελλάδα. Όταν μάλιστα ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Καποδίστριας, στηρίχτηκε στον Γενναίο ως στρατιωτικό στυλοβάτη της κυβέρνησής του.

Έως σήμερα, δεν είχε γραφτεί μια πλήρης βιογραφία γι’ αυτόν τον έφηβο οπλαρχηγό, που μάλιστα αργότερα εξελίχθηκε σε πρωθυπουργό της Ελλάδας. Αυτή η εκπληκτική προσωπικότητα –πρότυπο για τη νεολαία της Ελλάδας ως πρόμαχος της ελευθερίας– είχε παραμείνει ιστορικά στη σκιά της εκτυφλωτικής λάμψης του πατέρα του, που ήταν ο σημαντικότερος πρωταγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.

Omid Scobie και Carolyn Durand, Finding Freedom – Βρίσκοντας την ελευθερία, εκδ. Χάρτινη Πόλη

3 min

Όταν τα νέα για το ειδύλλιο που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν αγαπημένο Άγγλο πρίγκιπα και μια Αμερικανίδα ηθοποιό είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν αμέσως το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και τη φρενίτιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Όσο όμως κι αν ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ συνέχισαν να προσελκύουν το ενδιαφέρον του Τύπου – με τον αρραβώνα, τον γάμο και τη γέννηση του γιου τους, Άρτσι, καθώς και με την αναπάντεχη απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα–, λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν την αληθινή ιστορία του Χάρι και της Μέγκαν. Το βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από την κοινή ζωή τους, διαλύοντας τις διάφορες φήμες και παρεξηγήσεις που ακολουθούν το ζευγάρι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ως μέλη της επίλεκτης ομάδας δημοσιογράφων που καλύπτουν τις ειδήσεις για τη Βρετανική Βασιλική Οικογένεια και τις δραστηριότητές της, οι Omid Scobie και Carolyn Durand έχουν παρακολουθήσει από κοντά τη ζωή του νεαρού ζευγαριού όσο λίγοι.

Αργυρώ Μαντόγλου, Τρικυμίες παθών – Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Άμστερνταμ, εκδ. Κλειδάριθμος

4 min

Τον Ιούνιο του 1771 ένας νεαρός έμπορος αποπλέει με τον βοηθό του από το λιμάνι της Σμύρνης με προορισμό το κοσμοπολίτικο Άμστερνταμ, όπου θα αναλάβει τη διεύθυνση ενός εμπορικού συνεταιρισμού. Είναι ο 23χρονος ∆ιαμαντής Κοραής, που πέρα από τις εμπορικές δραστηριότητες θέλει απελπισμένα να ξεφύγει από τον ζυγό των Τούρκων, να αναπνεύσει τον αέρα της ελευθερίας και να καλλιεργήσει το πνεύμα του στη «φωτισμένη» Ευρώπη.

Ο ίδιος αργότερα θα πει: «Η νεότης μου εσαλεύετο από τρικυμίας παθών». Αυτά τα πάθη περιγράφονται σε τούτη τη μυθιστορηματική βιογραφία –μια εν πολλοίς άγνωστη αλλά σημαντική πτυχή της ζωής του Αδαμάντιου Κοραή–, η μεταμόρφωσή του από συνεσταλμένο Ανατολίτη σε γοητευτικό μποέμ κοσμοπολίτη, η έκθεσή του στις ριζοσπαστικές ιδέες λίγο πριν από το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης, η επαφή του με σπουδαίους διανοούμενους, το πάθος του για μάθηση και η μύησή του στην τέχνη, στον έρωτα και στις απολαύσεις, αλλά και ο σκοτεινός εαυτός του, που θα αποκαλυφθεί όταν φτάσει στα έγκατα της θλίψης και στα όρια των αντοχών του.

Οι «Τρικυμίες παθών» είναι ταυτόχρονα το άγνωστο πορτρέτο του νεαρού Κοραή, αυτό μιας πολύπλευρης προσωπικότητας, που βιώνει τη σύγκρουση ανάμεσα σε ό,τι του δίνεται και ό,τι φιλοδοξεί να γίνει. Με τους δισταγμούς, την τόλμη, την ευαισθησία, αλλά και το σπινθηροβόλο πνεύμα, ιδιότητες που έμελλε να συμβάλουν στην κατοπινή εξέλιξη του μεγάλου ∆ασκάλου του Γένους.

Woody Allen, Σχετικά με το τίποτα, εκδ. Ψυχογιός

5 min

Με τη μοναδική του ικανότητα να λέει ιστορίες, ο Γούντι Άλεν μάς γυρίζει πίσω στην παιδική του ηλικία στο Μπρούκλιν. Στα πρώτα χρόνια της αμερικανικής τηλεόρασης, όταν εργάστηκε ως ευθυμογράφος σε τηλεοπτικές επιθεωρήσεις στο πλευρό θρυλικών μορφών, όπως ο Μελ Μπρουκς και ο Νιλ Σάιμον. Στα κλαμπ όπου εμφανιζόταν ως αυτοσχεδιαστικός κωμικός παλεύοντας να αναγνωριστεί το ταλέντο του και να βρει τον δρόμο προς την επιτυχία. Και ύστερα μας ταξιδεύει στον κόσμο των κινηματογραφικών πλατό, όταν πλέον άρχισε να γυρίζει τις πρώτες του κωμωδίες («Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία», «Μπανάνες», «Τα πάντα γύρω από το σεξ»), και μας ξεναγεί στην εξηντάχρονη παραγωγικότατη καριέρα του στο σινεμά, από τις κλασικές ταινίες του («Ο νευρικός εραστής», «Μανχάταν», «Η Χάνα και οι αδελφές της») ως τις πιο πρόσφατες («Μεσάνυχτα στο Παρίσι», «Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη»). Παράλληλα μας μιλά για τους γάμους του, τους έρωτές του και τις διάσημες φιλίες του, για την τζαζ μουσική που αγαπά να παίζει, για τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα, ενώ μαθαίνουμε για τους δαίμονές του, τα λάθη και τις επιτυχίες του και για τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν.

Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο II, Ερνέστο Γκεβάρα, γνωστός και ως Τσε, εκδ. Κέδρος

6 min

Ο διακεκριμένος Μεξικανός συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ χρειάστηκε οκτώ χρόνια εντατικής έρευνας προκειμένου να γράψει τη βιογραφία του Τσε Γκεβάρα. Για τη συγγραφή της, αξιοποίησε περισσότερες από 1.300 διαφορετικές πηγές. Μεταξύ αυτών, τα προσωπικά ημερολόγια του Τσε από την εκστρατεία του στην Αφρική, καθώς και το ημερολόγιο της Βολιβίας. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κείμενα του ίδιου του Τσε (επιστολές, χειρόγραφες σημειώσεις, άρθρα, ποιήματα, ομιλίες, διαλέξεις, φράσεις του καταχωρισμένες από αξιόπιστους μάρτυρες), αρκετά από τα οποία ανέκδοτα, πρόκειται για την πληρέστερη βιογραφία του μεγάλου κομαντάντε που έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί. Το έργο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες και κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες.

David Cannadine, Μάργκαρετ Θάτσερ – Η ζωή και η κληρονομιά της, εκδ. Παπαδόπουλος

7 min

Ελάχιστοι σύγχρονοι πολιτικοί έχουν αφήσει τόσο έντονο το πολιτικό τους αποτύπωμα όσο η Μάργκαρετ Ρόμπερτς, η κόρη ενός παντοπώλη από το Γκράνθαμ, που έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη Βρετανίδα πρωθυπουργός του 20ού αιώνα. Ο ακαδημαϊκός και ιστορικός David Cannadine εξιστορεί την προσωπική ιστορία και την πολιτική σταδιοδρομία μιας άφοβης γυναίκας, που κατάφερε να αναδυθεί, να αντισταθεί και να λάμψει μέσα σε ένα συντηρητικό κονκλάβιο ανδρών παλαιάς κοπής, μιας γυναίκας που πρόλαβε να ερωτευτεί και να πάρει διαζύγιο από την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης, μιας γυναίκας που –μπροστά στην απογοητευτική εικόνα του κόμματος των Τόρις εν έτει 2020– αποτελεί παράδειγμα σταθερότητας. Με χάρη, χιούμορ και ιστορικό βάθος, ο Cannadine αναλύει τον αντίκτυπο των επίμαχων πολιτικών της, την προσωπική της φήμη και την πολιτική της κληρονομιά.

Το βιβλίο περιλαμβάνει χρονολόγιο και σύντομες περιγραφές για όλα τα σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της εποχής και η ελληνική έκδοση έχει εμπλουτιστεί με επίμετρο της συγγραφέως Σώτης Τριανταφύλλου.

Luke Jerod Kummer, Η Μπλε Περίοδος, εκδ. Κλειδάριθμος

8 min

Ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα για την τραγική ερωτική ιστορία που έφερε τον νεαρό Πάμπλο Πικάσο στο χείλος της καταστροφής και ταυτόχρονα άναψε την πρώτη σπίθα της δημιουργικής ιδιοφυΐας του. Με φόντο τη Βαρκελώνη και το Παρίσι, το ταξίδι που οδήγησε τον διάσημο ζωγράφο στο να εμπνευστεί τα εμβληματικά έργα της Μπλε Περιόδου του.